18.08.2024
Телеканал NTD

У Великій Британії з’явиться перший дім, який збудує робот-муляр

У Великій Британії з'явиться перший дім, який збудує робот-муляр

Це стіни майбутнього дому в селі Еверінгем. Він стане першою будівлею у Великій Британії, яку спорудить..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Це стіни майбутнього дому в селі Еверінгем. Він стане першою будівлею у Великій Британії, яку спорудить робот.

Автоматизованого муляра створила компанія з Йоркширу. Вона розробляла робота приблизно чотири роки, а тепер уперше випробовує його за межами заводу.

[Стюарт Паркс, директор компанії ― розробника робота-муляра]:
«Ми наслідуємо традиційний метод укладання цегли, просто цей процес автоматизовано. Розчин наноситься традиційним методом, а потім укладається цегла. Поруч із роботом стоїть досвідчений муляр-оператор».

Розробники робота кажуть, що технологія не загрожує втратою робочих місць. Замішують розчин, як і раніше, люди. До того ж деякі завдання може виконати лише кваліфікований фахівець.

Робот-муляр має просто прискорити будівництво. Він укладає цеглу вдвічі швидше, ніж людина.

[Девід Лонгботтом, гендиректор компанії ― розробника робота-муляра]:
«Це одна з останніх галузей, яка не запровадила робототехніку й не просунулася вперед. Технологія будівництва виникла тисячі років тому, цеглу зроблено так, щоб вона поміщалася в руці людини. Відтоді нічого не змінилося».

Робота обладнано комп’ютером. Туди закладають цифрове креслення й план робіт. Система тричі вимірює кожну цеглину, бо всі вони трохи різного розміру. Потім надходить розчин, і робот за допомогою датчиків визначає, як ліпше покласти будівельний матеріал. Також машина може визначати, чи підходить для роботи погода. Наприкінці кожного дня робот фотографує дім.

[Стюарт Паркс, директор компанії ― розробника робота-муляра]:
«Оскільки це комп’ютер, його можна під’єднати до інтернету. Це дає змогу місцевому керівництву прямо з офісу стежити за роботою всіх машин. Директор у головному офісі теж може оглядати всі будмайданчики й у режимі реального часу бачити, як працює кожен робот».

Творці робота сподіваються, що технологія привабить до будівельної галузі більше молоді. Зараз у Великій Британії муляри здебільшого середнього віку.

Також розробники вважають, що такі машини допоможуть розв’язати проблему нестачі житла. Країні щороку треба 200 тисяч нових будинків. Устигають здати лише 100 тисяч.

Дім в Еверінгемі зведуть за кілька тижнів. У майбутньому робот споруджуватиме аналогічні будинки всього за два тижні. Компанія планує вивести технологію на ринок через пів року.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Великій Британії з’явиться перший дім, який збудує робот-мулярЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНові протези дають змогу відчувати температуру предметівКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: