26.08.2024
Телеканал NTD

Боснієць відтворює давнє столове наряддя

Боснієць відтворює давнє столове наряддя

Боснієць Муневер Саліхович мріє перетворити своє захоплення на успішний бізнес. За фахом він фотограф. Одночасно захоплюється..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Боснієць Муневер Саліхович мріє перетворити своє захоплення на успішний бізнес. За фахом він фотограф. Одночасно захоплюється етнологією і різьбленням по дереву. Сьогодні він створює копії старовинного й давнього столового наряддя.

Більшу частину вільного часу він присвячує прогулянкам по горах і лісах. Часто знаходить руїни старих, а іноді й давніх поселень.

[Муневер Саліхович, різьбяр]:
«Проводячи час на свіжому повітрі, я хотів, щоб столове наряддя можна було легко носити із собою в кишені. Мені стало цікаво, чим користувалися давні люди, тому я почав вивчати історичні записи».

Саліхович вивчав літературу, а також досліджував колекції місцевих музеїв.

[Муневер Саліхович, різьбяр]:
«Деревина трухне, дерев’яних артефактів немає. Але є деякі металеві ложки й виделки того періоду, і я використав їх як орієнтир».

Саліхович першим відтворив невелику практичну ложку й виделку. Згідно з історичними записами, таким наряддям користувалися іллірійці, що населяли Балканський півострів до того, як слов’янські племена завоювали його приблизно в 600 році нашої ери.

Потім майстер вирішив зробити ще кілька ложок і виделок друзям. Незабаром посипалися замовлення, тож довелося створити невелику майстерню.

Тепер він робить багато варіантів дерев’яного посуду, який, як заведено вважати, використовували різні племена, які жили на території сучасної Боснії.

[Весна Ісабегович, етнолог]:
«Музей — це місце, де можна побачити історичні артефакти, але ці артефакти не мають душі. Інакше кажучи, це просто мертві предмети, якими не користуються».

Утім, це може незабаром змінитися. Уже є ідея продавати в музеї роботи Муневера як сувеніри.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боснієць відтворює давнє столове наряддяМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаУ Лондонському зоопарку підростає дитинча рідкісної рівнинної горилиКішки пройшли подіумом на Тижні моди в ЛондоніКилим із дзвіночків знову прикрасив «Синій ліс» у БельгіїPet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тваринСвобода: у Данії поспішають подивитися на корів, що скачуть від радостіСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: