27.01.2024
Телеканал NTD

Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі

Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі

«Усміхнений кавалер» — одна з найвідоміших картин голландського портретиста Франса Галса. Недавно вона вперше за останні..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

«Усміхнений кавалер» — одна з найвідоміших картин голландського портретиста Франса Галса. Недавно вона вперше за останні півтора століття залишила Лондон і вирушила за кордон. Зараз полотно виставлено в Рейксмузеумі в Амстердамі. Неподалік, у Гарлемі, понад 300 років тому писав картини Галс.

Творчий шлях художника збігся з розквітом Золотої доби голландського живопису. Галс прославився тим, що додав у полотна життєрадісності. Його персонажі всміхаються і навіть сміються. На виставці в Рейксмузеумі виставлено 48 робіт голландського майстра.

[Тако Діббітс, директор Рейксмузеуму]:

«Є три великі художники голландського мистецтва XVII століття. Рембрандта й Вермера ми показали. Тепер черга Франса Галса. Вони працювали в однаковій техніці — писали олійними фарбами на полотні, але показували персонажів по-різному. Рембрандт передає емоції і стан людини. У Вермера це застиглі миті. А у Франса Галса — рух та радість».

У XVII столітті в Голландії рідко зображали людей усміхненими, а такими, що сміються, — і поготів.

[Фрісо Ламмертсе, куратор виставки]:

«Ми тепер завжди сміємося, але раніше про те, щоби показати зуби, не могло бути й мови. Це порушення етикету. Тому те, що художник їх показує, є дуже примітним».

Франс Галс вивчав творчість Рубенса й ван Дейка. Якийсь час служив у стрілецькому ополченні, а ще працював реставратором. Художник писав багато портретів на замовлення. Але в старості залишився без роботи й провів решту життя у злиднях. Помер приблизно у віці 83–84-х років у другій половині XVII століття.

Виставка картин Галса триватиме в Амстердамі до 9 червня. Потім вирушить до Берліна.
Коротке посилання на цю сторінку:

Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на Сицилії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: