18.08.2024
Телеканал NTD

Усупереч резолюціям РБ ООН: турки-кіпріоти відкриють заборонений район Вароша

Усупереч резолюціям РБ ООН: турки-кіпріоти відкриють заборонений район Вароша

Місто-привид — так назвали закритий курортний район Вароша в місті Фамагуста на Кіпрі. Він спорожнів у..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Місто-привид — так назвали закритий курортний район Вароша в місті Фамагуста на Кіпрі. Він спорожнів у 1974 році після воєнного вторгнення Туреччини. Рада Безпеки ООН заборонила заселяти район тим, хто там не жив.

Тепер же президент самопроголошеної Турецької Республіки Північного Кіпру вирішив відкрити Варошу для переселення. Він оголосив про це на параді в присутності Тайїпа Ердогана.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Завдяки рішенню президента (Ерсіна) Татара, про яке він повідомив нам, у Вароші знову буятиме життя».

Лідер турків-кіпріотів пообіцяв повернути нерухомість також і грецьким жителям Кіпру. Для цього їм треба звернутися до спеціально створеної комісії.

[Ерсін Татар, президент Турецької Республіки Північного Кіпру]:
«Це дасть змогу колишнім жителям району повернути свої житла, до яких вони роками не могли потрапити. Ми хочемо виправити цю несправедливість».

Президент Республіки Кіпр розкритикував одностороннє рішення Татара, назвавши його незаконним і неприйнятним. Цей крок засудило й міністерство закордонних справ Греції.

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель написав у твіттері, що рішення турків-кіпріотів посилить напруженість на острові й поставить під загрозу повернення до переговорів щодо розв’язання кіпрської проблеми.

Конфлікт між турками та греками на Кіпрі триває 46 років. У 1974-му влада Туреччини скористалися військовим переворотом на Кіпрі й увела свої війська. Вони зайняли майже 40 % острова. Після цього турки-кіпріоти проголосили республіку, яку визнала лише Туреччина.

Фамагуста виявилася на захопленій території. Нова влада наказала покинути Варошу всім грекам-кіпріотам. Після цього район десятиліттями був порожнім. Торік на початку жовтня президент Татар відкрив доступ до деяких кварталів. Відвідувати їх дозволили лише вдень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Усупереч резолюціям РБ ООН: турки-кіпріоти відкриють заборонений район ВарошаОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуНирки — у центрі нової кризи в НепаліФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: