27.09.2024
Телеканал NTD

Як за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Як за 200 років розвинулася наука про динозаврів

200 років тому англійський палеонтолог Вільям Бакленд описав першого нептахового динозавра й дав йому офіційну наукову..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

200 років тому англійський палеонтолог Вільям Бакленд описав першого нептахового динозавра й дав йому офіційну наукову назву — мегалозавр. Кістки й величезна щелепа доісторичного ящера знайшли біля Оксфорда.

[Стів Брусатт, палеонтолог Единбурзького університету]:

«Ця подія започаткувала наше культурне захоплення динозаврами. Воно триває і нині».

Слово «динозавр» з’явилося лише в 40-х роках ХІХ століття. Що ж учені дізналися про вимерлих ящерів за минулі сторіччя? Вони з’ясували, що динозаври з’явилися на планеті приблизно 230 мільйонів років тому, а за 160 мільйонів, у мезозойську еру, зникли. Нині науці відомо про більш як 2000 видів доісторичних рептилій.

У другій половині минулого століття відбувся так званий динозавровий ренесанс. У дослідників почали змінюватися уявлення про динозаврів. Зокрема, вони припустили, що ящери могли бути активнішими, ніж уважалося. Також учені дізналися, що існували не тільки гігантські динозаври, а й зовсім маленькі.

[Стів Брусатт, палеонтолог Единбурзького університету]:

«Найдрібніші були меншими за голубів, найбільші — важчі за Boeing 737. Але багато хто взагалі не був схожим на рептилій. У багатьох було пір’я, а в деяких — крила. <…> І такі скам’янілості приголомшили би Бакленда. Це показує, як сильно змінилося наше сприйняття динозаврів за останні 200 років».

Для вчених вимирання динозаврів, як і раніше, загадка. Гіпотез висували безліч. Років десять тому більшість дослідників дійшли висновку, що причиною стало падіння Чиксулубського метеорита на мексиканському півострові Юкатан. Від удару утворився кратер діаметром десять кілометрів. У наслідок падіння на планеті зникло три чверті видів тварин, зокрема й динозаври.

Палеонтологи досі знаходять скам’янілості стародавніх ящерів у таких місцях, як Китай, Аргентина, Бразилія, Південна Африка та Монголія. Тепер досліджувати кістки допомагають новітні комп’ютерні технології. Палеонтологи створюють 3D-моделі динозаврів, і це дає змогу отримати глибші знання про такі органи чуття, як зір, слух та нюх. А штучний інтелект аналізує інформацію із великої бази даних.

На думку експертів, науковців чекає ще багато відкриттів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як за 200 років розвинулася наука про динозаврівБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: