29.08.2024
Телеканал NTD

Личинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Личинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Уночі на глибині трьох метрів біля берегів Таїланду аквалангісти спостерігають, як мільярди рожевих цяток підіймаються з..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Уночі на глибині трьох метрів біля берегів Таїланду аквалангісти спостерігають, як мільярди рожевих цяток підіймаються з дна моря. Це личинки коралів, які з’являються під час нересту лише раз на рік.

Дослідники поспішають їх зібрати, щоб доставити до лабораторії. Там із них виростять корали й повернуть у море для відновлення рифу.

Личинки поміщають у спеціальні інкубатори, де вони й ростуть.

[Тітіпорн Ханаурукс, морський біолог]:

«Я дуже схвильована. Уперше бачу, як це відбувається. Я вельми захекалася, бо в процесі використала багато повітря».

Програму розпочав уряд Таїланду у 2016 році. Він прагне зупинити деградацію коралових рифів.

Головною випробувальною зоною вибрали рифи на південній частині острова Маннай. Тут один із найрозмаїтіших прибережних рифів країни, де живе близько сотні видів коралів та безліч морських мешканців.

Проблема з коралами існує в усіх морях та океанах. Через потепління води відбувається масове знебарвлення. І коли корали втрачають шар водоростей, які надають їм яскравого забарвлення й поживні речовини, вони поступово вмирають.

У Таїланді масове знебарвлення почалося у 2010 році. Відтоді коло 90 % коралових рифів країни постраждало.

Проєкт уже допоміг відновити понад 4000 коралових колоній навколо острова Маннай. Вони розташовані на площі сім гектарів. Це близько половини коралів, які постраждали від знебарвлення.

Утім, відновлення — процес тривалий. В інкубаторах личинки перебуватимуть від трьох до п’яти років. Лише після цього їх можна буде перенести на морське дно. Виживе коло 90 %.

Коралові рифи відіграють вирішальну роль для рибальства. Коло 25 % морських мешканців залежать від них на певному етапові свого життя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Личинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в Шотландії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: