29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 1 по 5 січня)

Огляд світових подій (з 1 по 5 січня)

1. Бойовики вбили 100 осіб у двох селах на заході Нігеру Напади на села Нігер На..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Бойовики вбили 100 осіб у двох селах на заході Нігеру

Напади на села
Нігер

На заході Нігеру озброєні бойовики атакували два села. Загинуло щонайменше 100 осіб, десятки поранено. Прем’єр-міністр країни відвідав місце трагедії. Постраждалі села розташовані неподалік від кордону з Малі.

[Брігі Рафіні, прем’єр-міністр Нігеру]:
«У селі Чомбангу загинуло 70 осіб, а в селі Зарумдареє вбито 30 жителів. Загалом утратило життя 100 осіб. Це жахлива трагедія».

За словами очевидців, жителів сіл атакували озброєні бойовики на мотоциклах. Поки влада не назвала відповідальних за напади. Однак обіцяє провести розслідування й покарати винних.

У Нігері біля кордонів із Малі та Буркіна-Фасо неодноразово відбувалися напади на мирних жителів. Їх атакують ісламістські бойовики, пов’язані з «Аль-Каїдою», а також з «Ісламською державою в Західній Африці».

Також у Нігері відбуваються сутички між етнічними громадами, які борються одна з одною за мізерні природні ресурси.

2. Борис Джонсон запровадив в Англії новий карантин

Знову карантин
Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запровадив в Англії новий карантин. Раніше його ввели в Шотландії, Північній Ірландії та Уельсі.

За словами голови уряду, після мутації штам коронавірусу поширюється дуже швидко, і потрібні термінові заходи.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Через COVID наші лікарні дуже навантажені. Тільки в Англії за останній тиждень кількість госпіталізованих зросла майже на третину — до 27 тисяч. Це на 40 % більше, ніж під час першого піку у квітні».

Згідно з дослідженнями, новий штам на 50-70 % заразніший, ніж звичайний. З 29 грудня у Великій Британії щодня реєструють понад 50 тисяч нових хворих на COVID. А 4 січня зафіксували найбільший добовий приріст заражених — 58 784 особи.

Джонсон заявив, що нові карантинні заходи будуть жорсткими.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Виходити з дому можна тільки з кількох дозволених законом причин. Це купівля товарів першої потреби, робота, якщо ви не можете працювати віддалено, заняття фізкультурою, звернення по медичну допомогу, наприклад проходження тесту на COVID».

Людям із хронічними хворобами рекомендують зовсім не виходити з дому. Школи та коледжі в усій Англії повинні перейти на дистанційне навчання.

За словами прем’єр-міністра, поступовий вихід з ізоляції може початися в середині лютого. Цьому повинна сприяти масштабна вакцинація. У Великій Британії першу дозу вакцини Pfizer/BioNTech отримало вже більш як мільйон людей. Цього тижня почалася вакцинація препаратом, який розробила компанія AstraZeneca й Оксфордський університет.

3. В Африці почала діяти зона вільної торгівлі, але поки лише на папері

Зона вільної торгівлі
Африка

Африканські країни з 1 січня офіційно почали торгувати за новими правилами. Після місяців відстрочок, викликаних пандемією, на континенті почала діяти загальна зона вільної торгівлі.

Африканська континентальна зона вільної торгівлі має об’єднати мільярд 300 мільйонів осіб, а також економічний блок обсягом три трильйони 400 мільярдів доларів. Вона найбільша із часів заснування Світової організації торгівлі.

Її прихильники зазначають, що вона допоможе збільшити товарообіг між африканськими сусідами, а також налагодити на континенті власні виробничо-збутові ланцюги. За даними Світового банку, завдяки зоні вже до 2035 року гідний заробіток матимуть десятки мільйонів африканців.

Водночас є ті, хто ставиться до такої торговельної системи скептично. Вони кажуть, що на перешкоді стануть бюрократичні затримки, погана інфраструктура, а також спроби протекціонізму низки африканських країн.

Зона вільної торгівлі мала набути чинності 1 липня 2020 року. Однак дату відклали, бо через пандемію переговори наживо проводити було неможливо.

Утім, експерти зазначають, що на те, щоби повністю застосувати всі положення договору, знадобиться багато років.

Основну угоду підписали всі країни, крім Еритреї. Договір ще мають ратифікувати 34 африканські держави.

4. Німецькі поліціянти ганяються в горах за нелегальними відпочивальниками

На курорт подалися відпочивальники
Поліція закликає сидіти вдома

Ці поліціянти всю неділю ганялися за відпочивальниками засніженими схилами гірського курорту, який зараз закрито. Тисячі людей, усупереч карантинній вимозі бути вдома, приїхали до Вінтерберга, що на заході Німеччини, щоб покататися на лижах.

Людей так багато, що на під’їздах до міста утворилися затори, а на стоянках немає місця.

Спочатку поліція просто закрила Вінтерберг на в’їзд. Однак усе виявилося не так просто. Схили цього курорту розкинулися на тисячі квадратних кілометрів. Це ускладнює операцію.

[Себастьян Гельд, представник поліції]:
«На жаль, сьогодні ми знову побачили, що заборону кататися схилами на лижах порушило занадто багато людей. Вони однаково приїхали. Ось чому ми разом із міською владою вирішили перекрити дороги, що ведуть до Вінтерберга».

Як повідомляє місцева влада, тут виявили понад 170 осіб без маски, майже 100 випадків, коли не тримали належну дистанцію, а ще зафіксували вживання алкоголю. Також було порушено два кримінальні провадження. В одному випадку людина плюнула на поліціянтів, а в другому — відпочивальник ображав правоохоронців словесно.

[Данні Мойрс, місцевий житель]:
«Складно. Хочеться, щоб усі повеселилися, насолодилися сніжною погодою, цією прекрасною природою. Та останні кілька днів людей занадто багато. Ми намагалися все організувати на паркованні, щоб розвантажити дороги. Але люди прибувають, затори цілий день. Деякі не тримають дистанцію, тож доводиться діяти інакше».

Як очікують, влада Німеччини продовжить у країні «локдаун», який мав завершитися 10 січня. Найближчим часом канцлер Ангела Меркель обговорить це на зустрічі з регіональними чиновниками.

5. Трамп заборонив транзакції з вісьмома китайськими застосунками, зокрема з Alipay

Новий «чорний список»
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп увечері 5 січня підписав указ про заборону транзакцій із вісьмома китайськими компаніями.

Документ, який оприлюднив Білий дім, накладає заборону на транзакції з керівниками чи розробниками Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit і кількох інших застосунків та їхніх дочірніх компаній.

У супровідній заяві Трамп зазначив, що з огляду на масштабне поширення в країні певних китайських застосунків, зокрема й тих, які було створено в Гонконзі та Макао, Сполученим Штатам Америки треба захистити національну безпеку.

У документі йдеться, що китайські застосунки, після того як їх встановлюють на смартфони, планшети й комп’ютери, можуть діставати доступ до величезного обсягу особистих даних користувачів, зокрема персональної інформації. Це дає змогу владі комуністичного Китаю відстежувати переміщення федеральних службовців і підрядників, а також складати на них досьє.

Згідно з указом, міністерство фінансів США має 45 днів, щоб визначити заборонені транзакції, а також ужити заходів щодо інших застосунків і розробити правила, які допоможуть запобігти експорту або доступу до даних користувачів.

Білий дім уважає, що китайська влада вимагає від усіх фінансових компаній Китаю підтримувати політичні цілі компартії, а також допомагати Народно-визвольній армії КНР.

Нагадаємо, торік у грудні міністерство торгівлі США наклало санкції на десятки китайських компаній, зокрема на провідного в країні виробника мікросхем SMIC, а ще компанію зі створення дронів SZ DJI Technology.

Також минулого місяця Білий дім опублікував список китайських і російських компаній, які, як припускають, тісно пов’язані з військовими. Цим компаніям закрили доступ до низки американських товарів і технологій.

6. «Розумне» дзеркало допомагає тренуватися й дотримуватися дистанції

«Розумне» дзеркало
Тайчжун, Тайвань

Зрозуміти, чи треба допомога у виконанні тренувальних рухів, можна за допомогою свого відображення.

«Розумне» дзеркало, яке розробили на Тайвані, за допомогою 3D-камери стежить за тренуваннями клієнтів та забезпечує індивідуальний зворотний зв’язок.

[Денні Чан, директор з маркетингу компанії – розробника дзеркала]:
«Цей модуль виявляє на тілі людини суглоби. І коли користувачі здійснюють рухи руками й ногами чи повертають своє тіло, комп’ютерна програма визначає, чи правильне виконання».

«Розумне» дзеркало також допомагає дотримуватися соцдистанціювання.

[Джейсон Ло, директор компанії – розробника дзеркала]:
«Під час пандемії, гадаю, найважливіше — не торкатися інших людей. Можна використовувати це дзеркало на роботі чи вдома».

Пристрій працює через застосунок на смартфоні. Користувачі можуть переглянути різне відео, пов’язане з тренуваннями.

[Джейсон Ло, директор компанії – розробника дзеркала]:
«Це дзеркало може справді багатьом допомогти, бо є багато різних видів тренувань: від кардіо до йоги. І люди будь-якого віку знайдуть ті вправи, які їм подобаються»

Місцевий бейсболіст уже оцінив переваги дзеркала.

[Чен Чунсю, бейсболіст]:
«Коли працюєш із тренером на бейсбольному полі, то іноді не знаєш, як виконати деякі рухи, припускаєшся помилок. Але із цим дзеркалом такого немає, бо бачиш своє відображення».

«Розумне» дзеркало продають за приблизно 1800 доларів США. Також треба передплачувати контент у застосунку. Це коштуватиме коло 17 доларів на місяць.

7. У Європі оголосили полювання на запахи

Архів запахів Європи
Лондон, Велика Британія

Дослідниця Сесілія Бембібре з Університетського коледжу Лондона намагається впіймати запах цієї старої щітки. У цьому їй допомагає чутливий датчик, який визначає хімічний склад запаху, на основі якого потім складуть його рецепт.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Слід розташувати дуже високоточний датчик якнайближче до досліджуваного об’єкта, що виділяє запах. У лабораторії ми використовуємо хроматографічний газоаналізатор і мас-спектрометр, щоб виокремити всі хімічні складники, визначити їх та отримати невеликий рецепт запаху».

Дослідниця каже, що деякі запахи містять сотні хімічних компонентів. Однак часто досить лише кількох, щоб ніс людини відчув потрібний аромат.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Коли вести мову про знайомі запахи, наприклад запах кави, то він містить понад 400 хімічних компонентів. Це дуже багатий і складний запах. Та досить лише 15 складників, щоб людина зрозуміла, що це запах кави».

Дослідниця бере участь у новій програмі створення колекції запахів Європи. Проєкт, на який виділили 2,8 мільйона євро, об’єднав науковців із Нідерландів, Німеччини, Італії, Франції, Словенії та Великої Британії.

Сесілія та її колеги сподіваються повернути до життя деякі старовинні запахи. Для цього використовуватимуть і штучний інтелект. Комп’ютер скануватиме сотні сторінок давніх текстів, щоб знайти опис будь-яких запахів: від парфумів до тютюну.

Охоплять період з XVI до початку XX століття. Потім архів запахів збережуть в онлайн-бібліотеці.

Це Кембриджський музей технологій. Тут на огляд виставлено вікторіанську каналізаційну помпову станцію, побудовану в 1894 році. Сьогодні збереглося мало звуків і запахів того періоду.

[Вільям Тьюлетт, історик]:
«Часто історики й відвідувачі музеїв замислюються, які відчуття мали люди в минулому. І запах це дуже передає. Це основа нашої пам’яті, з ним ми асоціюємо різні місця, наші стосунки в суспільстві. Гадаю, якщо помістити запахи в історичні музеї, то ми зможемо додати основний елемент, якого зараз немає».

Науковці також кажуть, що багато нинішніх запахів не пов’язані з навколишнім природним середовищем і занадто синтетичні. Це і освіжувачі, і засоби очищення, і ароматизатори харчів. Вони вважають, що раніше спектр запахів був набагато ширшим.

Проєкт полювання на запахи триватиме три роки.

8. Бразилію хочуть озеленювати новими сортами декоративної пасифлори

Нові види пасифлори
Планалтіна, Бразилія

Бразилія — найбільший у світі виробник і споживач маракуї. На плантації біля міста Планалтіна агрономи вже 15 років виводять нові сорти тропічних фруктів.

Раул Роза працював над створенням солодшої маракуї, щоб догодити смакам європейців.

[Раул Роза, агроном]:
«М’якуш бордової маракуї — насиченішого жовтого кольору. Кірка тонша й бордова. З м’якуша цих плодів сік смачніший».

Водночас раніше в Бразилії приділяли менше уваги самим квітам пасифлори — так називаються рослини, на яких росте маракуя. Але тепер фахівці виводять нові декоративні сорти.

[Фабіу Фалейру, агроном]:
«Сорти декоративної пасифлори виведені шляхом генетичного удосконалення, що включає схрещування різних видів. Наприклад, BRS Rubiflora виведена в результаті схрещування місцевих видів із червоними квітами з Амазонки та з білими квітами, що ростуть у савані».

Фахівці відібрали п’ять найкращих сортів, що відповідають характеристикам декоративних квітів. Вони яскраво забарвлені, стійкі до хвороб і цвітуть увесь рік.

Декоративна пасифлора призначена для озеленення великих територій як у містах, так і в селах. Її можна садити попід парканами, навколо альтанок та біля стін будівель.

9. У кафе Боготи подають «золоті гамбургери»

«Золоті гамбургери»
Богота, Колумбія

В одному кафе Боготи пропонують покуштувати «золотий гамбургер». Його ціна — 60 доларів. Це у 12 разів дорожче за звичайний.

[Паула Пінсон, працівниця кафе]:
«Ідея робити гамбургери McCoy Gold виникла після того, як власник кафе відвідав Туреччину. Там він покуштував стейк, прикрашений золотим листом, тому вирішив робити щось таке в Колумбії».

Гамбургер готують, як і звичайний: між булочками кладуть яловичі котлети, сир і смажену цибулю. Але зверху все це покривають п’ятьма маленькими пластинами 24-каратного золота. Товщина кожної — 0,0015 міліметра. Золоті листи завозять зі США.

[гостя кафе]:
«Це дуже ефектно й привертає багато уваги. Незвичайна ідея, тому хочеться дізнатися, який він на смак, які там інгредієнти».

Власник кафе вважає ідею корисною, бо людям не потрібно їхати за кордон, щоб покуштувати «золотий гамбургер». Щоправда, дехто каже, що ліпше б витратив гроші на одяг, ніж на таку їжу.

10. Мотокрос допомагає австралійським підліткам не збитися з життєвого шляху

Мотокрос виховує підлітків
Кокберн, Австралія

Австралійського підлітка Деніела утримує на правильному шляху пристрасть до мотоциклів. Він бере участь у пілотній програмі Кокберна, яка має утримати молодь від неправильних учинків і дати їй цікаве заняття.

[Деніел Браун, учасник програми]:
«Я збився зі шляху й певний час поводився дещо неправильно. Мене залучили до цієї програми, а потім я просто перестав погано поводитися, бо в мене з’явилася мета».

У межах проєкту підлітків навчають їздити на мотоциклах. Натомість вони мусять регулярно ходити до школи й не порушувати законів.

[Бен Таноа, молодіжний працівник]:
«Гадаю, часто таких підлітків можна визначити за поведінкою. І ми їм кажемо, що бачимо їх наскрізь, і знаємо, що на все є причина».

Для занять на мотоциклах зробили кільцеву трасу з природними перешкодами. Мотокрос приваблює і дівчат.

[Шонті Кракауер, учасниця програми]:
«У нас тепер є заняття, кожен завів багато друзів. Ми всі приходимо сюди й робимо все разом. Зазвичай тут для нас тримають якесь частування, тож можна перекусити. І ми постійно катаємося на мотоциклах. Це гарний спосіб направити енергію в потрібне річище».

У програмі використовують мотоцикли, які поліція конфіскувала за небезпечну їзду чи незаконне водіння. Тепер транспорт служить добрій справі.

[Деррік Герберт, поліціянт]:
«Програма працює. Ми бачимо менше антисоціальних учинків, молодь поводиться краще, вчиться працювати в команді. Також підлітки здобувають навички керування мотоциклом. Вони проходять курси першої допомоги».

Поліція Західної Австралії сподівається в майбутньому розгорнути цю програму в багатьох маленьких містечках.

11. Перша за 400 років: переселені бобри побудували греблю в Сомерсеті

Перша за 400 років боброва гребля
Сомерсет, Велика Британія

В англійському графстві Сомерсет у межах охоронюваної території Ексмур з’явилася перша за 400 років боброва гребля. Цих гризунів привезли сюди із Шотландії в січні.

Спочатку тварини тільки обгризали дерева й будівництвом зовсім не цікавилися. Однак недавно лісники побачили загату.

[Джек Сайвітер, лісник]:
«Я був трохи здивований, оскільки перше, що помітив, побачивши греблю, це обсяг роботи, який виконали бобри за відносно короткий час. Він просто феноменальний».

Процес будівництва греблі зафіксували камери-пастки. Бобри вибрали для загати злиття двох струмків.

[Джек Сайвітер, лісник]:
«Це дивовижно. З’явилася частина екосистеми, якої тут не було. У нас є ставки зі штучними спорудами, які стримують воду. Але боброві греблі з проходами створюють повноцінне середовище проживання для тварин. Такого давно не було».

Тепер фахівці чекають, коли тут з’явиться більше комах, жаб і птахів.

У Великій Британії, за винятком Шотландії, через надмірне полювання бобри зникли в дикій природі 400 років тому. У 2013 році їх виявили в графстві Девон. Також цих гризунів заселили в Глостерширі. У майбутньому їх планують завезти й до інших графств.

Бобри збільшують площу болотистих угідь. Завдяки цьому з’являється більше риби, комах, птахів і водяних щурів.

12. У Газі шанувальники паркуру безпечно займаються в новому залі

Перший спортзал для паркуру
Газа, Палестина

Палестинські шанувальники паркуру тепер можуть тренуватися безпечно. У Газі відкрили перший спортзал, де є обладнання для цього виду спорту. На заняттях паркуром вчаться швидко переміщатися й долати перешкоди, використовуючи лише силу власного тіла.

[Джехад Абу Султан, тренер]:
«Я займаюся паркуром уже 13 років. За цей час мав кілька травм, найбільше постраждало зап’ястя. Я не міг займатися цілий рік».

[учень]:
«Раніше ми грали на вулицях, біля моря, стрибали між будівлями, з дахів шкіл і травмувалися. Наприклад, я пошкодив шию й місяць не міг повернути голову, ще зламав руку. Чудово, що тепер є тренери й цей обладнаний зал, де все безпечно».

Спортивні снаряди встановлено на матах. Навчання паркуру безкоштовне. Воно триває три місяці. У секцію записалося 70 осіб віком від шести до 26 років.

Паркур зародився у Франції завдяки актору й каскадеру Давиду Беллю. У Газі ця спортивна дисципліна прижилася 15 років тому.

13. Китайські власники поштових голубів роблять ставку на перемогу

Розведення поштових голубів
Ланфан, Китай

8000 голубів на світанку випускають у небо в північнокитайській провінції Хебей. Більша частина цих птахів вирушає на південь — у далеку подорож до Шанхая. Він розташований приблизно за тисячу кілометрів звідси.

Цих поштових голубів спеціально розводять і тренують для тривалих польотів. У Китаї змагання серед таких птахів стають дедалі популярнішими.

[Чжао Чжицян, голубівник]:
«Ці головні десять пір’їн потрібні для польоту. Ми ще оглядаємо форму дзьоба й вола. Це показник здоров’я голубів. І нарешті, ми дивимося на їхні очі. Очі — це дзеркало їхньої душі. Блиск в очах показує, наскільки птахи здорові й розумні».

Деякі голуби коштують дуже дорого, тому важливо отримати потомство від чемпіонів.

[Чжао Чжицян, голубівник]:
«Ці голуби в майбутньому більше не літатимуть. Вони вже взяли участь у багатьох змаганнях, у них багато нагород. Тут вони залишаються для розведення. У наступних змаганнях братимуть участь їхні нащадки».

Голубів продають на аукціонах. Так, у листопаді на аукціоні в Бельгії один китайський покупець заплатив за поштового голуба 1,6 мільйона євро. А це захід у Пекіні.

[покупець голубів]:
«Якщо коротко, я просто обожнюю голубів. Я їх дуже люблю. У моєму серці перше місце посідають голуби, а потім вже дружина й діти».

57-річний Юй Юйгуан показав на змаганні в провінції Хебей 10 голубів. І його семимісячний вихованець став переможцем. Він дістався до Шанхая за рекордні 16 годин 24 хвилини і 54 секунди.

[Юй Юйгуан, господар голуба-переможця]:
«Цей голуб побив рекорд у національному змаганні. Це національне змагання. Дивно, що молодий голуб подолав маршрут усього за день».

Юй отримав приз 760 доларів. Звичайно, це не порівняти з більш ніж 30-ма тисячами доларів, які він щороку витрачає на своїх 500 голубів, проте наснага від перемоги перевершує будь-які втрати.

14. Пакистанський художник замість вантажівок розписує літаки

Літак замість полотна
Карачі, Пакистан

Пакистанські вантажівки, прикрашені розписом чи картинами, уже прославилися на весь світ. Тепер національне мистецтво виходить на вищий рівень. Художник Хайдер Алі з Карачі взявся розмальовувати літаки.

Першим у його руках перемінився двомісний літальний апарат «Сессна». Майстру допомагають учні.

[Хайдер Алі, художник]:
«Мистецтво розписування вантажівок — візитна картка нашої країни. Тепер ми випустимо у світ нову річ — ось такий літак».

Розпис на літаках замовила одна місцева авіакомпанія. За допомогою цього незвичайного мистецтва вона надіється покращити уявлення про Пакистан і привабити до країни більше туристів.

[Імран Аслам Хан, директор пакистанської авіакомпанії]:
«Ми хочемо показати всьому світові, що Пакистан — це не лише проблеми з відмиванням грошей чи тероризмом. Пакистан — дуже різноманітна країна. Це країна можливостей».

Хайдер — один із найвідоміших художників Пакистану, які розписують автотранспорт. Він навчався у свого батька, а потім відкрив власну майстерню в Карачі. Художник уже неодноразово виставляв свої роботи в Азії, Європі, США та Канаді.

Майстер радий, що йому дали розмалювати літак. Каже, мріяв про це давно. Тепер сподівається, що колись йому доручать розписати цілий аеробус.

15. У Киргизстані дедалі частіше переказують стародавній епос про Манаса

Цитування епосу про Манаса
Бішкек, Киргизстан

Уже кілька годин киргиз Доолот Сидиков сидить на узвишші на головній площі Бішкека. Із заплющеними очима й похитуючись із боку в бік він наполовину декламує, а наполовину співає.

Доолот переповідає епос про богатиря Манаса. Це твір, який увійшов до Книги рекордів Гіннеса як найдовший епос світу. Він містить 500 тисяч рядків і розповідає історію Киргизстану.

Шедевр відповідає теперішнім настроям у країні. У ньому йдеться про життя середньовічного військового й політичного лідера, що, як уважають, об’єднав розрізнені киргизькі племена.

[Асанкул Джунушалієв, голова музею Манаса]:
«Ми показали, як син Манаса повернувся назад на батьківщину. Символічно це означає, що повернувся дух перемоги, єдність».

Стають популярними й співці епосу. Під час свого виступу Доолот розповідав про Манаса понад 14 годин поспіль.

[Доолот Сидиков, оповідач епосу про Манаса]:
«Ми нащадки наших великих предків. І якщо ми житимемо за їхніми стандартами, то зможемо прожити життя правильно. Вони були мудрими й жили правильно, були ближчими до Бога, були тісніше пов’язаними з природою. Сьогодні ми далекі від усього цього. Людство зіпсувалося».

Епос декламують і в інших місцях. Приміром, один киргиз переказував його на горі заввишки 4000 метрів над рівнем моря.

[Доолот Сидиков, оповідач епосу про Манаса]:
«Наші предки були найкращими. Ми живемо в мальовничому місці, але ми рухаємося назад. Немає прогресу, немає зв’язку між владою й людьми. Ті, хто здобуває владу, не дбають про людей».

Загалом у країні зростає зацікавленість традиційною культурою. Люди дедалі частіше починають замислюватися про стан сучасного суспільства.

16. У мексиканському зоопарку підростає дитинча бегемота

Зоопарк показав бегемотика
Калімая, Мексика

У мексиканському зоопарку «Саканго» підростає бегемотик. Він народився в липні й мав небагато шансів на виживання. Його мама з кличкою Тамба не могла самостійно вигодувати попереднє потомство.

Однак цього разу вона впоралася, і дитинча розвивається добре.

[Карлос Пумаріно Хіменес, співробітник зоопарку «Саканго»]:
«Найважливіше зараз те, що він став їсти більше твердої їжі й менше пити молока. Тепер він залюбки ласує травою, вирощеною гідропонним способом».

Бегемоти ведуть напівводний спосіб життя. Однак харчуються лише наземною рослинністю. Можуть їсти м’ясо чи падло, якщо організму гостро не вистачає мінеральних солей.

Маля в зоопарку «Саканго» починає потроху спілкуватися з іншими бегемотами, зокрема й зі своїм батьком. Але його мама Тамба поки вважає за краще довше тримати малюка біля себе.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: