17.01.2024
Телеканал NTD

Червень 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень

Червень 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень

Минулий червень став найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень. Ба більше, потеплішало і повітря, і..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Минулий червень став найспекотнішим на планеті за всю історію спостережень. Ба більше, потеплішало і повітря, і світовий океан. Про це повідомляє Європейська служба зміни клімату Copernicus.

Згідно зі звітом організації, середня температура в червні була на 0,5 °C вища, ніж у період з 1991 до 2020 року. Також було побито рекорд червня 2019-го.

Висновки Copernicus ґрунтуються на комп’ютерному аналізі мільярдів даних із супутників, кораблів, літаків і метеостанцій у всьому світі.

У Європі рекордно високу температуру реєстрували протягом місяця. Аномальну спеку також пережили на сході Австралії, Азії та деяких регіонах Північної Америки.

[жителька Пуерто-Рико]:

«Спека жахлива. Просто нестерпно. Нам треба викупатися, щоб освіжитися».

Рекордно теплим став у червні і світовий океан. Частково на це вплинув кліматичний феномен Ель-Ніньйо. Аномально високу температуру зафіксували на поверхні води в Північній Атлантиці. Потепліло Балтійське море. Тепліше, ніж зазвичай, було біля узбережжя Великої Британії. Зменшилася площа морського льоду в Антарктиді. Вона стала на 17% меншою, ніж буває в середньому в червні.

Метеорологи очікують, що через Ель-Ніньйо 2024-й буде ще спекотнішим.

Ель-Ніньйо — це коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині моря. Таке явище впливає на клімат усієї планети. Зазвичай воно виникає раз на 3–5 років. Водночас його сила і тривалість можуть бути різними.
Коротке посилання на цю сторінку:

Червень 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостереженьНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООН

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: