26.03.2024
Телеканал NTD

Картини дітей «викраденого покоління» покажуть в австралійському Перті

Картини дітей «викраденого покоління» покажуть в австралійському Перті

Глибоко в архівах Університету Кертіна, що в австралійському Перті, зберігається колекція художніх творів, які прояснюють темну..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Глибоко в архівах Університету Кертіна, що в австралійському Перті, зберігається колекція художніх творів, які прояснюють темну сторінку історії континенту.

Це десятки картин школярів, яких забирали з їхніх аборигенних сімей у 40-х роках минулого століття й відправляли до поселення Карролап.

Їхнє покоління називають викраденим. Дітей забирали в батьків із 1909 року й аж до 70-х років і віддавали на виховання білим родинам або державі.

[Кріс Малкольм, директор галереї]:

«Більша частина з них малювала на класній дошці крейдою чи олівцем».

Припускають, що всі художники були самоучками. Учитель Ноель Вайт водив їх на прогулянки бушем і надихав малювати те, що вони бачили. Однак сам він не був художником.

[Дот Бешо, колишня жителька поселення Карролап]:
«Ми так пишаємося, що ці хлопці були там і робили те, чого від них ніхто не очікував. І аж раптом ми дізнаємося, що є велика колекція, і вона світового рівня».

Колекція стала відомою в 1949 році після публікації в журналі Milady. Потім жителька Великої Британії Флоренс Раттер побачила статтю й захотіла купити роботи. Вона придбала сотні малюнків, а потім привезла їх до Лондона, щоб показати на виставці.

Згодом колекцію передали Колгейтському університету в США. І майже 50 років про неї не згадували.

А тепер вона знову повернулася на батьківщину й має стати центральним елементом примирення з корінними жителями.
Коротке посилання на цю сторінку:

Картини дітей «викраденого покоління» покажуть в австралійському ПертіЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: