08.04.2024
Телеканал NTD

Низка землетрусів у Новій Зеландії: 25 афтершоків і загроза цунамі

Низка землетрусів у Новій Зеландії: 25 афтершоків і загроза цунамі

Біля берегів Нової Зеландії сталася низка потужних землетрусів, після якої були десятки афтершоків. Перший силою 7,2..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Біля берегів Нової Зеландії сталася низка потужних землетрусів, після якої були десятки афтершоків.

Перший силою 7,2 бала було зафіксовано за 900 кілометрів від східного узбережжя острова Північний. Потім землетрус такої ж сили трапився в архіпелазі Кермадек, що на північному сході від першого. Незабаром у тому ж районі стався третій, найпотужніший землетрус силою 8,1 бала.

Далі було 25 афтершоків силою більш як 5 балів.

Оскільки три підземні поштовхи в океані сталися впродовж восьми годин, влада оголосила термінову евакуацію через загрозу цунамі. За прогнозами, могла прийти хвиля заввишки три метри.

Тисячі жителів на північному й східному узбережжі острова Північний поспішили перебратися на височини, бо спрацювали сирени.

Також попередження про великі хвилі оголосили в Австралії, Чилі та Вануату. А в королівстві Тонга хвилі справді з’явилися.

А це аматорське відео, зняте на мобільний телефон у селищі Токомару-Бей на острові Північний. Видно, як до берега рухається хвиля. Але вона виявилася невеликою і, як стало відомо пізніше, ніяких руйнувань не завдала. Управління з питань надзвичайних ситуацій Нової Зеландії попередження про цунамі скасувало.

Попри небезпеку багато новозеландців прийшло до місць, де гарний огляд, щоби подивитися на велику хвилю.

[жителька міста Уокатан]:
«Тут дуже багато людей. Евакуювали ціле місто. Тепер це місто-привид».

[житель міста Уокатан]:
«Тут припарковані вантажівки й авто. Люди теж стоять — чекають цунамі. Поки нічого немає, але всі схвильовані».

Про руйнування або травми в наслідок землетрусів жодних повідомлень не надходило.
Коротке посилання на цю сторінку:

Низка землетрусів у Новій Зеландії: 25 афтершоків і загроза цунаміІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Ізраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: