27.02.2024
Телеканал NTD

Виставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші

Виставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші

Кактуси стали головними героями нової виставки в Музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші — історичній столиці Марокко...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Кактуси стали головними героями нової виставки в Музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші — історичній столиці Марокко. У світі відомі 1700 видів цих колючих рослин. У місцевому парку «Мажорель», що належав Іву Сен-Лорану, також велика колекція кактусів — понад 60 видів.

Сукуленти вражають здатністю виживати в найпосушливіших регіонах. Арабською кактус називається «сабар», що означає стійкість і терпіння.

Крім живих рослин, на виставці є засушені. Це старовинні екземпляри пахіцереуса, зібрані в Мексиці наприкінці XIX або на початку XX століття.

Кактуси, попри зовнішню простоту, нерідко надихали художників. Дехто писав картини соком цих рослин.

[Марк Жансон, ботанік і куратор виставки]:

«На цій виставці є різноманітні роботи, виконані в різні часи, починаючи з XVIII століття й закінчуючи сьогоденням. Картини створили художники з Європи та Марокко».

Мета виставки — показати зв’язок мистецтва та природи.

Ця ідея простежується й на іншій виставці, яка одночасно проходить у сусідніх залах. Вона називається «Квіти Іва Сен-Лорана». Експонати надав партнерський музей із Парижа.

[Алексіс Сорнін, директор Музею Іва Сен-Лорана в Марракеші]:

«Деякі квіткові мотиви впізнавані. Вони виконані у вигляді аплікацій, вишивки чи принтів. Троянду, лілію та інші квіти публіка впізнає, а деякі важче впізнати чи не можна впізнати зовсім, бо це плід уяви дизайнера та наших партнерів».

На виставці показано 40 нарядів, а також прикраси. Можна побачити ескізи модних дизайнерів. Експозиція містить також вірші, присвячені квітам. Так гості виставки можуть провести паралель між модою та поезією.

[туристка з Франції]:

«Вірші, у яких за всіх часів оспівували природу і які асоціюються з цією виставкою, просто чудові. Дуже приємно прочитати рядки віршів, а потім розглядати вбрання та вишивку».

Виставка «Кактус» триватиме по 7 липня, а «Квіти Іва Сен-Лорана» — по 5 січня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіКубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКОФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниДва індійські ресторани судяться через куряче каріБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в Лондоні2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фресками

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: