27.11.2024
Телеканал NTD

Польський полонез внесли до списку ЮНЕСКО

Польський полонез внесли до списку ЮНЕСКО

Це полонез — традиційний польський танець, що виник у XVIII столітті. Він здобув міжнародне визнання завдяки..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Це полонез — традиційний польський танець, що виник у XVIII столітті. Він здобув міжнародне визнання завдяки творчості польського композитора Фредеріка Шопена.

А недавно його внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

[Йоанна Ціха-Кучинська, працівниця міністерства культури Польщі]:

«Коли готували пропозицію, ця ініціатива дістала величезну підтримку в соціальних мережах».

Це виконання полонезу студентами Варшавського університету. Танцюристи мають чітке уявлення того, що надає полонезу особливого шарму.

[Марчін Працький, танцюрист]:

«Найголовніше в полонезі те, що його виконують разом. А серед особистісних якостей — шляхетність чоловіка та легкість жінки».

Цей танець спочатку виник у народі. Його називали «танець-ходьба». До XVIII століття полонез став популярним серед європейської знаті. Його зазвичай виконували на початку балу.

[Моніка Ф’югайська, танцівниця]:

«У ньому є душа, і ним можна виразити багато емоцій. З одного боку, він серйозний. З іншого боку, важливо дивитися на партнера. Погляд зближує нас у танці. Водночас ми виконуємо його з великою гідністю».

Полонез був дуже популярним у Саксонії, особливо при дворі в Дрездені. Він також надихав видатних композиторів того часу — Баха, Телемана та Моцарта.

І він, як і раніше, відкриває сезон на Віденському балі.

[Шимон Пачковський, професор музикознавства]:

«Безперечно, полонез заслуговує, щоб його внесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО, бо це танець не лише польської, а й міжнародної традиції, це загальновизнаний бальний танець».

За комуністів у школах Польщі полонез спочатку танцювати заборонили. Але в 60-х роках традиція повернулася. Нині в країні його виконують на випускних балах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Польський полонез внесли до списку ЮНЕСКОВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: