27.01.2024
Телеканал NTD

Знахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Знахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Деякі таємниці будівництва стародавніх римлян розкрили останні знахідки в Помпеях. Під час розкопок будівельного майданчика віком..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Деякі таємниці будівництва стародавніх римлян розкрили останні знахідки в Помпеях. Під час розкопок будівельного майданчика віком майже 2000 років виявили робітничі інструменти, плитки, цеглу, купи каміння та вапно.

Науковці припускають, що давні будівельники змішували негашене вапно з піском, а воду додавали безпосередньо перед використанням. Починалася реакція, і вапно виробляло тепло. Теплий розчин висихав швидше, і це зменшувало час будівництва.

На думку археологів, такий метод давав змогу зводити міцні конструкції.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного комплексу «Помпеї»]:

«Це пояснює, чому давні римляни змогли побудувати великі амфітеатри, акведуки та інші споруди, які ми бачимо в усьому давньому Середземномор’ї. Маленьке місто Помпеї допомагає нам зрозуміти велику Римську імперію».

А ось тиньк для стін стародавні римляни робили так само, як це роблять і зараз. Тобто спочатку гасили вапно, а потім змішували його з іншими матеріалами.

Багато давньоримських будівель та інших споруд простояли вже понад 2000 років. Вони довговічніші, ніж сучасні бетонні конструкції, які руйнуються набагато швидше. Наприклад, римський Пантеон чудово витримав випробування часом, хоча його гігантський купол виготовлений із неармованого бетону.
Коротке посилання на цю сторінку:

Знахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: