03.09.2024
Телеканал NTD

Науковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврів

Науковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврів

Щелепна кістка, яку знайшла британська дівчинка та її батько на пляжі в англійському графстві Сомерсет, належить..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Щелепна кістка, яку знайшла британська дівчинка та її батько на пляжі в англійському графстві Сомерсет, належить гігантському морському китові. Він мешкав 202 мільйони років тому і, судячи з усього, був однією з найбільших тварин, які будь-коли існували на Землі.

Дослідники кажуть, що ця істота належить до роду іхтіозаврів. І це вже не перша знайдена кістка цього виду.

[Дін Ломакс, палеонтолог]:

«У 2016 році колекціонер скам’янілостей і мій добрий друг Пол де ла Салль знайшов на пляжі в Сомерсеті гігантську щелепну кістку. 2018 року ми описали цю кістку як задню частину щелепи іхтіозавра. І ця тварина була величезною, можливо, завбільшки із синього кита — близько 20–26 метрів завдовжки. Тоді ми сподівалися знайти повніші останки. Ми схрестили пальці, сподіваючись, що це станеться».

Другу знахідку зробили через два роки.

[Дін Ломакс, палеонтолог]:

«Минуло кілька років, і в травні 2020 року Джастін і Рубі, батько і дочка, мисливці за скам’янілостями з британського Девона, прогулювалися пляжем трохи далі від того місця, де Пол знайшов першу кістку. Вони знайшли кістки, які теж були фрагментом щелепи гігантського іхтіозавра. Цього разу зовсім іншої особини. Але Джастін і Рубі виявили кістки того ж типу, що й Пол кілька років до того».

Морські рептилії панували у Світовому океані, тоді як на суші господарювали динозаври.

Судячи зі знахідок, ці іхтіозаври жили на 13 мільйонів років пізніше за своїх гігантських побратимів, які вже відомі науці.

[Дін Ломакс, палеонтолог]:

«Вони обоє належать до кінця тріасового періоду — це коло 202 мільйонів років тому. Тож це підтверджує наш висновок, що ми знайшли новий вид, під назвою Ichthyotitan severnensis»

Науковці також зазначають, що жодні інші морські плазуни, а до них можна віднести черепах і крокодилів, не досягали таких розмірів, як ці тварини.

Вони сподіваються, що колись пощастить знайти повний череп цих гігантів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: