26.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 травня по 3 червня)

Огляд світових подій (з 30 травня по 3 червня)

1. Перу на першому місці у світі за рівнем смертності від COVID-19 на душу населення Померлих..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Перу на першому місці у світі за рівнем смертності від COVID-19 на душу населення

Померлих від COVID-19 утричі більше
Перу

Уряд Перу змінив офіційні дані про чисельність померлих від COVID-19. До цього у звітах фігурувала кількість 69 тисяч. Тепер влада повідомляє про більш ніж 180 тисяч.

Раніше експерти попереджали, що померлих від коронавірусу може бути набагато більше, ніж показано в офіційній статистиці. Облік ускладнює те, що бракує наборів для тестування на коронавірус. Тому часто медики не можуть визначити причину смерті людини.

Оновлені дані тепер узгоджуються з показником надлишкової смертності. Цей термін означає тимчасове збільшення смертності в період епідемій, погодних катаклізмів, голоду або війни.

Проаналізувати й оновити відомості про кількість смертей від коронавірусу доручили спеціальній робочій групі.

[Марушка Чокобар, представниця уряду Перу]:
«Робоча група, спираючись на офіційні методи статистики, тепер щодня отримує дані, які показують реальну картину в нашій країні».

З урахуванням оновлення тепер у Перу понад 500 смертей від COVID-19 на 100 тисяч осіб. За даними Університету Джона Гопкінса, це найвищий показник у світі. Раніше сумний рекорд належав Угорщині, де на 100 тисяч осіб припадало приблизно 300 померлих від коронавірусу.

Перу — одна з найбільш постраждалих від епідемії країн Латинської Америки.

[Годофредо Талавера, голова Медичної асоціації Перу]:
«На нашу думку, (високий рівень смертності) зумовлений тим, що система охорони здоров’я країни не має необхідних ресурсів для лікування. Держава не допомагала забезпечувати лікарні киснем і розширювати відділення інтенсивної терапії. Зараз у нас недостатньо вакцин. Основної допомоги немає».

Також Перу тепер на третьому місці в Латинській Америці за кількістю смертей від ковіду. Більше тільки в Бразилії і Мексиці.

2. Неподалік від Шрі-Ланки затонув суховантаж із хімікатами

Затонуло судно з хімікатами
Шрі-Ланка

Біля західного узбережжя Шрі-Ланки затонув контейнеровоз X-Press Pearl із хімікатами на борту, який горів майже два тижні. Пожежа спалахнула 20 травня, коли судно стояло на якорі приблизно за 20 кілометрів від берега. Екіпаж відразу евакуювали.

Суховантаж зареєстровано в Сінгапурі. На ньому було майже півтори тисячі контейнерів із косметикою, пластмасою і 25-ма тоннами азотної кислоти, а також іншими хімікатами.

Боротися з вогнем кинули військово-морські сили Шрі-Ланки. Загасити пожежу заважав сильний вітер і хвилі. У воду потрапили контейнери з хімікатами й тонни обгорілого пластику. Армійці хотіли відтягти судно якомога далі від берега, але воно вперлося кормою в морське дно.

Ситуація загрожує обернутися на екологічну катастрофу. Уряд тимчасово заборонив рибалити у водах уздовж 80-кілометрової берегової лінії острова. Сотні військовиків очищають узбережжя від сміття.

Тепер влада країни планує подати до суду на власника контейнеровоза.

[Рохітха Абейгуневардене, міністр судноплавства Шрі-Ланки]:
«Такі інциденти траплялись і в інших країнах. І там влада вживала заходів, щоб отримати компенсацію. Ми також сподіваємося на компенсацію відповідно до місцевого та міжнародного права й ніколи не перестанемо цього домагатися. Ми оцінимо розмір збитку й вимагатимемо його відшкодувати».

Зараз через катастрофу 5600 шрі-ланкійських риболовецьких суден не можуть виходити в море, і подальша доля галузі тепер під загрозою.

[Джошуа Ентоні, президент товариства рибальства Шрі-Ланки]:
«Це судно завдало нам смертельного удару. Ми не можемо виходити в море, а значить, не можемо заробляти на життя».

Контейнеровоз X-Press Pearl 15 травня вийшов з індійського порту Хазір і прямував до Сінгапуру.

3. Звіт МАГАТЕ: обсяги збагаченого урану в Ірані в 16 разів перевищують ліміт

Іран не пояснив сліди урану
звіти МАГАТЕ

Запаси збагаченого урану в Ірані в 16 разів перевищують допустимий обсяг, записаний в ядерній угоді 2015 року. Про це повідомляє агентство МАГАТЕ у своєму новому звіті. Згідно з ним, Іран має понад 3200 кілограмів урану.

Ліміт за договором — 202 кілограми. Також до підписання угоди в Тегерана вже було понад шість тонн збагаченого урану.

У своєму окремому звіті МАГАТЕ повідомило, що Іран не зміг пояснити сліди урану, знайдені на трьох незадекларованих об’єктах.

Це, можливо, призведе до нового дипломатичного конфлікту між Тегераном і Заходом.

Водночас під загрозою опинилися ядерні переговори, які вже три місяці проходять у Відні. У них беруть участь представники Ірану та п’яти країн, які уклали з Тегераном угоду: США, Росії, Китаю, Великої Британії, Франції та Німеччини.

Слід зазначити, що, коли до влади в США прийшов Джо Байден, Вашингтон дав зрозуміти, що готовий повернутися до Спільного всеосяжного плану дій.

У 2018 році Дональд Трамп вивів свою країну з договору, назвавши його провальним. Після цього США повернула санкції щодо Тегерана, а Іран почав поступово відходити від виконання умов угоди.

У лютому Іран погодився знову допустити на свої об’єкти інспекторів МАГАТЕ. Але поки незрозуміло, чи зможуть звіти агентства змусити Тегеран стримати його ядерну програму.

4. Політичний хаос у Тунісі загрожує зірвати угоду з МВФ

Чи буде угода з МВФ?
Тунісу загрожує економічний колапс

Туніські політики й офіційні особи попереджають про загрозу виникнення економічного колапсу, якщо уряд не зможе погодити нову позику від Міжнародного валютного фонду.

Проти допомоги виступають прості жителі Тунісу, які не хочуть реформ і суворої економії. А тепер ситуацію ускладнює ще й боротьба за владу між президентом, прем’єр-міністром та парламентом.

[Махір Бассус, житель Тунісу]:
«Одна, дві чи три нові позики в Тунісі нічого не змінять. Поки немає стратегії чи довгострокового плану, у цьому немає сенсу, бо завжди буде боротьба».

Колишній прем’єр-міністр країни каже, що в політичних колах поки не ведуть серйозних переговорів щодо відновлення економіки.

[Юсеф Шахед, колишній прем’єр-міністр Тунісу]:
«Сьогодні ліванський чи грецький сценарій у нас поки не розвивається. Але знову ж таки, якщо ми не діятимемо, можливо, найближчими місяцями ці сценарії з’являться. Важливо діяти сьогодні, щоб реалізувати заходи подолання наслідків коронавірусу, особливо, якщо взяти до уваги безробіття й великі проєкти».

Пандемія COVID-19 торік зменшила виробництво Тунісу на 8,8 %. А держборг зріс до 91 % ВВП.

Голова Центробанку Тунісу заявив парламенту минулого тижня, що, якщо уряд спробує використати його установу для фінансування дефіциту замість того, щоб погодитися на угоду з МВФ, інфляція досягне тризначного показника. І буде, як у Венесуелі.

[Омар Елуді, аналітик]:
«Програма спиратиметься на угоду між урядом і профспілками. Міжнародний валютний фонд хоче, щоб сторони зустрілися й оголосили про свою згоду з усіма умовами програми. Але є велика проблема, — проблема довіри й недовіри між цими сторонами».

Бюджет Тунісу на 2021 рік показав, що країні потрібно позичити 7,2 мільярда доларів. Також, можливо, знадобиться підтримка інших держав, таких як Катар або Лівія.

Невдоволення громадськості проявилося на виборах 2019 року, коли люди відмовилися голосувати за авторитетних політиків. А в січні цього року навіть виникли протести. Це означає, що уряду буде складно запевнити МВФ та інших іноземних кредиторів у тому, що він може провести реформи.

5. Єврокомісія оприлюднила правила для літніх подорожей всередині блоку

Нові правила подорожей
ЄС

Єврокомісія оприлюднила нові правила для подорожей у літній сезон, який знову пройде в умовах пандемії. Згідно з планом, повністю вакцинованих громадян ЄС звільнять від тестування чи карантину під час поїздки з однієї країни блоку до іншої.

[Дідьє Рейндерс, єврокомісар з питань юстиції]:
«Це вже практикують у багатьох державах-членах (ЄС), і це не має залежати від того, звідки чи куди ви їдете».

Раніше в травні країни-члени домовилися запровадити так звані ковідні сертифікати. За допомогою QR-коду можна буде зрозуміти, чи робила людина щеплення, який був результат недавнього тесту чи коли вона видужала від коронавірусу. Ці сертифікати діятимуть із 1 липня.

Як очікують, ті, хто зробив другу дозу щеплення не більше ніж за 14 днів до поїздки, можуть переміщатися вільно. Для інших діятимуть правила згідно з кольором зони, з якої вони їдуть.

[Дідьє Рейндерс, єврокомісар з питань юстиції]:
«Коли ви виїжджаєте із зеленої зони, жодних обмежень не має бути. Якщо це помаранчева зона, вас можуть лише попросити пройти тест. А якщо ви приїдете з червоної зони, вас можуть помістити на карантин, поки ви не отримаєте негативний результат тесту. Карантин не застосовуватимуть, якщо ви маєте сертифікат».

Єврокомісія також назвала термін дії тестів.

[Дідьє Рейндерс, єврокомісар з питань юстиції]:
«Ми пропонуємо, щоб ПЛР-тести вважали дійсними впродовж 72 годин, а швидкі тести на антитіла, якщо їх приймають держави-члени ЄС, — упродовж 48 годин».

Щодо неповнолітніх, то Єврокомісія пропонує не поміщати їх на карантин у разі, якщо їхні батьки мають зелений ковідний сертифікат. Крім того, повністю звільнити від тестування пропонують дітей віком до шести років.

6. У Китаї дозволили заводити трьох дітей

Одна сім’я — троє дітей
Нова політика влади КНР

Тепер китайські сімейні пари можуть заводити до трьох дітей. Раніше в комуністичній країні десятки років діяла політика «Одна сім’я — одна дитина».

У 2016-му сім’ям дозволили заводити по двоє дітей. А тепер обмеження послабили, бо статистика показує масштабний спад народжуваності.

У травні в Китаї провели перепис населення. Він показав, що зростання чисельності населення сповільнилося до рекордного рівня з 50-х років минулого століття.

Зміни затвердили на засіданні Політбюро. Пізніше це підтвердили державні ЗМІ.

Китайці кажуть, що поки не готові заводити по троє дітей.

[громадянка Китаю]:
«Виховання дітей здебільшого лягає на плечі жінок. Але суспільство їх ніяк не підтримує. Якби чоловіки робили трохи більше, якби сім’ї загалом підтримували жінок, то вони могли б народити другу дитину. Адже набагато ліпше, коли є брат чи сестра».

[громадяни Китаю]:
«Якщо будуть умови, то матимемо більше дітей. Сьогодні молоді треба купувати житло. Це вже величезний тиск. Потім слід подумати про вартість навчання дитини й таке інше. Таку політику складно буде застосувати. <…> Так, і якість навчання — це навіть важливіше питання, ніж народження другої чи третьої дитини».

Експерти зазначають, що тиск відчувають не лише жителі великих міст. У селах ситуація теж важка.

[Жан-П’єр Кабестан, професор Гонконзького баптистського університету]:
«Гадаю, це може статися в сільській місцевості, але, як ви знаєте, населення сіл скорочується. Там панує бідність, тому причин заводити більше дітей небагато».

Політика «Одна сім’я — одна дитина» діяла в Китаї з 1979 по 2015 рік. Її втілювали в життя за допомогою примусових абортів і стерилізації, великих штрафів та інших заходів.

7. Угандійка робить зі сміття модні сумки

Сумки з відходів
Кампала, Уганда

Столиця Уганди місто Кампала продукує 1000 тонн сміття щодня. Такі дані нацуправління з охорони довкілля країни.

Більша частина відходів зрештою опиняється на міських вулицях та у водоймах.

Однак те, що для одного — сміття, для іншого — цінна сировина. Місцева підприємниця Фейт Авейко перетворює пластикові відходи на стильні міцні сумки.

[Фейт Авейко, автор проєкту виготовлення сумок]:
«Я маю справу зі сміттям — з тим, із чим більша частина людей не хоче зв’язуватися. Відходи, пластик, звалища, сміття — а проте це те, що дає роботу жінкам, які його збирають, сортують і миють, а потім обробляють і роблять із нього гарні сумки».

Зараз у Фейт працює вісім місцевих жінок. Вона сама навчила їх ремесла.

Крістіна — одна з них.

[Крістіна, учасниця проєкту виготовлення сумок]:
«Я дуже рада цій роботі, бо вона вельми змінила моє життя. Вона створила умови для життя мені й моїй дитині. Тепер я можу підтримати свого чоловіка, коли він у скруті. Ця робота мені дуже допомогла. З іншого боку, ми очищаємо довкілля від поліетиленових пакетів».

Ці сумки коштують від 16 до 25 доларів. Підприємниця продає їх через кілька місцевих магазинів і точок на ринках, а також через соціальні мережі. Вона має клієнтів і за кордоном.

8. Виготовлення споранів і ткацтво з кінського волосу у Великій Британії опинилися під загрозою зникнення

Ремесла під загрозою зникнення
Шотландія, Велика Британія

Шотландський майстер Малколм Резерфорд Скотт виготовляє споран ручної роботи. Виробляти ці традиційні сумки його навчив батько. Нині споран — невіддільна частина національного одягу шотландців.

[Малколм Резерфорд Скотт, ремісник]:
«Усе змінюється, але традиції лишаються сталими».

Однак через дешевше масове виробництво ремеслу загрожує зникнення. Його внесли до так званого червоного списку Асоціації традиційних ремесел Великої Британії.

[Малколм Резерфорд Скотт, ремісник]:
«Звичайно, я відчуваю критичну небезпеку. Можливо, я один з останніх майстрів».

Пошиття кілтів поки в червоному списку немає. Щоб зберегти це традиційне ремесло, шотландцям пропонують навчання в майстернях.

[Аманда Моффет, швачка]:
«Мені сказали, що легше стати лікарем, ніж виробником кілтів, бо навчання триває дуже багато років».

Цього року Асоціація додала до червоного списку 20 ремесел, зокрема і ткацтво з кінського волосу. У Сомерсеті залишилася тільки одна така майстерня.

[Анна Сміт, директор ткацької компанії]:
«Наші вироби зроблені дуже майстерно. Я вважаю, що це ремесло — теж галузь промисловості. Ми маємо й дуже старі верстати, зроблені ще в 1870 році. Ми вважаємо нашу роботу дуже важливою».

До списку також увійшли такі ремесла, як ограновування алмазів і виготовлення пуантів та очних протезів зі скла. Однак за останні два роки жодна традиційна майстерність у Великій Британії не зникла, а деякі навіть переживають підйом.

9. Індійська їжа на винос стає новим хітом в австралійській глибинці

Придорожні індійські кафе
Австралія

Далеко від австралійських мегаполісів, таких як Сідней, Мельбурн чи Аделаїда, індійська їжа на винос стає новим хітом.

Спека в Кімбі, що приблизно на півдорозі між Пертом та Сіднеєм, може стати настільки сильною, що бензин випаровується прямо з цистерн. Але це не турбує Санджита Атвала — власника придорожнього кафе й заправної станції.

[Санджит Атвал, власник кафе й заправки]:
«Іноді людям здається, що тут дуже спекотно. А мені цілком нормально».

Атвал відкрив цей заклад п’ять років тому. І відразу ж місцеві жителі стали цікавитися саме індійськими стравами.

[Санджит Атвал, власник кафе й заправки]:
«Коли я аналізував щоденні продажі, то карі виявлялася найпопулярнішою».

Атвал каже, що одна пара з Брисбена, яка вдруге подорожувала Австралією, зробила неймовірно великий гак, щоби покуштувати страви цього кафе.

[Санджит Атвал, власник кафе й заправки]:
«Це найкраща похвала, коли люди думають про твоє карі, перебуваючи за 2700 кілометрів від Кімби».

А це вже інше придорожнє кафе — у місті Сноутаун. Його власник Чарат Сінгх робить традиційну віндалу, а ще корму. Але найпопулярніша страва — курка в маслі. Її тут роблять майже 200 кілограмів щотижня.

[Пітер, відвідувач кафе]:
«Сьогодні я заскочив швидко перекусити. Я їм курку з маслом. Як на мене, дуже смачно».

Сінгх каже, що обрав Сноутаун, бо тут дешевше вести бізнес, ніж у Сіднеї.

10. Громадський город у Коста-Риці допомагає жителям впоратися з пандемією

Громадський город
Темпате, Коста-Рика

Жителі Темпате в Коста-Риці розорюють так званий громадський город. Люди об’єдналися, щоб разом вирощувати екологічно чисті фрукти, овочі та зелень. До цього їх підштовхнула пандемія, адже багато хто втратив роботу.

[Хуан Сіо, організатор проєкту]:
«Спочатку ми роздавали харчі сусідам, але потім зрозуміли, що це короткострокове рішення».

Сьогодні в проєкті бере участь 30 сімей. Площа їхнього городу становить один гектар. На ньому росте понад тридцять видів фруктів, овочів та злаків. Зібраний урожай розподіляють між цими сім’ями, а надлишки продають на ринках.

Водночас ґрунт удобрюють лише органічними речовинами.

[Дані Контрерас, житель Темпате]:
«Земля потребує нашого тепла, і тут маємо так багато сімей, аж 30, плюс діти, які приходять погратися поки батьки працюють. Така прекрасна картина мене зворушує».

Усі учасники проєкту проходять навчання з органічного сільського господарства. Вони дбають про збереження здорового ґрунту. Використовують полікультурне вирощування, коли кілька видів рослин садять поруч. Так виникає природне середовище, у якому легше боротися зі шкідниками і зберігати родючість ґрунту.

[Фелікс Кані, агроном]:
«Упродовж понад 200 років ми завдаємо шкоди природі, а останні 50 чи 60 років ми використовуємо пестициди й синтетичні добрива».

Організатори проєкту кажуть, що на цю ділянку землі вже повернулося понад 72 види комах, які раніше тут зникли.

11. Їда, сон і тренування: німецька каратистка прагне потрапити на Олімпіаду-2020

Шлях каратистки до Олімпіади
Франкфурт, Німеччина

Ось уже більш як рік життя німецької каратистки Ясмін Юттнер складається лише зі сну, їди та тренувань. 28-річна спортсменка прагне потрапити на Олімпіаду-2020 у Токіо. Каже, що така можливість випадає раз у житті. Карате вперше включили в програму Ігор, і на наступній Олімпіаді цієї дисципліни вже не буде.

[Ясмін Юттнер, каратистка]:
«Спочатку я була дуже схвильованою. Я подумала, що було б чудово поїхати на Олімпіаду й що маю всі шанси. А потім ми зрозуміли, що в кожній категорії можуть виступити лише десять спортсменів».

Після цього життя каратистки перетворилося на військовий похід: постійні поїздки по світу й виступи на відбіркових змаганнях. Ясмін не турбується про фінанси, оскільки вона спортивний солдат і отримує підтримку держави.

[Ясмін Юттнер, каратистка]:
«Це був шалений час. Доводилося багато працювати й навіть навчатися, тренування стали інтенсивнішими. Але це було дуже захопливо й вельми круто».

До Всесвітньої федерації карате входить 190 спортсменів. В Олімпіаді зможуть брати участь лише 40 чоловіків і 40 жінок. У кожній ваговій категорії виступлять десять атлетів.

Ясмін поки не набрала потрібної кількості балів. У червні вона має виступити на кваліфікаційному турнірі в Парижі. На Олімпіаду відберуть лише трьох каратистів.

[Ефтіміос Караміцос, тренер]:
«Я вірю в Ясмін. Вона дуже амбітна й під час тренувань віддає всі свої сили. Це вщасливлює мене, бо приємно працювати зі спортсменом, який вкладає всю душу».

Олімпійські змагання з карате пройдуть із 5 по 7 серпня 2021 року. Якщо Ясмін потрапить на них, то виступатиме в категорії ката. Це ведення поєдинку з уявним противником.

12. Кінські перегони без сідел: американські індіанці відроджують традиції предків

Кінські перегони без сідел
Оклахома, США

Американські й канадські індіанці з племені шошонів-банноків зібралися в Оклахомі на традиційні перегони. Вони відроджують їзду на конях без сідел, а також роблять перший крок до відновлення після пандемії.

[Мері Тетон, член племені шошонів-банноків]:
«Ковід справді торік на нас вплинув, але цього року буде краще. І тепер наша рада просить команди, які беруть участь у перегонах, зробити щеплення проти ковіду. І більша частина зробила. У всіх усе добре. Ніхто не заразився коронавірусом, принаймні ті, кого я знаю особисто».

Кінські перегони — одна з найпопулярніших у культурі корінних американців розваг, що збереглися до наших днів.

Учасники змагаються на трьох різних конях без сідла. Вони долають трасу завдовжки одну милю, це трохи більше ніж півтора кілометра. Коней, які розфарбовані в традиційному стилі, міняють між колами.

Організатори кажуть, що цей захід — найбільший серед подібних. За приз — 140 тисяч доларів змагалося коло 40 команд. Водночас перегони розділили на класи: окремо для вождів, воїнів, старійшин та жінок.

Цей штат вибрали не випадково. Корінне американське населення тут становить майже 10 %. До того ж у 2020 році Верховний суд США підтвердив, що близько половини території штату перебуває під юрисдикцією індіанців.

13. Кубинці розводять голубів, щоб не почуватися замкненими під час пандемії

Розведення голубів стало популярнішим
Гавана, Куба

Над будівлею в Гавані кружляють голуби. Цих птахів приручив і видресирував місцевий житель Педро Марреро. Голуби допомагають йому забути про стрес від тривалих карантинних обмежень.

[Педро Марреро, голова клубу власників голубів]:
«Ми постійно вдома. Усе закрито. Та ми маємо, куди втекти — це дах. Ми підіймаємося на дах, де в нас є птахи, і добре проводимо час. Нам подобається ловити й дресирувати голубів».

Під час пандемії дедалі більше кубинців заводять голубів. І для багатьох це не просто розвага, а серйозне хобі. Шанувальники цих птахів об’єднуються в клуби.

[Леонісбель Сантана, власник голубів]:
«Мені подобається дивитися, як мої голуби змагаються із сусідськими, намагаючись вибороти перемогу для свого господаря. А якщо вдається зловити голуба — чи самця, чи самку — це найприємніше для власника голубів».

Недавно ухвалений на Кубі закон про захист тварин не забороняє розводити птахів. Головне — дотримуватися гігієнічних, санітарних та соціальних вимог.

[Йосбані де ла Роса, власник голубів]:
«Я просто люблю голубів. Деякі люди ставляться до них інакше. Є такі, хто бачить у них лише можливість заробити. Вони розводять їх для продажу».

На Кубі також регулярно проходять змагання голубів, і вони дедалі популярніші. У кожній провінції країни є клуб чи товариство власників голубів.

14. Ексклюзивний магазин Гаррі Поттера відкривається в Нью-Йорку

Магазин Гаррі Поттера
Нью-Йорк, США

Шанувальники Гаррі Поттера незабаром зможуть не просто зануритися в чарівний світ хлопчика-мага, але й щось купити на згадку. У Нью-Йорку відкривається єдиний у світі офіційний флагманський магазин, присвячений фантастичній історії.

Магазин пропонуватиме найбільшу колекцію товарів із фільмів про Гаррі Поттера, а також фентезі «Фантастичні звірі і де їх шукати» — це спіноф, який розповідає про події, що сталися за 65 років до початку основної саги.

[Карл Дюррант, головний менеджер магазину]:
«Ми дуже раді, що в Нью-Йорку відкрився магазин Гаррі Поттера. Це 1950 квадратних метрів торгової площі, розташованої на трьох поверхах у самому серці району Флетайрон».

Під стелею ширяє модель фенікса Фоукса, а в атріумі магазину стоїть грифон Дамблдора. Також можна побачити понад 50 чарівних паличок, серед яких і «Золотий снич».

[Карл Дюррант, головний менеджер магазину]:
«Це точна копія грифона Дамблдора, який зберігається в наших архівах у лондонській студії Warner Bros. Це, напевно, моя улюблена тема. Щодо товарів гадаю, що мій улюблений товар — це паличка “Золотий снич”, знову ж таки на 100 % ексклюзивна для Нью-Йорка».

Відвідувачі зможуть зробити фото в лондонській телефонній будці, яка доставляє до Міністерства магії, пограти з паличками за інтерактивним столом та приміряти черевики Геґріда.

Сім романів Джоан Роулінг про хлопчика-чарівника розійшлися світом накладом понад 500 мільйонів копій. За ними зняли вісім блокбастерів.

15. Музика для звірів: тайські школярі виступають у зоопарку

Музика для мешканців зоопарку
провінція Чонбурі, Таїланд

Під час пандемії гостей у зоопарку «Кхао-Кхео», що в тайській провінції Чонбурі, небагато. Юна піаністка Сінлада — одна з небагатьох, хто постійно відвідує мешканців зоологічного саду.

Школярка бере із собою синтезатор і грає популярні тайські мелодії лемурам, сурикатам та зебрам.

[Сінлада Супат, школярка]:
«Я граю, щоб заспокоїти тварин і допомогти їм почуватися комфортно. Я також хочу розвіяти їхню самотність».

Непосидючі котячі лемури забираються на інструмент і ненароком натискають клавіші.

[Сінлада Супат, школярка]:
«Мені хочеться, щоб вони були поруч, поки я граю. Я не проти того, що вони стрибають по клавіатурі. Це наче вони грають разом зі мною».

Музика подобається й сурикатам. Вона немов їх зачаровує.

[Тавін Раттанавонгсават, директор зоопарку]:
«Коли школярі-волонтери грають на музичних інструментах, ми помічаємо, що тварини на неї реагують. Деяким просто цікаво, а деякі, схоже, насолоджуються музикою».

Зараз у зоопарку обговорюють можливість проводити концерти живої музики щотижня.

[Тавін Раттанавонгсават, директор зоопарку]:
«Туристів поменшало, і тваринам нудно. Вони вже звикли постійно бачити людей і спілкуватися з ними. І раптом усе це зникло».

Для одинадцятирічної Сінлади ці концерти теж важливі. Вони допомагають їй звикнути до аудиторії й побороти страх перед публічними виступами.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: