19.08.2024
Телеканал NTD

Найбільш смертоносний день: щонайменше 39 людей загинуло під час протестів у М’янмі

Найбільш смертоносний день: щонайменше 39 людей загинуло під час протестів у М'янмі

Протести в М'янмі стають дедалі кривавішими. У неділю під час сутичок демонстрантів із поліцією загинуло щонайменше..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

Протести в М’янмі стають дедалі кривавішими. У неділю під час сутичок демонстрантів із поліцією загинуло щонайменше 39 осіб. 14 березня стало найбільш смертоносним днем ​​у країні з 1 лютого, коли військовики, здійснивши переворот, захопили владу й арештувавши фактичного лідера держави Аун Сан Су Чжі.

Так, у Янгоні, фінансовому центрі країни й колишній столиці, було вбито щонайменше 22 протестувальники. Там в одному з районів підпалили побудовані на гроші влади КНР фабрики. На них працювало багато громадян Китаю.

Ще 16 учасників протесту й один поліціянт загинули в інших місцях.

В Янгоні запровадили режим воєнного стану. Правозахисники зазначають, що армійці стріляють по людях бойовими кулями, і що загалом під час протестів уже загинуло 126 осіб.

[мати вбитого]:
«Я казала синові, що ми нічого не маємо, і що якщо ми проти них виступимо, то загинемо. Я б пішла й стріляла по них у відповідь, якби мала пістолет. Але ми нічого не можемо вдіяти, бо в нас немає зброї. Скажіть, чому ми постійно повинні мовчати та вмирати? Чому ми вмираємо за те, що чинимо правильно?»

Водночас чинний лідер паралельного цивільного уряду вперше з часу перевороту звернувся до людей. Він разом з іншими чиновниками з партії «Національна ліга за демократію» переховується від військовиків, тому своє звернення виклав у соціальні мережі.

[Ман Він Хаїнг Тан, колишній голова Асамблеї союзу]:
«Це найпохмуріший період для країни й мить, коли наближається світанок. Це час, коли наші громадяни повинні протистояти темним силам».

Військовики кажуть, що захопили владу, бо під час виборів торік 8 листопада партія «Національна ліга за демократію» перемогла з великим відривом лише завдяки фальсифікаціям. Армія обіцяє провести нові вибори й передати владу законно обраному урядові. Проте точних дат не називає.

Аун Сан Су Чжі перебуває під домашнім арештом. Їй висунули щонайменше чотири звинувачення, зокрема їй закидають незаконне використання рацій та порушення карантинних протоколів.

Водночас США, Індія, Австралія та Японія домовилися співпрацювати, щоб допомогти відновити в М’янмі демократію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільш смертоносний день: щонайменше 39 людей загинуло під час протестів у М’янміПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихомЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуВулкан в Ісландії поки що притихФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВ Україні новий головнокомандувачСловенським рятувальникам удалося визволити групу туристів із затопленої печери

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: