02.11.2024
Телеканал NTD

Китайського правозахисника виселяли з дому 13 разів за два місяці

Китайського правозахисника виселяли з дому 13 разів за два місяці

[Ван Цюаньчжан, правозахисник

Дата завантаження: 2024-05-02

video

[Ван Цюаньчжан, правозахисник]:
«За останні два місяці нас загалом змусили переїхати 13 разів. Це останнє житло, де ми зупинилися».

В орендованій квартирі на околиці Пекіна адвокат із прав людини Ван Цюаньчжан розповідає про свою ситуацію.

[Ван Цюаньчжан, правозахисник]:
«На другий вечір після того, як ми переїхали, до дверей прийшла поліція. Вони сказали, що ми потрапили до будинку незаконно і що ми повинні розв’язати цю проблему. Вони почали нас залякувати».

Біля дверей почав чергувати невідомий, заважаючи родині Вана виходити назовні.

Власник житла сказав, що розриває з ними договір. Сім’я виїжджати відмовилася. Тоді за кілька днів він відключив їм воду, газ та електрику. Адвокату довелося встановити сонячну панель, а також запастися питною водою та продуктами.

І таке постійно повторюється з його сім’єю останні два місяці. З кількох готелів їх попросили виїхати в день заселення.

[Лі Веньцзу, дружина правозахисника]:
«Ми не маємо навіть елементарного звичайного життя. Мій син не може ходити до школи, його щодня переслідують незнайомі люди. Посеред ночі до наших дверей приходить поліція».

Таке переслідування — дуже поширена практика, до якої вдається китайська влада, щоб змусити всіх недогодних покинути Пекін.

Так, один із колег правозахисника перебуває під таким самим тиском, другого вже змусили виїхати зі столиці. Ще одного адвоката та його дружину ув’язнили.

Усі четверо входять до організації «Адвокати 7-0-9». Ці цифри вказують на дату 9 липня 2015 року, коли китайська поліція майже одночасно заарештувала сотні правозахисників та активістів у всій країні. Вана і трьох інших після затримання позбавили ліцензії. Проте, звільнившись, вони й далі ведуть юридичну практику.

Вони відомі тим, що беруться за справи прихильників Фалуньгун. Це вчення про духовне й фізичне вдосконалення. Компартія Китаю репресує їх останні 24 роки. Згідно зі звітами міжнародних правозахисників, послідовників Фалуньгун масово арештовують і катують у в’язницях, а також убивають задля вирізання їхніх органів для трансплантації.

Зазнають репресій і інші адвокати, які захищають прихильників Фалуньгун. Найбільш відомий з них — Гао Чжишен, якого з 2006 року неодноразово викрадали й катували. Востаннє він зник 2017 року. Відтоді про його місцеперебування нічого не відомо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китайського правозахисника виселяли з дому 13 разів за два місяціУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкоші

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: