09.09.2024
Телеканал NTD

Спокійне серце й тверда рука: як реставратори працюють із шедеврами у Ватикані

Спокійне серце й тверда рука: як реставратори працюють із шедеврами у Ватикані

Щоразу, починаючи роботу, італійська художниця Алессандра Дзареллі заспокоює серце та прибирає емоції. Вона — реставратор музеїв..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Щоразу, починаючи роботу, італійська художниця Алессандра Дзареллі заспокоює серце та прибирає емоції. Вона — реставратор музеїв Ватикану. Вона має справу з неоціненними творами мистецтва таких майстрів, як Мікеланджело, Рафаель та Леонардо да Вінчі.

Зараз Алессандра реставрує картину Моретто да Брешія — італійського художника XVI століття.

[Алессандра Дзареллі, реставратор]:

«Почуття, коли бачиш роботи, наприклад, Мікеланджело, не описати словами. Але під час роботи я намагаюся триматися відсторонено. Мені треба зосередитися на завданні, інакше мене паралізують емоції».

Такого ж підходу до роботи дотримуються й інші реставратори ватиканських музеїв.

[Катерина Маніско, реставратор]:

«Хтось сказав мені, що не має значення, яка картина перед очима — Мікеланджело чи твоєї бабусі. Робота має бути точною, а самовіддача — повною».

Волю почуттям реставратори все ж дають, але лише коли відкладуть пензля.

[Алессандра Дзареллі, реставратор]:

«Я залишаю собі час наприкінці дня, коли закінчую працювати. Розмірковую і просто насолоджуюся почуттями від того, що перебуваю поруч із чудовими шедеврами».

У музеях Ватикану працює 36 реставраторів. Вони мусять бути істориками, мистецтвознавцями, хіміками та фізиками. Вони дбають про збереження тисяч квадратних метрів настінного живопису, 5300 картин та десятків статуй.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спокійне серце й тверда рука: як реставратори працюють із шедеврами у ВатиканіМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і Герцеговини

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: