29.11.2024
Телеканал NTD

Робот-катамаран дослідить рекордно швидку ерозію на півдні Австралії

Робот-катамаран дослідить рекордно швидку ерозію на півдні Австралії

Дослідники спускають на воду роботизований катамаран біля узбережжя невеликого міста Бічпорт, що в Південній Австралії. Вони..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Дослідники спускають на воду роботизований катамаран біля узбережжя невеликого міста Бічпорт, що в Південній Австралії. Вони хочуть з’ясувати, чому ця система піщаних дюн зазнає ерозії найшвидше в Австралії.

[Семюел Девідсон, аспірант Університету Фліндерса]:
«Причина, через яку ми зацікавилися цими дюнами, полягає в екстремальній природі ерозії. Із 40-х років минулого століття було зруйновано 100 метрів узбережжя. Це унікально швидкий темп».

Тепер за допомогою автономних буйкових станцій і дронів, а також роботизованого катамарана дослідники складають мапу дюн, які опинилися під водою.

[Семюел Девідсон, аспірант Університету Фліндерса]:
«Склавши мапу морського дна й зафіксувавши рух у цих поперечних дюнах, ми зможемо вивчити наслідки ерозії і відповісти на запитання: куди подівся пісок, і чому дюни не відновлюють свої розміри, як це зазвичай відбувається».

Учені надіються, що їхнє дослідження ще допоможе зрозуміти, чому ерозія відбувається й на інших пляжах.

[Патрік Гесп, професор Університету Фліндерса]:
«На тлі постійного підвищення рівня Світового океану й зміни клімату таких явищ у майбутньому буде більше. Тобто це картина того, що відбуватиметься набагато частіше у 2050 чи 2100 році».

Як очікують, уже за 15 років океан може затопити тутешній Сілоамський ставок. Тобто солоне озеро, яке популярне серед туристів. Тепер місцева влада розробляє план перенесення автомобільної траси.
Коротке посилання на цю сторінку:

Робот-катамаран дослідить рекордно швидку ерозію на півдні АвстраліїУ Дубаї корали вирощують по-новомуРибки даніо реріо допомагають науковцям шукати ліки проти ракуЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомМедичні гаджети — один із головних трендів CES-2024Стимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: