28.02.2024
Телеканал NTD

Велика Британія вимагає від ЄС нового договору про торгівлю в Північній Ірландії

Велика Британія вимагає від ЄС нового договору про торгівлю в Північній Ірландії

Велика Британія вимагає від ЄС укласти новий договір щодо Північної Ірландії. Ухвалений торік протокол регулює торгівлю..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Велика Британія вимагає від ЄС укласти новий договір щодо Північної Ірландії. Ухвалений торік протокол регулює торгівлю на острові, де розташована Республіка Ірландія, яка все ще входить до складу Євросоюзу, і британська автономія, яка покинула блок разом із Лондоном.

Чинний протокол вимагає перевіряння товарів між материковою частиною Великої Британії і Північною Ірландією. Але вони виявилися дуже обтяжливими для бізнесу.

[Брендон Льюїс, міністр у справах Північної Ірландії]:
«Ми побачили, що продуктових лінійок у супермаркетах стало менше, що більше як 200 постачальників вирішили не продавати свою продукцію в Північній Ірландії. І ми бачили труднощі не тільки з охолодженим м’ясом, а й з ліками, домашніми тваринами, з переміщенням тварин, а також із насінням і рослинами».

Спочатку Лондон хотів застосувати статтю 16 протоколу. Вона дозволяє вживати односторонніх заходів, якщо угода призвела до несподіваних негативних наслідків. Пізніше він вирішив домагатися змін шляхом переговорів.

[Брендон Льюїс, міністр у справах Північної Ірландії]:

«Ми вважаємо, що нам слід швидко узгодити період очікування, залишити чинними пільгові періоди й заморозити юридичні дії і процеси, щоб забезпечити проведення переговорів».

Протокол щодо Північної Ірландії Велика Британія і ЄС узгодили в межах договору про «брекзит» 2020 року. Це сталося за чотири роки після того, як британські виборці на референдумі підтримали вихід зі складу блоку.

Документ прагнув обійти найбільшу складність розлучення: захистити єдиний ринок ЄС, але при цьому уникнути сухопутних кордонів між британською провінцією і Республікою Ірландія. Як побоюються політики з обох сторін, закритий кордон може спровокувати на острові насильство, яке стихло в 1998 році завдяки мирній угоді.
Коротке посилання на цю сторінку:

Велика Британія вимагає від ЄС нового договору про торгівлю в Північній ІрландіїУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen YunУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківПерша перемога: Дональд Трамп обійшов усіх республіканських кандидатів в АйовіФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у Парижі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: