16.01.2024
Телеканал NTD

Самовідновитися: японські слимаки вміють повністю регенеруватися

Самовідновитися: японські слимаки вміють повністю регенеруватися

Цей японський морський слимак, як виявилося, може регенерувати все своє тіло. Так, відрізана голова цього безхребетного..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Цей японський морський слимак, як виявилося, може регенерувати все своє тіло. Так, відрізана голова цього безхребетного відрощує назад всі органи.

Ці організми зацікавили науковців Жіночого університету Нари, які виявили голову слимака, що самостійно пересувалася.

[Саяка Міто, дослідниця]:
«Голову слимака знайшли випадково. Ми зберегли її, а потім побачили, що вона почала регенерацію. Так ми й зробили це відкриття».

Науковці провели дослідження — вони відтяли голови 16 морським слимакам. Шість із них двох видів почали регенерацію, а один слимак навіть двічі втрачав і відновлював своє тіло.

Особливо зацікавила їхня здатність відрощувати навіть серце.

[Йоіті Юса, дослідник]:
«Одна з функцій серця — циркуляція крові й перенесення кисню. У випадку з регенерацією морського слимака для цієї мети серце їм може не знадобитися».

Дослідники дійшли висновку, що така унікальна здатність до регенерації можлива, зокрема, завдяки фотосинтезу. Морські слимаки, поїдаючи певний тип водоростей, стають зеленими. Тож зрештою вони так само, як і рослини, можуть фотосинтезувати поживні речовини із сонячного світла й кисню. Така здатність дає їм змогу протриматися коло 10 днів без їжі.

[Йоіті Юса, дослідник]:
«Деякі тварини можуть заново виростити свої кінцівки, відростки чи хвости, але немає жодної іншої тварини, яка могла б відновити все тіло».

Дослідники вважають, що слимаки, можливо, наділені здатністю регенерації, щоб захищатися від паразитів в організмі.

Дослідження планують вести далі. Науковці сподіваються, що дивовижні властивості цих безхребетних можна буде використати в медицині.
Коротке посилання на цю сторінку:

Самовідновитися: японські слимаки вміють повністю регенеруватисяВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: