27.10.2024
Телеканал NTD

Березень 2024 став найспекотнішим в історії

Березень 2024 став найспекотнішим в історії

Світ пережив найтепліший березень за всю історію спостережень. Це був десятий місяць поспіль, коли встановлювався новий..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Світ пережив найтепліший березень за всю історію спостережень. Це був десятий місяць поспіль, коли встановлювався новий температурний рекорд. Про це повідомила кліматична служба ЄС «Коперник».

Кожен з останніх десяти місяців уважають найспекотнішим за всю історію спостережень, як порівняти з відповідним місяцем у попередні роки.

До того ж 12 останніх місяців стали найспекотнішими з коли-небудь зареєстрованих 12-місячних періодів на планеті. З квітня 2023 року по березень 2024 середня глобальна температура була на 1,58 градуса вищою за середню температуру доіндустріального періоду.

Працівниця служби «Коперник» Саманта Берджесс каже, що довгострокова тенденція з рекордними показниками дуже непокоїть.

[Саманта Берджесс, працівниця служби «Коперник»]:

«Аналіз записів із місяця в місяць справді показує, що наш клімат змінюється, змінюється швидко. Зміна клімату — це не проблема майбутнього. Це проблема, з якою нам доведеться зіткнутися тут і зараз».

2023 рік поки вважають найспекотнішим на планеті з 1850 року. Утім, нинішній рік, схоже, поб’є цей рекорд.

Екстремальні погодні умови завдають шкоди людям та екосистемам. Так, посуха в районі тропічних лісів Амазонки в січні-березні призвела до рекордної кількості лісових пожеж у Венесуелі. Водночас посуха в Південній Африці знищила посіви, через що мільйони людей опинилися на межі голоду.

Морські вчені також попереджають, що в Південній півкулі, імовірно, починається ще одне масове знебарвлення коралів, спричинене потеплінням води. І воно може стати найгіршим в історії планети.

Один із факторів, що сприяє підвищенню температури, це Ель-Ніньйо — феномен нагрівання поверхневих вод у східній частині Тихого океану. Він досяг свого піка в грудні-січні й зараз слабшає, що може допомогти перервати смугу спеки до кінця року.

Наразі ж середня температура поверхні моря у світі тримається на рекордно високому рівні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Березень 2024 став найспекотнішим в історіїБетон із кави: австралійські науковці знайшли корисне застосування кавовій гущіЧи допоможе синтетична шкіра знайти шляхи лікування екземиБіонічну «м’яку» стопу розробили в ІталіїЯк зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиРоботи, дрони та штучний інтелект: у Марокко проходить технологічний ярмарокЯк гігантські павуки з Азії захоплюють території СШАМетелики, бджоли та жуки: у Німеччині починається сезон підрахунку комахГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: