27.08.2024
Телеканал NTD

В Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

В Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

Новий спосіб перемогти цвітіння води вигадали в Австралії. Науковці створили спеціальну глину, яка поглинає надлишок фосфору,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Новий спосіб перемогти цвітіння води вигадали в Австралії. Науковці створили спеціальну глину, яка поглинає надлишок фосфору, через який прискорюється розмноження фітопланктону.

Зараз дослідники тестують новий метод, розпорошуючи розведену глину по воді, що цвіте.

[Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника]:

«Ми розбризкуємо глину по воді максимально рівномірно, щоби було схоже на дощ. Глина осідає на дно й забирає із собою фосфат, без якого водорості не виживуть».

Вода цвіте через надмірне використання мінеральних добрив, переважно фосфатних. Разом зі стічними та ґрунтовими водами вони потрапляють у річки, озера та моря. Це прискорює ріст водоростей. Через це живим організмам у воді бракує світла та кисню.

[Свенья Туліпані, працівниця департаменту водних ресурсів]:

«У воді виникає нестача кисню, через що може загинути риба».

Дослідники провели експеримент у річках поруч із містом Перт.

[Раян Кем, працівник департаменту водних ресурсів]:

«Уміст фосфору зменшився на 95 %. Це дивовижно».

[Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника]:

«Ми зробили це в різних річках на південному заході. І в деяких за два дні вода стала прозорою».

Тепер глиняний розчин розбризкують в озері.

Дослідження допоможуть визначити точне дозування глини. Якщо науковці підтвердять, що новий спосіб дієвий, його, можливо, застосовуватимуть у всій Австралії.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: