27.12.2024
Телеканал NTD

Науковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Науковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо

Шум машин мало кому подобається. Але, виявляється, він може бути корисним. Застосування йому знайшли англійські науковці...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Шум машин мало кому подобається. Але, виявляється, він може бути корисним. Застосування йому знайшли англійські науковці. Вони розробили нову систему під назвою «Хвиля водоростей».

Це шестикутна конструкція, яка становить собою маленьку ферму й поглинач звуків. Тут є спеціальний високочастотний динамік, скляний резонатор зі струнами зі сталевого сплаву та Т-подібний роз’єм.

Уся ця система перетворює шум дорожнього руху на звук певної частоти. Він впливає на мікроводорості, поміщені в маленьку ферму.

[Бінцінь Ян, учасниця проєкту]:

«Ми чуємо звук, бо в повітрі вібрують мікрочастинки, створюючи механічну хвилю. Мікроводорості поглинають це, а механічна дія прискорює ріст клітин».

Ця технологія збільшує виробництво біомаси на 30 % і майже на стільки ж знижує витрати на вирощування мікроводоростей. З них можна робити біопаливо, біополімери, а також продукцію для фармацевтики та косметології.

[Бінцінь Ян, учасниця проєкту]:

«Ми дуже пишаємося цією технологією. Я назвала б це кардинальним переворотом, що дає змогу перетворити шум на щось корисне, тобто збільшити виробництво мікроводоростей».

Шестикутні конструкції можна поєднати одну з одною. Так вийде шумопоглинальна стіна. Науковці пропонують встановлювати свій винахід уздовж доріг з інтенсивним рухом. Ця система також поглинає мікродисперсні частинки та вуглекислий газ і перетворює його на кисень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в Шотландії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: