08.06.2024
Телеканал NTD

Президент Тунісу звільнив прем’єра, зупинив роботу парламенту й пішов протестувати

Президент Тунісу звільнив прем'єра, зупинив роботу парламенту й пішов протестувати

Президент Тунісу Каїс Саїд відправив у відставку прем'єр-міністра, призупинив роботу парламенту й позбавив його членів депутатського..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Президент Тунісу Каїс Саїд відправив у відставку прем’єр-міністра, призупинив роботу парламенту й позбавив його членів депутатського імунітету. Він також сказав, що в разі опору пустить у дію збройні сили. Так він відреагував на масштабні протести, які охопили багато міст країни.

Саїд заявив, що бере на себе повноваження уряду за сприяння нового прем’єр-міністра.

[Каїс Саїд, президент Тунісу]:
«Президент бере на себе виконавчу владу за допомоги уряду, очолюваного прем’єр-міністром, якого призначає президент республіки».

Після цього Саїд пішов на вулицю й приєднався до тисяч протестувальників, які вийшли, щоби відсвяткувати його рішення.

Спікер парламенту вже назвав дії президента державним переворотом.

Тисячі людей протестували у великих містах, вимагаючи звільнити уряд і розпустити парламент. Невдоволення спричинила нова хвиля COVID й економічні проблеми, які стали ще серйознішими через пандемію.

[протестувальник]:
«У 2011 році ще юнаком я закликав створити робочі місця, дати людям свободу й зберегти гідність нації. У 2021-му я досі закликаю до того ж самого».

[протестувальник]:
«Ми прийшли сюди, щоби протистояти цьому режимові. Влада забирає наші гроші й змушує нас страждати. Вона нічого не зробила для людей».

Економіка Тунісу постраждала після революції 2011 року. Зросло безробіття, а соціальна допомога зменшилася. Влада веде переговори з Міжнародним валютним фондом про виділення пакету допомоги. Однак через нинішню політичну кризу угода може зірватися.

Також оголила проблеми й пандемія. Лікарні не справляються з напливом пацієнтів і не можуть забезпечити киснем тяжкохворих. Також у країні бракує вакцин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Президент Тунісу звільнив прем’єра, зупинив роботу парламенту й пішов протестуватиІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокВеликі повені на півночі Іраку: є загиблі137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзника

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: