29.10.2024
Телеканал NTD

Березень 2024 став найспекотнішим в історії

Березень 2024 став найспекотнішим в історії

Світ пережив найтепліший березень за всю історію спостережень. Це був десятий місяць поспіль, коли встановлювався новий..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Світ пережив найтепліший березень за всю історію спостережень. Це був десятий місяць поспіль, коли встановлювався новий температурний рекорд. Про це повідомила кліматична служба ЄС «Коперник».

Кожен з останніх десяти місяців уважають найспекотнішим за всю історію спостережень, як порівняти з відповідним місяцем у попередні роки.

До того ж 12 останніх місяців стали найспекотнішими з коли-небудь зареєстрованих 12-місячних періодів на планеті. З квітня 2023 року по березень 2024 середня глобальна температура була на 1,58 градуса вищою за середню температуру доіндустріального періоду.

Працівниця служби «Коперник» Саманта Берджесс каже, що довгострокова тенденція з рекордними показниками дуже непокоїть.

[Саманта Берджесс, працівниця служби «Коперник»]:

«Аналіз записів із місяця в місяць справді показує, що наш клімат змінюється, змінюється швидко. Зміна клімату — це не проблема майбутнього. Це проблема, з якою нам доведеться зіткнутися тут і зараз».

2023 рік поки вважають найспекотнішим на планеті з 1850 року. Утім, нинішній рік, схоже, поб’є цей рекорд.

Екстремальні погодні умови завдають шкоди людям та екосистемам. Так, посуха в районі тропічних лісів Амазонки в січні-березні призвела до рекордної кількості лісових пожеж у Венесуелі. Водночас посуха в Південній Африці знищила посіви, через що мільйони людей опинилися на межі голоду.

Морські вчені також попереджають, що в Південній півкулі, імовірно, починається ще одне масове знебарвлення коралів, спричинене потеплінням води. І воно може стати найгіршим в історії планети.

Один із факторів, що сприяє підвищенню температури, це Ель-Ніньйо — феномен нагрівання поверхневих вод у східній частині Тихого океану. Він досяг свого піка в грудні-січні й зараз слабшає, що може допомогти перервати смугу спеки до кінця року.

Наразі ж середня температура поверхні моря у світі тримається на рекордно високому рівні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Березень 2024 став найспекотнішим в історіїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНові протези дають змогу відчувати температуру предметівВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: