29.10.2024
Телеканал NTD

У Європі оголосили полювання на запахи

У Європі оголосили полювання на запахи

Дослідниця Сесілія Бембібре з Університетського коледжу Лондона намагається впіймати запах цієї старої щітки. У цьому їй..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Дослідниця Сесілія Бембібре з Університетського коледжу Лондона намагається впіймати запах цієї старої щітки. У цьому їй допомагає чутливий датчик, який визначає хімічний склад запаху, на основі якого потім складуть його рецепт.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Слід розташувати дуже високоточний датчик якнайближче до досліджуваного об’єкта, що виділяє запах. У лабораторії ми використовуємо хроматографічний газоаналізатор і мас-спектрометр, щоб виокремити всі хімічні складники, визначити їх та отримати невеликий рецепт запаху».

Дослідниця каже, що деякі запахи містять сотні хімічних компонентів. Однак часто досить лише кількох, щоб ніс людини відчув потрібний аромат.

[Сесілія Бембібре, дослідниця]:
«Коли вести мову про знайомі запахи, наприклад запах кави, то він містить понад 400 хімічних компонентів. Це дуже багатий і складний запах. Та досить лише 15 складників, щоб людина зрозуміла, що це запах кави».

Дослідниця бере участь у новій програмі створення колекції запахів Європи. Проєкт, на який виділили 2,8 мільйона євро, об’єднав науковців із Нідерландів, Німеччини, Італії, Франції, Словенії та Великої Британії.

Сесілія та її колеги сподіваються повернути до життя деякі старовинні запахи. Для цього використовуватимуть і штучний інтелект. Комп’ютер скануватиме сотні сторінок давніх текстів, щоб знайти опис будь-яких запахів: від парфумів до тютюну.

Охоплять період з XVI до початку XX століття. Потім архів запахів збережуть в онлайн-бібліотеці.

Це Кембриджський музей технологій. Тут на огляд виставлено вікторіанську каналізаційну помпову станцію, побудовану в 1894 році. Сьогодні збереглося мало звуків і запахів того періоду.

[Вільям Тьюлетт, історик]:
«Часто історики й відвідувачі музеїв замислюються, які відчуття мали люди в минулому. І запах це дуже передає. Це основа нашої пам’яті, з ним ми асоціюємо різні місця, наші стосунки в суспільстві. Гадаю, якщо помістити запахи в історичні музеї, то ми зможемо додати основний елемент, якого зараз немає».

Науковці також кажуть, що багато нинішніх запахів не пов’язані з навколишнім природним середовищем і занадто синтетичні. Це і освіжувачі, і засоби очищення, і ароматизатори харчів. Вони вважають, що раніше спектр запахів був набагато ширшим.

Проєкт полювання на запахи триватиме три роки.

Коротке посилання на цю сторінку:

У Європі оголосили полювання на запахиНауковці створили перший функціональний напівпровідник із графенуМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаКнопки для смартфонів та інтелектуальне дзеркало: новинки CES-2024Як можна визначити рак грудей за відбитком пальцяУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressВ Австралії успішно розводять рідкісних риб із «руками»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: