06.09.2024
Телеканал NTD

У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем'єра

У Гаїті сформували перехідну президентську раду. Тимчасовим прем'єр-міністром став міністр економіки Мішель Патрік Буавер. Він та..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

У Гаїті сформували перехідну президентську раду. Тимчасовим прем’єр-міністром став міністр економіки Мішель Патрік Буавер. Він та члени ради склали присягу в Порт-о-Пренсі. Днем раніше колишній прем’єр Гаїті Аріель Анрі оголосив про відставку.

Перехідна рада складається з дев’ятьох цивільних осіб. Двоє з них — спостерігачі без права голосу. Новий прем’єр та члени ради тимчасово виконуватимуть обов’язки президента. Вони проведуть вибори нового голови держави, а також утворять раду національної безпеки. До того ж їм доведеться наводити лад у країні, де банди воюють проти уряду.

[Мішель Патрік Буавер, прем’єр-міністр Гаїті]:

«Гаїті, наша країна, перебуває на роздоріжжі в пошуках рішень, які допоможуть подолати цю багатопланову політичну кризу. Її наслідки завдають шкоди людям, власності, а також державній та приватній інфраструктурі».

Водночас гаїтяни закликають нову владу приділяти головну увагу безпеці в країні.

[житель Кап-Аїтьєна]:

«Маємо до них лише одне запитання. Ми хочемо знати, чи зможе ця людина та ця рада боротися з бандами. Чи зможуть відновити безпеку, бо особисто я хочу повернутися до Порт-о-Пренса?».

Бандитизм — давня проблема в Республіці Гаїті. Ситуація загострилася у липні 2021 року після вбивства президента Жовенеля Моїза. Ще складнішою вона стала на початку цього року. Із січня по березень унаслідок бандитського насильства загинуло понад 2500 людей.

Озброєні угруповання контролюють 90 % Порт-о-Пренса. Понад 360 000 гаїтян, рятуючись від бандитів, залишили свій дім. Мільйони людей голодують.

Перехідна президентська рада працюватиме до 7 лютого 2026 року. Цього дня має скласти присягу новий голова держави.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загиблі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: