26.05.2024
Телеканал NTD

Забруднюють атмосферу не лише вихлопи автомобілів, але й покришки

Забруднюють атмосферу не лише вихлопи автомобілів, але й покришки

Не таємниця, що потік шкідливих частинок, які забруднюють атмосферу, іде від жвавих міських доріг. Але вилітає..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Не таємниця, що потік шкідливих частинок, які забруднюють атмосферу, іде від жвавих міських доріг. Але вилітає він не лише з вихлопних труб. Як виявилося, джерелом забруднення також є шини.

Унаслідок їх тертя із дорожнім покриттям, особливо під час гальмування, виділяються вдихувані частинки РМ 2.5.

Група студентів Імперського коледжу Лондона й Королівського коледжу мистецтв розробила пристрій, який наочно показує шкоду автомобільних шин.

[Сіобан Андерсон, співзасновниця студентського проекту]:

«Усі знають, що шини стираються. Та ніхто ще не замислювався, куди потрапляють ці частинки. Але коли починаєш це усвідомлювати, розумієш, що вони не можуть зникнути безслідно».

Прототип використовує електростатику, щоб збирати потенційно шкідливі частинки, перш ніж ті потраплять у повітря.

[Сіобан Андерсон, співзасновниця студентського проекту]:
«Ми виявили, що частинки через тертя об дорогу заряджені позитивно. Це дає нам змогу використовувати електростатику й потік повітря навколо рухомого колеса, щоб збирати їх на спеціальних пластинах. Ми використовуємо різні пластини з різним зарядом, щоб відштовхувати й притягувати частинки».

Студенти кажуть, що пристрій поки може зібрати коло 60 % усіх частинок, які виділяють шини.

Вони навіть надіються, що зібрані частинки можна буде переробляти, щоб створювати нові покришки.

Студенти також уважають, що електромобілі в майбутньому можуть стати менш екологічними, бо батареї, які в них встановлюють, стають дедалі важчими. А це означає більше тертя й більше шкідливих частинок.

[Діпак Маллен, співзасновник студентського проекту]:
«Електромобілі важчі через вагу батарей. У них зчеплення шин із дорогою дуже гарне. Вони більше стираються, тому їх потрібно міняти на 25 % частіше. Тобто чим далі, тим більше вони забруднюватимуть довкілля».

За даними медиків, вдихання частинок РМ 2.5 може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема хвороби дихальної та серцево-судинної систем.
Коротке посилання на цю сторінку:

Забруднюють атмосферу не лише вихлопи автомобілів, але й покришкиЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиУ Дубаї корали вирощують по-новомуВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: