10.03.2024
Телеканал NTD

В Перу вулкан Убинас выбрасывает пепел на высоту 5500 метров

В Перу вулкан Убинас выбрасывает пепел на высоту 5500 метров

Убінас – найактивніший вулкан у Перу – двічі викинув стовпи попелу та диму на висоту п'ять..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Убінас – найактивніший вулкан у Перу – двічі викинув стовпи попелу та диму на висоту п’ять із половиною кілометрів. Вітер розвіяв попіл по південному та південно-східному схилу гори. Біля підніжжя вулкана живе понад 2000 людей.

[Фреді Апаса, вулканолог]:
«Ми порекомендуємо владі евакуювати людей до тимчасових притулків, створених у Сірауайї».

Вулкан активізувався місяць тому. Спочатку він викидав попіл на висоту до двох з половиною кілометрів. У регіоні оголосили жовтий рівень небезпеки. Зараз його підвищили до помаранчевого.

[Кетрін Варгас, вулканолог]:
«Ми зареєстрували загалом 16 вибухів. Таке триватиме найближчими годинами та днями, а, можливо, тижнями. Маючи інформацію наших фахівців, ми вчасно запропонуємо евакуювати людей».

Убінас спав з 2019 року. Перед цим виверження було дуже серйозним. Сталося три потужні вибухи. Стовпи диму та попелу піднімалися вгору на п’ять кілометрів. Влада евакуювала жителів прилеглих сіл. Попіл і дим досягли навіть Болівії.

Вулкан також вивергався з 2006 по 2007 рік, а потім 2014-го. До цих вивержень він спав 40 років. Спостерігають за ним з XVI століття. Уперше виверження зареєстрували 1550 року. До 1969 року їх було 16.

На півдні Перу налічується більш як десять вулканів, що діють. Андська країна розташована в регіоні тихоокеанського вулканічного вогняного кільця, де часто відбуваються виверження та землетруси.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Перу вулкан Убинас выбрасывает пепел на высоту 5500 метровУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: