02.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 19 квітня)

Огляд світових подій (з 14 по 19 квітня)

1. Повені спричинили хаос в Афганістані та Пакистані Мусони принесли повені Афганістан та Пакистан Смертоносні повені..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

1. Повені спричинили хаос в Афганістані та Пакистані

Мусони принесли повені

Афганістан та Пакистан

Смертоносні повені затопили Афганістан та Пакистан. Лихо спричинили мусонні зливи.

В Афганістані повідомляють щонайменше про 33 загиблих. Ще 27 людей постраждали.

Це провінція Нангархар, що на сході країни. Потоки води пронеслися селами. Люди намагаються знайти щось уціліле.

[житель Афганістану]:

«О 3 годині ночі почалася повінь, і в цьому приміщенні потонули три цапи. Люди витягують із багна своїх тварин і майно. В усіх величезні збитки. Стіни будинків зруйновані — треба все знову відбудовувати».

Дуже постраждав і врожай.

[житель Афганістану]:

«Близько 80 гектарів сільськогосподарських угідь цього села знищила повінь. Урожай був майже дозрілий, але тепер повністю пропав».

А це Пакистан. Тут через стихію загинуло щонайменше 36 людей. Зокрема 21 людину вбила блискавка, серед них семеро дітей.

Потерпають провінції Хайбер-Пахтунхва, Белуджистан та Пенджаб.

[житель Пакистану]:

«Останні кілька днів ішов дощ, і тепер він спричинив повінь. Дощі завдали великої шкоди будинкам та іншому майну».

[житель Пакистану]:

«Нищівна повінь ударила по цьому району не лише фінансово, також утратило життя багато людей. Унаслідок повені загинули тварини та знищені посіви. Прошу владу та рятувальні служби негайно приїхати та допомогти, бо багато людей досі не можуть дістатися безпечного місця».

Водночас прогнози синоптиків невтішні. Найближчими днями на заході Пакистану та в провінції Белуджистан очікують ще рясніші дощі.

2. Ізраїль завдав ударів по об’єктах в Ірані

Удари у відповідь

Ізраїль ― Іран

Уранці в п’ятницю Ізраїль завдав удару у відповідь по Ірану. Про це повідомляє ABC News, посилаючись на високопосадовця США. Вибухи пролунали в районі військової бази на північному заході провінції Ісфаган. Там розташовані ядерні об’єкти країни.

Після атаки Іран закрив повітряний простір над кількома містами.

Авіаудар став відповіддю на масовану повітряну атаку, яку Іран здійснив на міста Ізраїлю близько тижня тому.

Атака Тегерана в ніч проти 14 квітня стала відповіддю на удар ЦАГАЛу по консульству Ірану в Сирії. Армія оборони Ізраїлю повідомила, що Іран та проіранські сили випустили по країні близько 170 безпілотників, понад 30 крилатих ракет, а також 120 балістичних. Майже всіх їх збили.

Повідомляють, що в розмові з Джо Байденом ізраїльський прем’єр Біньямін Нетаньягу попередив про удари у відповідь по Ірану. Білий дім їх не підтримав.

Водночас США наклали вето на проєкт резолюції про членство Палестини в ООН. Резолюцію подав Алжир. 12 країн проголосували «за». Велика Британія та Швейцарія утрималися.

Зараз Палестина має статус постійного спостерігача при ООН. Він дає їй змогу брати участь у засіданнях. Однак вона не має права голосу.

3. Збиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компоненти

«Китайські» дрони

Близький Схід

Небувала атака Ірану на Ізраїль вразила Близький Схід. Водночас тайванські експерти стверджують, що існує висока ймовірність, що в збитих іранських безпілотниках є компоненти китайського виробництва.

Тим часом у світі зростають побоювання, що конфлікт може перерости в повномасштабну регіональну війну. Західні країни спонукають Ізраїль до деескалації. Китай теж висловив стурбованість, закликавши до припинення вогню. Однак він не осудив Іран.

Ізраїль заявив, що розчарований реакцією Пекіна.

Поки що точно невідомо, дрони яких моделей було збито. Однак ізраїльські військовики заявили, що 170 із них, найімовірніше, були типу Shahed.

Такі самі безпілотники збивали й в Україні, і торік у червні західні дослідники виявили в одному з них китайські деталі. Це показало, що китайські компоненти й далі надходять до Ірану, і це сприяє програмі виробництва військових дронів Тегерана.

За словами тайванського експерта, китайські компоненти виявили в багатьох іранських безпілотниках, збитих в Україні та в Секторі Гази. Проте Ізраїлю ще належить з’ясувати походження деталей, провівши експертизу.

Попередні 10 років Пекін був найбільшим торговим партнером Ірану. Китай купує понад 90 відсотків іранської нафти, яка йде на експорт. За умов західних санкцій ці гроші — рятувальний круг для Тегерана.

4. Адміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо Венесуели

Санкції відновили

США ― Венесуела

Адміністрація Джо Байдена заявила, що не продовжуватиме ліцензію на послаблення санкцій щодо нафтогазового сектору Венесуели. Термін її дії сплив 17 квітня. Як повідомляють, причина в тому, що Каракас не забезпечив проведення в країні вільних виборів, як того вимагали домовленості.

Сполучені Штати Америки затвердили послаблення санкцій для членів ОПЕК на шість місяців торік у жовтні. Це сталося після того, як влада Венесуели домовилася з опозицією про проведення вільних виборів.

Однак, як заявляє опозиція Венесуели, нічого з обіцяного влада не виконала.

Сама ж влада Венесуели впевнена, що виконала обіцянки, і звинувачує в усьому Вашингтон.

[Хорхе Родрігес, голова Національної асамблеї]:

«Те, що сталося сьогодні, не має нічого спільного з тим, що ми підписали. Це пов’язано з обмеженнями й з тим фактом, що США не погоджуються з вільними виборами у Венесуелі».

Як очікують, унаслідок відновлення санкцій світові ціни на нафту зростуть.

5. Шістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золота

Найбільше викрадення золота

Канада

У Канаді розшукують трьох злочинців через найбільше викрадення золота в історії країни. Про це заявила влада. Шістьох уже арештували.

6600 злитків золота вкрали зі складу канадської авіакомпанії ще торік. Для цього використали п’ятитонну вантажівку. Раніше золото та іноземну валюту на 16 мільйонів доларів доставили до Торонто з Цюриха літаком.

Злодії отримали цінності, показавши працівникам авіакомпанії підроблений рахунок за вантажне авіаперевезення. Вони склали золото та валюту на навантажувач і поїхали.

Поліція Онтаріо назвала імена дев’яти підозрюваних і повідомила, що їм висунуто дев’ятнадцять звинувачень. Принаймні двоє працювали в авіакомпанії.

П’ятьох підозрюваних арештували в Канаді та звільнили під заставу. А одного схопили в американському штаті Пенсільванія, застосовуючи зброю. Він зараз під вартою у США.

Під час обшуків поліція виявила приблизно кілограм золота й близько 230 тисяч доларів. Також знайшли 65 одиниць вогнепальної зброї, яку, як припускають, купили на вкрадені гроші.

Після викрадення американська компанія, яку для охорони цінностей найняв швейцарський банк та компанія з перероблення дорогоцінних металів, подала до суду на канадську авіакомпанію за недбальство. Адже та відповідала за збереження золота під час транспортування із Цюриха до Торонто.

6. Пожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-Дамом

Пожежа на старій фондовій біржі

Копенгаген, Данія

Сонце сідає над старою фондовою біржею Копенгагена, яка постраждала від вогню. Це одна з найвідоміших пам’яток данської столиці. Будівля XVII століття в стилі голландського ренесансу зайнялась у вівторок уранці. Густий дим піднявся над містом, нагадавши пожежу в соборі Паризької Богоматері 2019 року.

Вогонь удалося взяти під контроль, проте він встиг знищити спіральний шпиль. Також обвалилися частини даху, коли полум’я поширилося на кілька поверхів будівлі.

Про постраждалих повідомлень немає. Водночас можна було бачити, як працівники Данської торгової палати виносили картини, уберігаючи їх від вогню. Їм допомагали перехожі.

Перш ніж полум’я знищило більшу частину інтер’єру, вдалося врятувати кілька сотень творів мистецтва та артефактів, зокрема картини, дзеркала, люстри та годинники.

Фондової біржі в історичній будівлі більше немає. З 1857 року тут розташована штаб-квартира Данської торгової палати.

Останнім часом тут проводили реконструкцію. Коли спалахнула пожежа, довкола будівлі стояли риштовання. Це заважало рятувальникам. Водночас мідний дах утримував тепло, що також збільшило збитки.

[житель Копенгагена]:

«Дуже сумно. Це, напевно, моя улюблена будівля в місті. Сьогодні вранці я був на пляжі й побачив дим. Не знав, звідки він. Але повернувшись додому, ми зрозуміли, що горіла стара фондова біржа».

[жителька Копенгагена]:

«Це дуже трагічно. Зазвичай я щодня проїжджаю тут на велосипеді. І це було завжди радісно. Але зараз атмосфера змінилася: всюди похмуро й у повітрі пахне димом».

Що спричинило загоряння, з’ясовують. Поліція заявила, що почне розслідування, щойно матиме доступ до території.

Гендиректор Торгової палати сказав, що будівлю відновлять. Почати планують уже незабаром.

7. Останній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваність

Збільшити народжуваність

Греція

Ніколас — єдиний підліток у селі, що на північному сході Греції. Іноді батько возить його за 50 кілометрів до сусіднього села, щоб той пограв у футбол із ровесниками.

Раніше тут було багато дітей. Нині дві третини з 300 жителів — люди віком від 70 років.

Місцевий голова каже, що ситуація жахлива.

[Стратос Василіадіс, голова села]:

«Ми на переломному етапі. Наступні кілька років — наш останній шанс щось змінити».

У більшій частині Європи впала народжуваність. І Греція — добрий приклад. Прем’єр-міністр назвав цю проблему «бомбою вповільненої дії».

Батько Ніколаса каже, що вони з дружиною хотіли народити ще дітей, але настала боргова криза.

[Христос Гіанакідіс, батько Ніколаса]:

«Ви хочете народити другу дитину. Але щоб її народити, сім’я має заробляти більше грошей. У наш час треба бути героєм, щоби створювати сім’ю».

У Греції — один із найнижчих показників народжуваності в Європі. У 2022 році тут зареєстрували найменше народжень більш ніж за 90 років. Це пояснюють борговою кризою, за якою пішли роки жорсткої економії та еміграції.

Кілька років тому, коли вирували протести, рівень безробіття серед молоді досяг 60 %. Нині він перевищує 25 %. Сотні тисяч молодих людей уже покинули Грецію.

Ця початкова школа обслуговує 17 сіл. І кількість школярів постійно зменшується. Нектарія Муропулу — учителька першого класу, у якому лише чотири учні.

[Нектарія Муропулу, учителька початкових класів]:

«Коли тобі за 30 і ти заробляєш 1000 євро, ти, звичайно, двічі подумаєш, перш ніж створити сім’ю, бо ти не можеш її утримувати. Це дорого».

У Греції вже є допомога при народженні дитини, пільги на дитячі товари та пільги у зв’язку з вагітністю та пологами в приватному секторі. Але ці ініціативи виявилися неефективними.

Чиновники кажуть, що уряд планує оприлюднити нові заходи в травні. Вони можуть містити грошову допомогу сім’ям, доступне житло для молоді та фінансову допомогу в галузі репродуктивної медицини.

8. У США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса

Чотириногий робот

США

Науковці тестують чотириногого робота, на ім’я Spirit, на перетнутій місцевості гори Маунт-Гуд в Орегоні. Тут умови максимально наближені до поверхонь Місяця та Марса.

Ідея в тому, щоб навчити роботів ходити по складних і мінливих ландшафтах, рухатися як по твердих або кам’янистих поверхнях, відомих як реголіт, так і по м’якому ґрунту.

[Крістіна Вілсон, працівниця Університету штату Орегон]:

«Коли ми, люди, ходимо по нерівних поверхнях, ми можемо аналізувати, як земля змінюється під ногами. Робот з ногами здатний на те саме».

Дослідження назвали Проєкт LASSIE. У його межах Spirit учиться орієнтуватися та адаптуватися до кожного нового завдання.

[Крістіна Вілсон, працівниця Університету штату Орегон]:

«Проєкт LASSIE допомагає зрозуміти, як люди й роботи повинні співпрацювати в дослідженні планет, особливо куди їм слід іти, щоб зібрати дані».

Ці випробування робота допоможуть спроєктувати нові машини, дізнатися, як вони даватимуть собі раду з різними ландшафтами і як збиратимуть дані під час руху.

[Фейфей Цянь, дослідниця]:

«Ми робимо зовсім нову річ — перетворюємо кожну ногу робота на датчик ґрунту чи реголіту, щоб він на ходу збирав інформацію про довкілля».

Дослідники не мають наміру зупинятися на одному роботі. Вони отримали грант розміром два мільйони доларів, щоб допомогти НАСА зібрати цілу команду роботів, які виконуватимуть завдання на Місяці.

9. Срібна шахта відродила занепале боснійське місто

Срібло рятує місто

Варес, Боснія і Герцеговина

Після п’яти років за кордоном Анто Марчич повернувся до свого села, що коло міста Варес у Боснії і Герцеговині. Тут він відкрив транспортну фірму, яка прокладає гірську дорогу, що сполучає сусідні поселення.

[Анто Марчич, місцевий житель]:

«У місті всі стають щасливішими, сюди приїжджає більше людей, і це видно по людях. Інвестують більше, тому я вірю, що все рухатиметься вперед».

Анто — один із багатьох, хто повернувся до цього району після розроблення нової копальні з видобутку срібла, свинцю та бариту. Шахта відродила регіон, який занепав через війну та економічні проблеми.

Балканські міста давно потерпають від спаду народжуваності, політичної нестабільності та масової еміграції. Але приклад Вареса дає надію, бо регіон багатий на корисні копалини.

Одна британська компанія сім років тому почала тут розробляти копальню. Вона вклала в це 250 мільйонів доларів. Минулого місяця вона розпочала видобуток. Це перша така копальня, яку відкрили в Європі, більш ніж за десятиліття.

Нині біля річки будують дерев’яні котеджі. Відкрилися магазини та пекарні, а у вихідні ресторани переповнені. Британська компанія також проклала нову трасу та відремонтувала залізницю.

Безробіття в місті зменшилося майже вдвічі, а дитячий садок, який два роки тому планували закрити, тепер не може прийняти всіх охочих.

[Здравко Марошевич, мер Вареса]:

«У Варесі вже все не так, як було п’ять або шість років тому».

На копальні безпосередньо працює близько 300 осіб. Очікують, що шахта щорічно експортуватиме сировини на 430 мільйонів доларів.

Утім, раді не всі. Активісти-екологи скаржаться, що видобуток знищує біорізноманіття та забруднює річки.

10. Ковбаса з єнотів — новий делікатес у Німеччині

Ковбаса з єнотів

Німеччина

Для одних єноти — милі звірятка, а для інших — пронирливі злодюжки. А тепер вони потрапили до ще однієї категорії: у Німеччині з них роблять делікатесні ковбаски.

Міхаелю Рейссу ця ідея спала на думку після того, як його попросили представити свій район на берлінському сільськогосподарському ярмарку «Зелений тиждень» 2023 року.

Прагнучи продемонструвати свої навички та свій регіон, Рейсс вигадав страву — ковбасу з єнота. Вона дістала захопливі відгуки.

Єноти родом із Північної Америки і в Європі майже не мають природних ворогів. Вони поширилися в усій Німеччині. Тут єнотів не вважають видом, що вимирає, тому на них можна професійно полювати.

[Міхаель Рейсс, м’ясник]:

«Убитих єнотів здебільшого просто викидають. Згідно з офіційною мисливською статистикою, щороку вбивають 300–400 тисяч особин. І це без єнотів, яких садівники вбивають на своїх ділянках. Я подумав, що це гарний ресурс. З погляду перероблення м’яса він фактично проходить ті самі процеси, що й інші види дичини».

Рейсс — колишній автомеханік, який отримав сертифікат м’ясника ЄС у 2022 році. Він має ліцензію на полювання на 2000 гектарах землі. Усю вбиту ним дичину перевіряють ветеринари, а також зразки відправляють до лабораторії.

З кожного єнота виходить близько 2–2,5 кілограмів чистого м’яса. Але Рейсс додає ще дещо.

[Міхаель Рейсс, м’ясник]:

«Я роблю цю салямі з м’яса єнота та м’яса оленя, бо м’яке м’ясо єнота та сухе нежирне м’ясо оленини створюють цю золоту середину. Це дуже хороший продукт для тих, хто не хоче або кому не можна їсти свинину».

Останнім часом інтернет заполонили короткі відео, у яких єноти смішно взаємодіють із людьми чи з домашніми улюбленцями. Ці звірята вже стали кимось на кшталт інтернет-зірок.

[Міхаель Рейсс, м’ясник]:

«Я теж уважаю, що це милі тварини. Але хай би якими вони були милими, вони не жаліють каченят та інших дрібних тварин, що живуть в очереті. Ми повинні регулювати їх чисельність».

Рейсс каже, що він поверне гроші будь-якому клієнтові, якому не сподобаються його делікатеси, зокрема фрикадельки, паштет та ковбаски з м’яса єнота. Утім, зазначає, що ще жоден покупець не скаржився.

[Міхаель Рейсс, м’ясник]:

«Ніхто ще не повернувся по свої гроші. Схоже, це той випадок, коли маленькі злодюжки нарешті на щось згодилися».

11. Як Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікри

Експорт ікри морських їжаків

Австралія

Для когось це шкідник, а для когось делікатес. На цьому заводі, що на південному узбережжі Австралії, морські їжаки стали життєво важливим джерелом прибутку.

[Кріс Теодор, власник заводу]:

«Ми вкладаємо всі сили, і справи йдуть непогано».

Завод Кріса Теодора — одне з двох підприємств штату, які експортують ікру морських їжаків.

Торік завод отримав нову ліцензію, яка дозволяє Теодору виловлювати ще більше морських їжаків, ніж раніше. Як наслідок, обсяг виробництва зріс із двох до чотирьох тонн на день. Теодор також найняв 30 нових робітників-іноземців.

[Джеймс Най-Поттс, менеджер заводу]:

«Наші потужності збільшилися вдвічі. Це феноменально для бізнесу».

Через це компанія також почала експортувати продукцію до Гонконгу, Китаю та Південної Кореї.

[Кріс Теодор, власник заводу]:

«Ми націлені на доволі жвавий ринок ресторанів високого класу».

Працівниця заводу Лі Лім родом із Малайзії. Каже, що тепер друзі з її дому постійно запитають про нову роботу.

[Лі Лім, робітниця заводу]:

«Вони кажуть: “Оце так, ви працюєте з морськими їжаками? Це дуже дорога штука. Я розумію, чому ви тут працюєте: щоб отримувати їжаків безплатно”».

На недавньому святкуванні китайського Нового року в Лімі ікра морських їжаків мала важливе місце в меню. Водночас їх самих, коли їх стає занадто багато, уважають шкідниками, бо своїми гострими зубами вони знищують важливе біорізноманіття, таке як водорості.

[Кейн Лейтон, морський біолог]:

«Розширення цього промислу та можливість експортувати продукцію справді важливі не лише для нашої сільської та регіональної економіки. Цей промисел також може контролювати популяцію морських їжаків».

Компаній з вилову більшає. Ще два підприємства в Новому Південному Уельсі нині чекають міжнародної ліцензії на експорт ікри морських їжаків.

12. Названі мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатам

Названі мами для каланів

Лонг-Біч, США

Це морська видра Міллі. І вона перша названа мама врятованого дитинчати в межах нової програми. Малюка знайшли в США в штаті Каліфорнія.

Щороку на мілководді тут знаходять від 10 до 15 дитинчат каланів, яких ще називають видрами. Зазвичай це буває після шторму.

Працівники двох місцевих акваріумів об’єднали зусилля, щоб рятувати дитинчат-сиріт. Дбати про малюків допомагатимуть названі мами-видри. Вони навчать їх необхідних навичок, щоб ті змогли жити в дикій природі.

Наразі врятували вісім дитинчат. У віці двох місяців вони зазвичай переходять на тверду їжу, тому їх треба навчити пірнати та добувати корм.

[Меган Смайлі, менеджер програми «Калан»]:

«Саме в цей період треба познайомити малюків із названою мамою. Вона навчить їх усіх тих навичок поведінки, яких ми як люди навчити їх не можемо».

Відомо, що видри добре усиновлюють чужих дитинчат.

Малюки каланів не можуть вижити самостійно. Вони ростуть, тривалий час перебуваючи на животі в мами.

[Меган Смайлі, менеджер програми «Калан»]:

«Видра покаже йому, як доглядати хутро, добувати їжу, відкривати раковини, чого люди не в змозі їх навчити».

Каліфорнійські калани — охоронюваний вид. Колись їх винищили заради хутра, і тривалий час їх уважали вимерлими. Але в 30-х роках минулого століття біля узбережжя Біг-Суру виявили колонію з 50 особин. Зараз їх приблизно 3000.

Від морських видр залежить стан прибережної екосистеми, бо вони — основні хижаки, які контролюють популяцію морських їжаків.

[Меган Смайлі, менеджер програми «Калан»]:

«І це дуже важливо, бо якщо популяція їжаків вийде з-під контролю, екосистеми морської трави та ламінарії будуть зруйновані, а це неймовірно важливі екосистеми. Вони створюють біорізноманіття, захищають від кліматичних явищ та поглинають вуглець».

Працівники акваріумів мають надію, що до цієї ініціативи долучаться й інші природоохоронні організації.

13. П’єр де Кубертен: Олімпіада повертається в місце народження батька сучасних ігор

На згадку про П’єра де Кубертена

Греція

Відразу за місцем проведення давніх Олімпійських ігор стоїть пам’ятник із білого мармуру, в якому зберігається серце знаменитого француза.

Барон П’єр де Кубертен — аристократ і батько сучасної Олімпіади. Завдяки йому в 1896 році в Афінах пройшли перші сучасні міжнародні спортивні змагання.

[Ісідорос Коувелос, президент Міжнародної олімпійської академії]:

«Він любив Стародавню Олімпію. Любив історію Греції. Він вірив в олімпійські цінності та олімпійський рух».

Полум’я, яке горітиме цього літа на Олімпійських іграх — третіх в історії французької столиці — запалили 16 квітня на півдні Греції серед зруйнованих храмів та спортивних майданчиків Олімпії.

Потім перший факелоносець на початку подорожі зупинився біля пам’ятника де Кубертену, щоб засвідчити свою повагу.

[Спірос Капралос, голова Олімпійського комітету Греції]:

«Ми віддаємо шану де Кубертену щоразу. Полум’я там спалахує першим. І тепер, через 2800 років після перших Олімпійських ігор, ми щасливі, що Олімпіада повертається до Парижа, у місце народження П’єра де Кубертена».

Перед смертю де Кубертен заповів поховати його серце всередині пам’ятника, який встановили на його честь недалеко від руїн Стародавньої Олімпії.

У наш час цей гай — частина Міжнародної олімпійської академії — організації, створеної для популяризації історії та принципів сучасних Ігор.

Де Кубертен був другим президентом МОК після грека Деметріоса Вікеласа з 1896 по 1925 рік.

Він опікувався іграми в Парижі в 1900 та 1924 році.

Примітно, що на реставрованому мармуровому стадіоні в Афінах зберегли сидіння де Кубертена. На ньому вирізьблено його ім’я.

14. У Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фресками

Банкетна зала

Помпеї, Італія

Банкетну залу виявили під час розкопок у Помпеях. Її стіни пофарбовані в чорний колір, а зверху нанесені фрески. Довжина приміщення — 15 метрів, ширина — шість.

На фресках зображено персонажів давньогрецької міфології, зокрема Єлену Троянську із царевичем Парісом і бога Аполлона з троянською царівною Кассандрою.

Археологи припускають, що зал був громадським місцем. Стіни пофарбували в чорний, щоб не було видно кіптяви від олійних ламп. Люди збиралися тут вечорами й розмовляли. У світлі ламп фрески на стінах наче оживали. Такі умови мали надихнути на розмови про піднесене.

Давньоримське місто Помпеї загинуло в 79 році нашої ери, коли сталося виверження Везувію. Попіл долітав навіть до Єгипту та Сирії. Виверження тривало майже добу. Помпеї накрило багатометровою товщею вулканічного попелу. Завдяки цьому в місті все збереглося таким, яким було до виверження.

Разом із Помпеями загинули міста Геркуланум та Стабії, а також кілька невеликих селищ та вілл. Там теж під час розкопок знайшли будівлі.

Помпеї залишаються однією з головних туристичних визначних пам’яток Італії. Торік тут побувало майже чотири мільйони відвідувачів.

15. Свобода: у Данії поспішають подивитися на корів, що скачуть від радості

Свобода!

Гельсінге, Данія

Десь навесні заведено милуватися квітучою сакурою, а ось у Данії — коровами, що стрибають від радості.

Це вже стало своєрідною традицією. У квітні багато містян спеціально їдуть до сіл, щоби подивитися, як корів після довгої зими в стійлах випускають на пасовища.

Роблять це в так званий Органічний день.

[Мортен Шульц, фермер]:

«Щойно вони виходять на траву й відчувають її під ногами, то починають робити кумедні рухи. Ми називаємо це танцями».

[Лейф Фріїс Йоргенсен, директор молочної компанії]:

«Гадаю, це пов’язано з енергією. Це схоже на те, що відчуваєш, коли прокидаєшся вранці й бачиш сонце. Ти біжиш йому назустріч».

На цій фермі, що за 50 кілометрів на північ від Копенгагена, коло сотні корів. Тут такий захід проводять третій рік поспіль. Торік подивитися на «коров’ячі танці» приїхало шість тисяч осіб. Цього разу чекають біля 3000.

Зазвичай приїжджають сім’ями. Заодно діти дізнаються, звідки береться молоко.

[Лейф Фріїс Йоргенсен, директор молочної компанії]:

«Багато людей зараз живе у великих містах, далеко від джерел їжі. Це можливість подивитися, звідки береться молоко та м’ясо і як насправді живуть на фермах».

Коров’яча бурхлива радість триває приблизно пів години. Потім вони звикають і заспокоюються. Ну а глядачі влаштовують пікніки.

[житель Копенгагена]:

«На них весело дивитися. Коли бачиш їх, замислюєшся про життя. Корови дуже раді цій події».

[жителька Копенгагена]:

«Ми приїхали сюди, бо він любить корів».

Уперше Органічний день провели в Данії 2005 року. Тоді заходи в усій країні відвідало близько 10 тисяч осіб. Відтоді на щорічний ритуал уже подивилося понад два мільйони данців.

16. Останню картину Караваджо показали в Лондоні

Остання картина Караваджо

Лондон, Велика Британія

Сотні років цю картину вважали роботою одного з послідовників Караваджо. Її справжнє походження з’ясували лише у 80-х роках минулого століття. Тепер шедевр італійського художника вперше за 20 років показали в Лондоні. Виставка в Національній галереї називається «Останній Караваджо».

[Франческа Вітлум-Купер, куратор виставки]:

«Тривалий час це був загублений Караваджо. Він був в однієї сім’ї 300 років. У 70-х роках минулого століття картину купив банк в Італії. Але із сенсаційного листа з архіву в Неаполі стало відомо, що в травні 1610 року, лише за кілька тижнів до смерті, Караваджо зобразив мученицьку смерть святої Урсули».

Драматичні картини Караваджо відомі контрастом світла та тіні, а також реалістичними зображеннями людей. Часто йому позували реальні моделі.

«Мучеництво святої Урсули» майстер написав, повертаючись до Рима після папського помилування. Однак до міста він так і не доїхав. Помер дорогою.

Життя Караваджо було дуже буремним. Через запальний характер художник часто опинявся у в’язниці за бійки. В одній з таких бійок загинула людина. У вбивстві звинуватили Караваджо. Після цього він утік із Рима й жив у Неаполі, на Сицилії та на Мальті.

[Франческа Вітлум-Купер, куратор виставки]:

«Навіть за стандартами того дуже жорстокого періоду, Караваджо, схоже, вів надзвичайно буйне життя. Ті десять років, які він провів у Римі, були сповнені нескінченних звинувачень проти нього. Він був зарозумілою і жорстокою людиною. Ходив із мечем і постійно вступав з усіма в сутички. А в 1606 році він убиває свого давнього ворога — сутенера Рануччіо Томассоні. І йому доводиться втікати. Хоч він і був найвідомішим художником Рима, і хоч кардинали та колекціонери ставали в чергу за його картинами, вони нічого не могли вдіяти. Це серйозний злочин, тому він утік на південь».

«Мучеництво святої Урсули» зображує жінку зі стрілою в грудях. Її випустив язичник, за якого вона відмовилася вийти заміж.

Цікаво, що роботи Караваджо вважали революційними. Він зображував простих людей, а також неприкриті емоції, що було в той час просто немислимо. До того ж не збереглося жодного малюнка чи ескізу художника. Тобто свої роботи він одразу писав на полотні.

[Франческа Вітлум-Купер, куратор виставки]:

«Нині ми звикли бачити на картинах справжніх людей і ми звикли бачити брудні нігті. Ми звикли до того, що художник просто бере пензля й пише прямо на полотні. А за часів Караваджо це було дивовижно».

Виставка триватиме в Лондоні до 21 липня. Вхід безплатний.

17. Модний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-Йорку

Показ Dior

Нью-Йорк, США

Французький люксовий бренд Dior показав свою нову осінню колекцію в Бруклінському музеї Нью-Йорка перед безліччю знаменитостей. Серед них Мішель Вільямс, Аня Тейлор-Джой, Наомі Воттс та Шарліз Терон. Дехто прийшов на захід із дітьми.

Подіум оформляла художниця Клер Фонтен, відома своїм інтерактивним мистецтвом зі смислом.

[Клер Фонтен, художниця]:

«Нам дуже пощастило, що Марія Грація запросила нас працювати пліч-о-пліч, щоб виставити наші роботи на тлі її колекції. Ці руки уособлюють позитив та розширення можливостей жінок. І це руки швачок, дизайнерів, мене та Марії Грації, а також руки жінок, які зробили цей проєкт можливим».

Нова колекція Марії Грації К’юрі — це данина поваги до Нью-Йорка, міста свободи та злиття культур. Дизайнерка черпала натхнення у визначних символах двох світових столиць моди — у статуї Свободи та в Ейфелевій вежі. Її вбрання уособлюють діалог між двома містами.

Також натхненням для К’юрі стала культова акторка Марлен Дітріх, відома своїм сміливим стилем. Дух Дітріх вплетений у колекцію у вигляді англійських тканин та чоловічих силуетів.

В образах використано твід різної щільності, кольору та якості. Також грубі куртки поєднано з широкими штанами або спідницями-олівцями нижче за коліна.

М’якості колекції надали вишукані вечірні сукні з атласу, м’ятого оксамиту та крепу.

Загалом переважали чорний та сірий кольори. Образи доповнювали мерехтливі тканини, бахрома та взуття на платформі чи танкетці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: