30.02.2024
Телеканал NTD

Дослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Дослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Багатьом власникам собак здається, що їхні вихованці розуміють майже все, що вони кажуть. Вони реагують не..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Багатьом власникам собак здається, що їхні вихованці розуміють майже все, що вони кажуть. Вони реагують не лише на команди, такі як «сидіти» та «стояти», а й на слова, які позначають їхні улюблені іграшки.

Якщо сказати вихованцю принести м’яч, він принесе саме його.

Але раніше науковці не могли довести, що в собак справді з’являється уявний образ об’єкта, коли вони чують його назву. Це б свідчило про глибше розуміння мови, подібне до того, яке мають люди.

Тепер нове дослідження в Угорщині це підтвердило: собаки справді можуть навчитися асоціювати слова з конкретними об’єктами.

[Маріанна Борос, дослідниця]:

«Коли вони виконують команди, то використовують лише власне тіло. Але коли ми називаємо зовнішні об’єкти, вони повинні збагнути, що слово пов’язане з конкретним предметом».

Дослідження провели в Будапешті. Для вимірювання мозкової активності собак до їхніх голів прикріплювали електроди.

Власники собак вимовляли назву іграшки свого вихованця, наприклад «м’яч» або «фрисбі». Потім собаці показували один із цих предметів. У процесі вимірювали активність мозку собак, коли названий предмет збігався з тим, який їм показували, а також коли він відрізнявся.

[Маріанна Борос, дослідниця]:

«Ми виявили, що реакції мозку були різними, коли власник показував об’єкт, який збігався, і коли показував інший об’єкт».

Науковці довели, що тварини створювали уявний образ об’єкта, коли чули його назву, і реагували, коли бачили щось інше.

А для власників собак результати лише підтверджують те, що вони вже припускали.

[Паула Перес, власниця собаки]:

«Я завжди мала відчуття, що він може мене зрозуміти чи впізнати деякі предмети, з якими грається. Але я не мала доказів».

[Емеше Дорослай, власниця собаки]:

«Насправді мій пес розуміє слово “гра”. Але він приносить не м’яч, а іншу іграшку. Ми не так багато навчаємо собак назв предметів. Можливо, варто почати».

У дослідженнях брало участь 18 собак. Пізніше експеримент планують розширити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: