09.02.2024
Телеканал NTD

Королівська фабрика гобеленів у Мадриді зберігає традиції ткацтва вже 300 років

Королівська фабрика гобеленів у Мадриді зберігає традиції ткацтва вже 300 років

Ось уже як 300 років на Королівській фабриці гобеленів у Мадриді тчуть килими. Її заснував Філіп..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Ось уже як 300 років на Королівській фабриці гобеленів у Мадриді тчуть килими. Її заснував Філіп V — перший французький імператор Іспанії з династії Бурбонів. А очолили виробництво майстри із Фландрії.

За кілька століть тут майже нічого не змінилося — те ж обладнання й ті ж технології. Щоб стати майстром-ткачем, треба опановувати ремесло 20 років.

Марта працює на фабриці з юності. Тче гобелени. Процес складний. Спочатку треба нанести малюнок на нитки. Це роблять графітовим олівцем або дерев’яною паличкою, яку вмочують в індійське чорнило.

[Марта Сорія, ткаля]:

«Одну за одною ми обертаємо нитки на 360 градусів, інакше під час роботи втратимо візерунок. Щойно закінчимо, можна ткати. У нас наперед підготовлені нитки потрібного кольору».

Ткати гобелен треба з вивороту. На лицьову сторону дивляться через дзеркало.

На фабриці тчуть і килими.

[Алехандро Клекер де Елісальде, директор фабрики]:

«У виробництві килимів ми використовуємо турецький та іспанський вузли. Звісно, тчемо гобелени, з яких і почалася робота цієї фабрики. Також робимо геральдичні прапори. Їх вішають на балконах палаців та громадських установ».

Вироби тчуть лише з натуральних ниток. Це шовк, шерсть, джут, бавовна та льон.

На фабриці є і реставратори. Вони відновлюють пошкоджені килими ручної роботи. Для цього закупили сучасне обладнання. Технології теж використовують сучасні. Вони дають змогу очистити значне забруднення або підібрати потрібний колір для повторного забарвлення збляклого малюнка.

При фабриці є музей і бібліотека. А ще архів, де лежить 10 000 ескізів та рисунків, які використовували для створення гобеленів. Тут навіть збереглися листи живописця та графіка Франсіско де Гої. Він співпрацював із фабрикою наприкінці XVIII століття.

[Крістіна де Мора, бібліотекарка]:

«Ми зберегли всю документальну спадщину фабрики з 1721 року, коли її було засновано, і донині. Також, крім цих документів, що мають як історичну, так і художню цінність, у нас є ескізи килимів та гобеленів, які ми й досі використовуємо для створення нових виробів».

Клієнтура фабрики різноманітна. Покупці — переважно іноземці з таких країн, як Колумбія, Венесуела, Мексика, Італія та Німеччина. Також багато замовлень надходить із Близького Сходу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Королівська фабрика гобеленів у Мадриді зберігає традиції ткацтва вже 300 роківОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: