12.10.2024
Телеканал NTD

Нетаньяху решил отказаться от ключевой части судебной реформы

Нетаньяху решил отказаться от ключевой части судебной реформы

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відмовився від одного з найважливіших пунктів судової реформи – права парламенту скасовувати..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відмовився від одного з найважливіших пунктів судової реформи – права парламенту скасовувати рішення Верховного суду. Про це прем’єр заявив в інтерв’ю американській газеті The Wall Street Journal.

[Беньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Я змінив дещо з того, що було в початковій пропозиції. Йдеться про право Кнесета скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів. Я відкинув цей пункт».

Водночас, уряд Нетаньягу й далі домагатиметься змін у порядку відбору суддів.

Заяву прем’єра розкритикував міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір. Він звинуватив Нетаньягу в поступці протестувальникам, сказавши, що це «перемога насильства та поразка для Ізраїлю».

Водночас опозиція все одно виступає проти реформи та обіцяє не припиняти протести. Вони відбуваються в країні з початку січня, коли уряд Нетаньягу подав законопроєкт до парламенту.

Завдання судової реформи – відновити баланс між гілками влади. Ізраїльські праві політики вже давно зазначають, що Верховний суд має надто великі повноваження й агресивно втручається в роботу парламенту. На їхню думку, Кнесет як орган, обраний народом, повинен мати більший вплив, ніж невиборна колегія суддів.

У березні через масштабні протести прем’єр-міністр призупинив роботу над судовою реформою. Він хотів дійти компромісу з опозицією. Однак зрештою її представники відмовилися від переговорів. Наприкінці червня парламент повернувся до роботи над законопроєктом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нетаньяху решил отказаться от ключевой части судебной реформыВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляГонконг посилив закон про нацбезпекуІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: