25.04.2024
Телеканал NTD

Чи допоможе панцир жука зробити будматеріали міцнішими

Чи допоможе панцир жука зробити будматеріали міцнішими

Панцир цього жука може витримати удар пташиного дзьоба, лапи тварини й навіть вагу автомобіля Toyota Camry...

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Панцир цього жука може витримати удар пташиного дзьоба, лапи тварини й навіть вагу автомобіля Toyota Camry.

Тепер же вчені досліджують цю комаху під назвою диявольський броненосний жук, сподіваючись, що це допоможе створювати міцніші будматеріали.

Перші результати опублікували в журналі Nature. Дослідники кажуть, що панцир жука складається із шарів, які стикуються візерунком, що нагадує зуби пилки.

Як з’ясувалося, він може витримати тиск, який майже в 40 тисяч разів перевищує вагу комахи. Це, наприклад, якби 90-кілограмовий чоловік витримав вагу 3,5 мільйони кілограмів.

[Макс Барклі, фахівець із питань жуків]:
«Насправді, зберігати їх дуже складно, бо вельми непросто проткнути їх голкою. Треба просвердлювати його стоматологічним дрилем. Це велика проблема».

Вчені використовували електронний мікроскоп і комп’ютерну томографію, щоб вивчити скелет жука.

[Боюй Чень, дослідник жуків]:
«Отже, ці жуки не лише сильні, але й можуть розплющувати своє тіло, щоб потрапляти в тріщини кори дерева й висмоктувати його сік. Коли по ньому проїжджає машина, він, імовірно, може сплюснутися й відновитися».

Дослідники сподіваються, що жук допоможе їм зробити прорив не лише в будівництві, але й у інших галузях, наприклад, в автомобілебудуванні та авіації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чи допоможе панцир жука зробити будматеріали міцнішимиНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: