28.06.2024
Телеканал NTD

Світ перебуває на піку народжуваності близнюків

Світ перебуває на піку народжуваності близнюків

Перше глобальне дослідження народжуваності близнюків показало, що зараз світ перебуває на його піку. Здебільшого причина в..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Перше глобальне дослідження народжуваності близнюків показало, що зараз світ перебуває на його піку. Здебільшого причина в тому, що в розвинених країнах останніми роками дедалі частіше вдавалися до штучного запліднення та інших допоміжних репродуктивних технологій.

[Крістіан Монден, професор]:
«За останні два, три або чотири десятиліття близнюки частіше народжуються в розвинених країнах, зокрема через впровадження штучного запліднення та більш пізні пологи. Жінки народжують у старшому віці, що також підвищує ймовірність появи близнюків».

Згідно з дослідженням, щороку у світі народжується коло мільйона 600 тисяч близнюків. І якщо у 80-х роках минулого століття їх було по дев’ять на 1000 пологів, то тепер — по 12.

Дослідники зазначають, що зараз у Європі й Північній Америці зосередилися на вдосконаленні лікування безпліддя, щоб мінімізувати багатоплідність.

[Крістіан Монден, професор]:
«Ми перебуваємо на піку. Зростання, яке тривало через штучне запліднення, припинилося».

У Північній Америці близнюків народжувалося на 70 % більше. В Азії — приблизно на третину. І лише в сімох досліджуваних країнах вони стали народжуватися рідше.

Особливу увагу приділили Африці. Там рівень добробуту населення поступово зростає, і штучне запліднення також стає популярнішим.

[Крістіан Монден, професор]:
«Але, з іншого боку, ми, як і раніше, очікуємо, що загальна народжуваність у цих країнах знизиться, і це саме собою спричинить зниження. Тож, на нашу думку, імовірно, нині ми справді бачимо пік народжуваності близнюків як у відносному, так і в абсолютному вираженні».

Дослідження опублікували в журналі Human Reproduction. Група проаналізувала дані про кількість близнюків у 165 країнах у період із 2010 по 15-й рік, а також у 112 країнах із 1980 по 85-й рік.
Коротке посилання на цю сторінку:

Світ перебуває на піку народжуваності близнюківПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуКаталонія почне жорстко економити воду через велику посуху19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоБільше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекордТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: