09.11.2024
Телеканал NTD

Місто різдвяних вертепів: як у Неаполі зберігають багатовікову майстерність

Місто різдвяних вертепів: як у Неаполі зберігають багатовікову майстерність

Щороку в грудні в майстрів у Неаполі настає гаряча пора. І місцеві жителі, і туристи приходять..

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Щороку в грудні в майстрів у Неаполі настає гаряча пора. І місцеві жителі, і туристи приходять на пішохідну вулицю Сан-Грегоріо-Армено по різдвяні вертепи. Їх тут продають у кожному магазинчику.

Майстерність створення сцени Різдва передається поколіннями.

[Нунція Сесса, ремісниця]:

«Це ремесло неможливо опанувати за одну ніч. Майстерність передають у спадок, і вона дуже важлива. Я народилась у сім’ї майстрів, тому поступово, день за днем, вчилася любити свою роботу. Насправді для мене це вже не робота, а пристрасть».

Майстри роблять вертепи з глини та дерева. Кажуть, що місцеве мистецтво створення вертепів виникло за неаполітанських Бурбонів.

[Нунція Сесса, ремісниця]:

«Справжній вертеп зроблений із теракоти. Глиняні фігурки зі скляними очима розфарбовують, одягають і розставляють. Це класичний вертеп XVIII століття — неаполітанський вертеп».

Традиційно у вертеп поміщають фігурки Ісуса, Діви Марії, святого Йосипа, волхвів та інших свідків Різдва. Але тепер з’являється дедалі більше сучасних персонажів. Це політики, спортсмени та інші знаменитості. В італійців, наприклад, популярна фігурка власника остерії — ресторану з домашньою атмосферою. А деякі купують сплячого чоловічка Беніно.

[Даніеле Гамбарделла, ремісник]:

«Він бачить уві сні, що всі жителі його села, міста чи країни йдуть до печери, де народилося немовля Ісус. Ця фігура — плід фантазії, адже ви знаєте, що таких персонажів там, де народився Ісус, не було. Але уява Беніно дає змогу поєднати історію та сучасність».

Італійці трепетно ставляться до різдвяних вертепів. Дбайливо зберігають, а якщо щось зламається, то несуть до майстра.

Магазини на Сан-Грегоріо-Армено працюють цілий рік. Після зимових свят багато хто продає звичайні сувеніри.
Коротке посилання на цю сторінку:

Місто різдвяних вертепів: як у Неаполі зберігають багатовікову майстерністьЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиДо Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Фруктова мода: як з ананасів роблять взуття

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: