26.11.2024
Телеканал NTD

Досягнення й невдачі в медицині: огляд 2020 року

Досягнення й невдачі в медицині: огляд 2020 року

Якими були головні досягнення в галузі медицини у 2020 році? Першою в списку, звісно, іде Нобелівська..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Якими були головні досягнення в галузі медицини у 2020 році? Першою в списку, звісно, іде Нобелівська премія. Цього разу в галузі медицини її присудили трьом ученим за відкриття вірусу гепатиту С і його вивчення. Лауреатами стали американці Гарві Альтер і Чарльз Райс, а також британський мікробіолог Майкл Готон.

А в гонитві за секвенуванням геному людини науковці почали набагато ліпше розуміти нашу генетичну структуру і її вплив на здоров’я. Зокрема, на розвиток хвороби Альцгеймера — найпоширенішої форми деменції.

У Швеції вчені Лабораторії Лунда розробили аналіз крові, який дуже точно може показати наявність цієї недуги. Це дає надію на появу простого та дієвого способу діагностувати цю форму деменції в майбутньому. Однак дослідження ще не завершили.

[Оскар Ганссон, дослідник]:
«Не думаю, що цей аналіз крові слід використовувати для скринінгу здорових людей. Це тому що нині немає терапії, яка б могла вилікувати хворобу чи вповільнити її прогрес».

Цього року медиків також непокоїло поширення кору. За їхніми словами, для дітей і немовлят ця хвороба небезпечніша, ніж COVID-19. У 2019 від кору найбільше в Європі постраждала Україна. ВООЗ повідомляла про 57 тисяч випадків. У 2020-му поширення хвороби сповільнилося через карантин. Утім, коли восени діти повернулися до школи, вакцинованих серед них виявилося занадто мало.

Ще однієї невдачі зазнала програма вакцинації дітей від поліомієліту в Пакистані. Через коронавірус її відклали на кілька місяців, оскільки було обмежено поїздки. Як наслідок, медпрацівникам треба було охопити 200 тисяч дітей за чотири дні. Заважало те, що багато батьків до вакцин ставилися недовірливо. Також потрібно було гарантувати безпеку медиків, які робили щеплення.

Рік був непростим і для діабетиків. Як показали дослідження, такі хворі мають великий ризик померти від COVID-19. Він вищий удвічі.

Тепер знову про позитивні моменти. Колись дрони асоціювалися з таємними воєнними операціями. Але тепер науковці-медики використовують їх для боротьби з малярією. Вони визначають місця, де найімовірніше розмножуються комарі. Потім туди відправляють дрони-розпилювачі інсектицидів.

У Берліні дронами ще доставляють тести на коронавірус. За раз вони перевозять по 80 зразків і пересуваються за будь-яких погодних умов.

А це робот-хірург під назвою «Версіус» (Versius). Своїми рухливими руками він може виконувати лапароскопічні операції. Тобто такі, коли роблять не великий розріз, а тільки кілька проколів. Хірург керує роботом за допомогою джойстика. Водночас він бачить усе, що відбувається всередині.

За допомогою «Версіуса» вже провели понад тисячу операцій. Його використовують у Великій Британії, Італії, Індії та у Франції.
Коротке посилання на цю сторінку:

Досягнення й невдачі в медицині: огляд 2020 рокуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: