22.02.2024
Телеканал NTD

Різдвяні ялинки, Штоленфест та розкішні вітрини: Європа готується до свята

Різдвяні ялинки, Штоленфест та розкішні вітрини: Європа готується до свята

Тисячі вогнів один за одним спалахують на площі Святого Петра у Ватикані. Так загоряється головна ялинка..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Тисячі вогнів один за одним спалахують на площі Святого Петра у Ватикані. Так загоряється головна ялинка найменшої держави у світі. Її висота — 28 метрів.

Ялинку подарувало італійське місто Кунео, що в області П’ємонт і яке з трьох боків оточене Альпами. Дерево однаково мусили б зрубати, бо воно ось-ось мало впасти. Ялинку прикрасили тисячами едельвейсів, вирощених у розсаднику.

Водночас на площі Святого Петра офіційно відкрився різдвяний вертеп. Фігури в натуральну величину виготовлено з теракоти.

А в німецькому Дрездені проходить фестиваль штолена. За традицією місцеві кондитери спекли кекс вагою 1,8 тонни. Гігантський штолен урочисто провозять містом. Процесія стартує від палацу Цвінгер і прямує до «Штрицельмаркту». Це найдавніший різдвяний ярмарок у Німеччині.

Після параду головний пекар із помічниками розрізають штолен на шматочки вагою приблизно по 500 грамів. Кожен коштує десять євро. Уторговані гроші підуть на благодійність.

Перший гігантський штолен спекли в 1730-му за наказом Августа Сильного — курфюрста Саксонії. Три десятиліття тому дрезденські пекарі це повторили. Тепер Штоленфест проходить тут щороку.

Дух Різдва витає і в Лондоні. Вітрини знаменитих магазинів стали ще розкішнішими. Їх спеціально оздобили до головного свята року.

На Оксфорд-стріт покупців чекає флагманський універмаг Selfridges. Він працює з 1906 року. Його торговельний простір займає 50 000 квадратних метрів.

Але Selfridges не найбільший універмаг Лондона. Першість належить магазину Harrods. Він розташований на іншому кінці міста, у престижному районі Найтсбридж. Площа торгового простору — 100 000 квадратних метрів. Універмаг працює майже 175 років.

Ще давніший універмаг Fortnum & Mason на Пікаділлі. Він відкрився 1707 року. Перед Різдвом його вітрини стали величезним адвент-календарем.

Ну а поблизу церкви Святого Якова маленький оркестр виконує різдвяні гімни, щоби підняти настрій перехожим.
Коротке посилання на цю сторінку:

Різдвяні ялинки, Штоленфест та розкішні вітрини: Європа готується до святаMet Gala — 2024: квіти, блиск і химерні формиФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у Дубаї10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріВиставка забутих жінок-художниць проходить у ЛондоніРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонІракський перукар створює картини з волосся клієнтівПрогулянка найромантичнішим садом світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: