27.03.2024
Телеканал NTD

Як «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

Як «суперличинки» допоможе розв'язати проблему перероблення пластику

Чи можуть ці личинки жука чорнотілки допомогти розв'язати проблему пластикових відходів? Саме на це надіються дослідники..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Чи можуть ці личинки жука чорнотілки допомогти розв’язати проблему пластикових відходів? Саме на це надіються дослідники із Сінгапурського технологічного університету.

Вони вже знають, що біоми кишківника цих істот розщеплюють відходи на молекулярному рівні і їх можна змінити, щоб розкладати пластик ще ефективніше.

Тепер вони хочуть з’ясувати, як цей природний механізм можна використовувати в промислових масштабах.

[Лю Інань, дослідник]:

«Головний герой цього дослідження — личинка, яку в Сінгапурі можна купити практично де завгодно. Ми купили “суперличинку” в місцевому зоомагазині».

Попередні дослідження показали, що поживні личинки чорнотілки мають у кишківнику бактерії, які розщеплюють звичайний пластик.

Але використовувати їх у переробленні пластику недоцільно, бо вони швидко стають жуками.

Ось чому вчені Сінгапурського центру інженерних наук хочуть знайти спосіб, як штучно виводити цих мікробів, які живуть у кишківнику личинок і пожирають пластик.

Пластикові відходи — одна з головних екологічних проблем у Південно-Східній Азії. Азійсько-Тихоокеанський регіон продукує понад 50 % світових пластикових відходів. За прогнозами, 2030 року їх обсяг становитиме від 2,3 до 6,4 мільйона тонн.

Експерти вважають, що єдиний спосіб стимулювати компанії та країни інвестувати в перероблення — це перетворювати пластик на матеріали, які можуть дати прибуток. І, як припускають, личинки чорнотілок можуть у цьому допомогти.

Учені намагаються досягти того, щоб із переробленого ними пластику можна було добувати молекули, придатні для створення інших матеріалів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: