04.03.2024
Телеканал NTD

Восьминоги допомогли у створенні потужних присосків

Восьминоги допомогли у створенні потужних присосків

Фахівці з робототехніки Бристольського університету Великої Британії черпають натхнення у восьминогів. Вони створюють роботизовані версії присосків..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Фахівці з робототехніки Бристольського університету Великої Британії черпають натхнення у восьминогів. Вони створюють роботизовані версії присосків цих головоногих.

[Тяньці Юе, працівник університетської лабораторії робототехніки]:

«Цей присосок відрізняється від попередніх розробок, бо має надвелику адаптивну здатність присмоктуватися до складних поверхонь. Ми знаємо, що присоски вельми добре прилипають до пласких і рівних поверхонь, але до складних, дуже вигнутих або шорстких не можуть. Тому цей вид присосків розв’язує цю проблему й може міцно прилипати, наприклад, до каменів і дерев».

У штучних присосках створили кілька шарів з м’яких матеріалів, а також використали рідкий розчин для імітації м’язів та слизових структур біологічних присосків.

За словами розробника, застосування рідкого ущільнювача покращує прилипання присосків до складних поверхонь.

[Тяньці Юе, працівник університетської лабораторії робототехніки]:

«Ми знаємо, що в природі існує безліч організмів з м’яким тілом. Восьминоги, равлики та деякі види риб можуть присмоктуватися до нерівних поверхонь. Наприклад, до каменів на морському березі та деяких видів мушель. Тому ми черпали натхнення в цих істот і виявили, що вони можуть використовувати свої м’язи та епітелій, а також унікальний механізм виділення слизу для гарного прилипання».

Тепер дослідники планують використовувати датчики усередині присосків, щоб їхня дія стала ще більше схожою на роботу щупалець восьминогів.

Кожен присосок зможе визначати опір, тиск і силу притискання, необхідні для кожного об’єкта.

[Тяньці Юе, працівник університетської лабораторії робототехніки]:

«Коли тягнеш за присосок або прикладаєш його до поверхні, робот відчуває деформацію диска присоска, тому він змінюватиме форму й силу притискання на цій ділянці».

Дослідники планують створити роботів з великою кількістю присосків для застосування в промислових цілях. Наприклад, на будівельних майданчиках.
Коротке посилання на цю сторінку:

Восьминоги допомогли у створенні потужних присосківДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Дубаї корали вирощують по-новомуЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: