26.03.2024
Телеканал NTD

Інженер без кінцівок намагається створити «розумні» протези

Інженер без кінцівок намагається створити «розумні» протези

Десять років тому житель Будапешта Дьордь Левой через менінгіт утратив руки й ноги. Ніс теж довелося..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Десять років тому житель Будапешта Дьордь Левой через менінгіт утратив руки й ноги. Ніс теж довелося реставрувати.

Нині ж він намагається ліпше вивчити штучний інтелект, щоб за його допомоги зробити протези функціональнішими.

[Дьордь Левой, інженер]:
«Перший протез я отримав через рік-два після ампутацій. Мене приголомшило те, наскільки він був поганим. До цього мені казали зовсім інше: що все буде відмінно, що я навіть не помічу, що втратив руки, і зможу зробити з ними дуже багато чого. Та було зовсім не так».

Дьордь виріс у США, а потім повернувся до Угорщини, щоби вступити до університету. Тут він здобув ступінь магістра в галузі біоінженерії.

Тепер він уважає, що опинився в унікальному становищі: він як ніхто інший розуміє людей з ампутованими кінцівками й водночас має знання, які можуть їм допомогти.

Його мета — вбудувати в протези штучний інтелект, щоб він накопичував сигнали й учився їх розпізнавати.

[Дьордь Левой, інженер]:
«Якщо є достатньо (нервових) сигналів і вдосталь джерел цих сигналів, то можна шукати закономірності, зразки електричної активності. Зрештою можна визначити, які м’язи активуються, а які ні. І якщо ми навчимо цього штучний інтелект, то ця система зможе, наприклад, зрозуміти, що зараз потрібно стиснути руку».

В ідеалі протез має навчитися миттю реагувати на наміри людини, тобто стати частиною тіла.

[Дьордь Левой, інженер]:
«Ідея така: я хочу, щоб ці пристрої вчилися в нас — так само як ми вчимося на своїх помилках».

Дьордь співпрацює з американською компанією, разом з якою розробляє власне протез, а також програмне забезпечення, яке дасть змогу «тренувати» алгоритми пристрою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Інженер без кінцівок намагається створити «розумні» протезиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Дубаї корали вирощують по-новомуЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: