27.10.2024
Телеканал NTD

Астрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Астрономи знайшли найяскравіший об'єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Це художня ілюстрація недавно виявленого квазара, який науковці назвали, можливо, найяскравішим об'єктом у Всесвіті. Він настільки..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Це художня ілюстрація недавно виявленого квазара, який науковці назвали, можливо, найяскравішим об’єктом у Всесвіті.

Він настільки яскравий, що тривалий час астрономи вважали його зіркою. Тепер підтвердили, що це активне ядро галактики на початковому етапі розвитку, у якому надмасивна чорна діра поглинає довколишню речовину. Як наслідок. виробляється дуже багато енергії.

Спостереження вели, зокрема, за допомогою телескопів, що в Австралії та пустелі Атакама в Чилі. Як з’ясувалося, квазар щороку поглинає еквівалент 370 зірок. Тобто приблизно по одній щодня.

Водночас що яскравіший квазар, то швидше росте його чорна діра. А маса цієї чорної діри — у 17 мільярдів разів більша за Сонце.

[Семюел Лай, співавтор дослідження]:

«Отже, оскільки це така велика чорна діра, вона має акреційний диск. Навколо неї обертається багато матеріалу. І через певні радіаційні процеси цей акреційний диск, цей матеріал стає неймовірно гарячим. Матеріал, нагрітий до десятків тисяч градусів Фаренгейта, світиться дуже яскраво. Його світло дорівнює світлу 500 трильйонів Сонць».

Квазар розташований за 12 мільярдів світлових років від нас. Він у 10 тисяч разів яскравіший за нашу галактику.

[Семюел Лай, співавтор дослідження]:

«Чумацький Шлях — це 100 мільярдів зірок. Отже, це одна надмасивна чорна діра проти 100 мільярдів зірок».

Квазари дають уявлення про те, як сформувалася наша власна галактика, зокрема якою вона була на ранній стадії.

Нині науковці знають, що галактики здебільшого містять у центрі дуже масивні чорні діри. Але вони не знають, як саме вони утворилися та як нарощували свою матерію. Вони припускають, що, можливо, усі галактики формуються навколо надмасивних чорних дір.
Коротке посилання на цю сторінку:

Астрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: