04.11.2024
Телеканал NTD

25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в Китаї

25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в Китаї

Паради та медитація зі свічками. Так, у десятках країн світу відзначають 25-річчя від дня одного з..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Паради та медитація зі свічками. Так, у десятках країн світу відзначають 25-річчя від дня одного з наймасовіших мирних звернень до влади в історії сучасного Китаю.

25 квітня 1999 року десять тисяч людей вийшли до урядових будівель у Пекіні, щоби попросити владу зупинити гоніння на прихильників мирної практики вдосконалення Фалуньгун, які тоді почалися. Це було перше таке масштабне мирне звернення в умовах комуністичного панування. Воно вразило весь світ.

Це район Флашинг у Нью-Йорку. Тут живе найбільша китайська громада США. Зокрема, тут багато тих, хто мусив виїхати з Китаю через репресії.

Місцеві прихильники Фалуньгун проводять великий парад, нагадуючи людям про події 25-річної давності та про те, що переслідування в Китаї тривають і нині.

Сунь був серед тих, хто того дня вийшов зі зверненням до влади. Згадує, що там панував спокій та порядок.

[Сунь, учасник звернення 25 квітня 1999 року]:
«Практикувальники мирно сиділи та стояли. Коли ми розходилися, то все за собою прибрали, бо хотіли залишити по собі добре враження в жителів Пекіна».

Фалуньгун, також відомий як Фалунь Дафа, — це система самовдосконалення, яка заснована на принципах істини, доброти й терпіння, а також на виконанні медитативних вправ. У Китаї вона масово поширювалася з 1992 року. За сім років нею почало займатися понад 70 мільйонів осіб.

Цзян Цземінь, який тоді очолював китайську компартію, побачив у такій популярності загрозу, і ситуація навколо Фалуньгун стала напруженою — почалися арешти.

25 квітня 1999 року коло десяти тисяч практикувальників Фалуньгун з усього Китаю приїхали до будівлі Державного бюро з питань скарг і звернень у Пекіні, закликаючи відновити справедливість і знову створити умови для вільного практикування.

Колишній прем’єр КНР Чжу Жунцзі вислухав апелянтів і пообіцяв звільнити арештованих та все владнати. Однак через три місяці китайська влада розпочала проти Фалуньгун масштабні репресії, які тривають і нині. Це і незаконні затримання, і тортури, і навіть, як стверджують правозахисники, насильницьке вирізання органів у живих людей.

Парад на вулицях Нью-Йорка вразив багатьох перехожих.

[житель Нью-Йорка]:
«Я бачу, як сяють обличчя практикувальників Фалуньгун. Вони такі спокійні. Я підтримую цю мирну організацію».

[житель Нью-Йорка]:
«Надіюся колись побачити такий парад Фалуньгун у Китаї».

А це вже Лондон, Велика Британія.

Гу Сінчжень займається Фалуньгун багато років і недавно переїхала сюди з Китаю.

[житель Токіо]:
«Уперше бачу такий парад. Свобода віросповідання — це базове право людини, але практикувальники Фалуньгун у Китаї не можуть вільно ним користуватися, що дуже сумно».

А це Лондон. Тут теж проводять парад Фалуньгун.

Гу Сінчжень займається цією практикою багато років і недавно переїхала до Великої Британії з Китаю.

[Гу Сінчжень, учасниця параду в Лондоні]:
«За більш ніж 20 років я натерпілася стільки утисків, що вже втратила їм лік. Мені важко про це говорити. Скільки сімей зруйнували, розкидали та роздробили…»

[Розмарі Байфілд, учасниця параду в Лондоні]:
«Ми хочемо показати світові, що Фалуньгун — це дуже мирна й хороша практика. І зовсім несправедливо, що компартія Китаю 25 років переслідує Фалуньгун».

 

Коротке посилання на цю сторінку:

25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїЗнов маски: у Мілані нічим дихатиІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківНирки — у центрі нової кризи в НепаліПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»ЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до Руанди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: