17.09.2024
Телеканал NTD

Філіппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському морі

Філіппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському морі

Філіппіни звинувачують Китай в ескалації напруженості в Південнокитайському морі. Так, два судна філіппінської берегової охорони було..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Філіппіни звинувачують Китай в ескалації напруженості в Південнокитайському морі. Так, два судна філіппінської берегової охорони було пошкоджено, коли їх з водометів атакували китайські кораблі.

Представник філіппінської берегової охорони каже, що такий сталося вперше.

[Джей Тарієла, представник берегової охорони Філіппін]:

«Китайська берегова охорона підвищила рівень агресії щодо суден філіппінської берегової охорони. Це вперше вони безпосередньо атакували нас із водомета. Це навіть призвело до пошкодження філіппінського човна берегової охорони».

Інцидент стався в районі спірної мілини Скарборо, на яку свої права заявляють як Філіппіни, так і Китай. Китайська берегова охорона атакувала філіппінське рибальське судно та човен берегової охорони, який прийшов на допомогу. Як наслідок, обидва філіппінські судна зазнали пошкоджень.

[Джей Тарієла, представник берегової охорони Філіппін]:

«Вони без вагань застосовують грубу силу, порушують міжнародне право, щоб показати міжнародній спільноті, що вони справді збираються відкрито ігнорувати Конвенцію ООН з морського права».

Філіппіни заявляють, що й далі проводитимуть свої місії в районі мілини. Цю ділянку вважають найліпшим рибальським місцем. Там також пролягають основні морські шляхи, які використовує одразу кілька країн.

Мілина розташована у виключній економічній зоні Філіппін — за 220 кілометрів від філіппінського острова Лусон. Тоді як до найближчого китайського острова — Хайнань — коло 900 кілометрів.

Китай претендує майже на всю акваторію Південнокитайського моря, попри рішення Міжнародного суду від 2016 року, згідно з яким Пекін не має на це права.
Коротке посилання на цю сторінку:

Філіппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському моріТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераПерспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраУ Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентівАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейАфіни накрила пилова буря із СахариПедро Санчес залишається на посаді прем’єр-міністра ІспаніїСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з Китаєм

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: