02.09.2024
Телеканал NTD

Екстремальна погода перевіряє Китай на міцність

Екстремальна погода перевіряє Китай на міцність

Різкі перепади між екстремальною спекою та рясними дощами перевіряють здатність Китаю витримувати непередбачувану погоду. Водночас країна..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Різкі перепади між екстремальною спекою та рясними дощами перевіряють здатність Китаю витримувати непередбачувану погоду. Водночас країна особливо вразлива перед катаклізмами через велику чисельність населення та нерівномірний розподіл води.

Наразі китайці побоюються повторення торішньої посухи — найбільшої за останні 60 років. На піку вона зачепила понад 5,5 мільйонів гектарів посівів. Збитки сягнули мільярдів юанів.

Цього року в червні температура повітря в середньому була на пів градуса вищою за норму. Водночас у різних регіонах країни зафіксували температурні рекорди.

Основний удар припав на північ Китаю. У червні в Пекіні було зареєстровано понад 13 суперспекотних днів з температурою 35 градусів і вище. Це найвищий показник за всю історію спостережень.

Посуха стримує й гідроенергетику. І все це створює навантаження на електричні мережі, через що закриваються заводи й зупиняється виробництво. У лютому провінція Юньнань була змушена зменшити вироблення алюмінію. А торік у серпні залежна від води провінція Сичуань на 11 днів відключила електроенергію для більшості промислових підприємств.

Дощі в країні теж дедалі більш смертоносні. Так, щонайменше 15 людей загинули на початку липня внаслідок злив у місті Чунцін.

Повені загрожують найважливішим культурам — пшениці та рису. Цього року найрясніші дощі за десятиліття залили пшеничні поля незадовго до збирання врожаю. Як наслідок, 15% пшениці стали непридатними для споживання людиною.

Південна провінція Хунань виробляє близько 13% усього обсягу рису, що споживається в Китаї. З кінця червня тут не припиняються дощі.

У травні влада оголосила плани щодо будівництва нових каналів і водосховищ. Але експерти зазначають, що це дорогі проєкти. Ба більше, деякі можуть завдати довкіллю більше шкоди, ніж користі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Екстремальна погода перевіряє Китай на міцністьТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: