03.04.2024
Телеканал NTD

У Гонконзі видали ордер на арешт вісьмох активістів

У Гонконзі видали ордер на арешт вісьмох активістів

Поліція Гонконгу видала ордер на арешт вісьмох активістів. Їх звинувачують у серйозних злочинах, пов'язаних з національною..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Поліція Гонконгу видала ордер на арешт вісьмох активістів. Їх звинувачують у серйозних злочинах, пов’язаних з національною безпекою, зокрема в так званій «співпраці з іноземними силами та підбурюванні до відокремлення від Китаю». Усі вісім перебувають за кордоном. Влада пообіцяла винагороду за будь-яку інформацію, яка допоможе їх арештувати.

Звинувачення висунули активістам Натану Ло, Ганні Кхуок та Фінну Лау, колишнім правозахисникам Деннісу Кхуоку та Теду Хуею, адвокату та правознавцю Кевіну Яму, профспілковому діячеві Мун Сіутхату, а також онлайн-коментатору Юань Гун’ї.

Анна Кхоук прокоментувала те, що відбувається, зі США.

[Анна Кхуок, активістка]:
«Я очікувала, що вони робитимуть усе можливе, щоб змусити нас замовкнути. Тож шок тривав недовго. Я просто вирішила, що тепер маю більше думати про свою фізичну безпеку, про те, як її зміцнити».

За будь-яку корисну інформацію про них обіцяють виплатити мільйон гонконгських доларів. Поліція заявила, що активи обвинувачених буде заморожено. Вона також попередила громадськість, щоб їх не підтримували фінансово.

Звинувачення висунуто в межах Закону про нацбезпеку. Його Пекін ухвалив у цьому автономному регіоні в 2020 році без затвердження в місцевому парламенті. Цьому передували масштабні антикитайські протести.

Регіон лише з 1997 року перебуває під керуванням КНР. Раніше він був британською колонією. Після передання компартія Китаю обіцяла зберегти наявну демократичну систему. Проте фактично вона не припиняє нарощувати в Гонконзі свій вплив.

Так, багато урядів та міжнародних організацій зазначають, що Закон про нацбезпеку дає змогу ув’язнити будь-яку людину за розмитими звинуваченнями. Після його ухвалення в Гонконзі заарештували понад 260 осіб, серед яких були активісти, правозахисники та студенти. 80 засудили за такими статтями, як підривна діяльність та тероризм. Водночас максимальний термін покарання в межах закону – довічне ув’язнення.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконзі видали ордер на арешт вісьмох активістівВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіФіліппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському моріВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСу25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки Ірану

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: