07.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 21 по 26 квітня)

Огляд світових подій (з 21 по 26 квітня)

1. Зброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу Допомогу ухвалено Вашингтон, США..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Зброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу

Допомогу ухвалено

Вашингтон, США

24 квітня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден на спеціальному брифінгу в Білому домі повідомив, що підписав закон про виділення Україні допомоги на загальну суму майже 61 млрд доларів.

[Джо Байден, президент США]:

«Це хороший день для Америки, для Європи та для миру у світі… Це те, що буде мати значні наслідки… Це збільшить безпеку Америки, це зробить світ безпечнішим».

Білий дім уже готує термінову допомогу Києву на суму 1 млрд доларів. Цей пакет міститиме боєприпаси для ППО, артилерії, ракетних систем (зокрема ракети ATACMS), і бойові машини піхоти Bradley.

Як повідомляють, більша частина призначеного для України озброєння вже перебуває на складах Німеччини та Польщі, що прискорить час доставлення.

Президент Володимир Зеленський подякував американцям за ухвалення допомоги Україні.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Я вдячний президенту Байдену, Конгресу, усім американцям, які відчувають потребу вибити землю з-під ніг у Путіна».

За виділення допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню обидві палати Конгресу проголосували зовсім недавно. А ось дебати щодо цього питання точилися з торішньої осені.

Загалом новий пакет допомоги США посилить протиповітряну оборону, сприятиме відновленню критичної інфраструктури та стабілізації економічної ситуації в Україні.

2. Ще одного імовірного китайського шпигуна заарештували в Німеччині

Арешт шпигуна

Німеччина

Німецька поліція арештувала помічника члена Європарламенту від партії «Альтернатива для Німеччини». Його підозрюють у шпигунстві на користь Китаю.

Прокуратура звинувачує його в переданні китайській розвідці інформації про дискусії в законодавчому органі Євросоюзу.

Те, що арештований був помічником Максиміліана Кра, головного кандидата від АдН на червневих виборах до асамблеї, указано на його сайті.

Кра сказав, що дізнався про арешт із медіа.

Зі слів прокурорів, помічник Кра також шпигував за представниками китайської опозиції в Німеччині. Його арештували в Дрездені в понеділок.

Міністр внутрішніх справ Німеччини назвав справу «дуже серйозною» і заявив, що, якщо звинувачення буде доведено, «цей інцидент буде розцінено, як напад на демократію в Європі».

Представник міністерства закордонних справ Китаю на брифінгу заявив, що повідомлення про китайське шпигунство в Європі — це «галас, призначений для дискредитації та придушення Китаю».

Останніми місяцями побоювання щодо імовірного китайського шпигунства зростають у всій Західній Європі.

Днями трьох громадян Німеччини арештували за підозрою в переданні КНР технологій військового призначення. У Великій Британії двох чоловіків теж звинуватили в шпигунстві на користь Китаю. Повідомляли, що один із них працював на відомого депутата від керівної Консервативної партії.

3. Вірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сіл

Передання чотирьох сіл

Вірменія ― Азербайджан

Вірмени протестують проти узгодженого двома країнами передання Азербайджану чотирьох сіл.

Жителі Тавуської області, що на північному сході Вірменії, у різних районах перекрили міждержавну трасу Воскепар–Ноемберян. Автомагістраль сполучає Єреван і Тбілісі.

Люди виступають проти угоди між Вірменією та Азербайджаном про делімітацію кордону, про яку 19 квітня оголосило МЗС Вірменії.

[Гарік Данелян, член Національної асамблеї Вірменії]:

«Вимога людей — відмовитися від цього незаконного процесу. Цей процес можна провести за однієї умови: коли за нього виступить народ. Для цього його треба винести на референдум. Питання зміни кордонів слід винести на референдум. Не одна людина вирішує, що робити».

Азербайджан та Вірменія заявили, що передання — важлива віха на шляху до мирної угоди після двох війн. Як заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, у цьому процесі його країна знизить ризики, пов’язані з делімітацією кордонів та безпекою.

Він також зазначив, що фактично Азербайджан дістає контроль лише над двома з половиною селами, бо решта території вже була під управлінням Баку.

Азербайджанськими стануть села Баганіс Айрум, Ашаги-Аскіпара, Хейрімлі та Кизил-Гаджили. Їх вірменська армія зайняла в 1991–92 роках.

У цьому районі вперше буде демарковано державний кордон. На лінії зіткнення служитимуть не військовики, а прикордонники.

[Елена, місцева жителька]:

«Якщо хтось хоче приїхати сюди жити, нехай приїжджає та живе. Але не тюрки. Тут не має бути тюрків».

Варто зазначити, що ці села здебільшого занедбані. Однак вони мають стратегічне значення, бо розташовані неподалік головної автомагістралі Вірменії, яка веде до кордону з Грузією. Це основний торговий шлях країни. Також у цьому районі проходить трубопровід, яким країна отримує газ із Росії.

4. Закон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до Руанди

Нелегалів будуть висилати

Велика Британія ― Руанда

Прем’єр-міністр Великої Британії пообіцяв у наступні 10–12 тижнів почати відправляти нелегалів до Руанди. Верхня палата парламенту країни ухвалила потрібний закон.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Жодних “якщо”, ніяких “але”. Ці рейси вирушають до Руанди».

Згідно з новим законом, відправлятимуть усіх прохачів притулку, які незаконно прибудуть до Великої Британії. Так Лондон хоче запобігти небезпечним перетинам Ла-Маншу на невеликих човнах, а також зруйнувати бізнес-модель злочинних угруповань, які переправляють людей.

Депортувати нелегалів Велика Британія спробувала ще в червні 2022 року. Але тоді перший авіарейс заблокував Європейський суд з прав людини. А торік схему визнав незаконною Верховний суд Великої Британії.

Пізніше Велика Британія та Руанда підписали оновлену міграційну угоду. Законопроєкт, ухвалений у понеділок, називає Руанду безпечним місцем.

Сунак каже, що уряд забронював комерційні чартерні літаки та навчив персонал для спецпольотів до Руанди.

Останніми роками до Великої Британії через Ла-Манш прибули десятки тисяч нелегалів.

Консервативний уряд зробив своїм пріоритетом зупинити цей потік. Проте критики наполягають, що висилати прохачів притулку — нелюдяно.

Багато кого турбує ситуація з правами людини в Руанді та ризик, що висланих можуть відправити до країн, у яких їм загрожуватиме небезпека.

Попри ухвалення законопроєкту, у Сунака все ж можуть виникнути юридичні проблеми. Благодійні та правозахисні організації заявляють, що спробують зупинити окремі депортації.

Також заблокувати законопроєкт обіцяє профспілка прикордонників.

5. У Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єра

Створено перехідну раду

Порт-о-Пренс, Гаїті

У Гаїті сформували перехідну президентську раду. Тимчасовим прем’єр-міністром став міністр економіки Мішель Патрік Буавер. Він та члени ради склали присягу в Порт-о-Пренсі. Днем раніше колишній прем’єр Гаїті Аріель Анрі оголосив про відставку.

Перехідна рада складається з дев’ятьох цивільних осіб. Двоє з них — спостерігачі без права голосу. Новий прем’єр та члени ради тимчасово виконуватимуть обов’язки президента. Вони проведуть вибори нового голови держави, а також утворять раду національної безпеки. До того ж їм доведеться наводити лад у країні, де банди воюють проти уряду.

[Мішель Патрік Буавер, прем’єр-міністр Гаїті]:

«Гаїті, наша країна, перебуває на роздоріжжі в пошуках рішень, які допоможуть подолати цю багатопланову політичну кризу. Її наслідки завдають шкоди людям, власності, а також державній та приватній інфраструктурі».

Водночас гаїтяни закликають нову владу приділяти головну увагу безпеці в країні.

[житель Кап-Аїтьєна]:

«Маємо до них лише одне запитання. Ми хочемо знати, чи зможе ця людина та ця рада боротися з бандами. Чи зможуть відновити безпеку, бо особисто я хочу повернутися до Порт-о-Пренса?».

Бандитизм — давня проблема в Республіці Гаїті. Ситуація загострилася у липні 2021 року після вбивства президента Жовенеля Моїза. Ще складнішою вона стала на початку цього року. Із січня по березень унаслідок бандитського насильства загинуло понад 2500 людей.

Озброєні угруповання контролюють 90 % Порт-о-Пренса. Понад 360 000 гаїтян, рятуючись від бандитів, залишили свій дім. Мільйони людей голодують.

Перехідна президентська рада працюватиме до 7 лютого 2026 року. Цього дня має скласти присягу новий голова держави.

6. Афіни накрила пилова буря із Сахари

Пилова буря

Афіни, Греція

Столицю Греції накрила пилова буря із Сахари. Якість повітря в Афінах на небезпечному рівні вже кілька днів.

[жителька Афін]:

«Усе було помаранчевим. Було відчуття, ніби ми в Сахарі й ось-ось пройдуть верблюди».

[жителька Афін]:

«Мені було дискомфортно, і я намагалася лишатися вдома, щоб це потім не вплинуло на здоров’я».

Пилові хмари — це суміш піску та пилу. Із Сахари їх приносить вітер. Маси піску долають близько тисячі кілометрів, зберігаючи високу концентрацію.

Метеорологи кажуть, що в Греції таке буває приблизно п’ять разів на рік, але різної інтенсивності. Попереднього разу така сильна пилова буря в Афінах була 2018-го.

[Василіс Амірідіс, директор Афінської національної обсерваторії]:

«Загалом це часте явище, і в Середземномор’ї його можна побачити переважно навесні, але воно буває і восени. Це системно, і відбувається переважно через метеорологічні системи. Вони переносять увесь цей пил з Африки, із Сахари до Італії, Греції та Кіпру».

Міністерство охорони здоров’я рекомендує лишатися вдома, тримати вікна та двері зачиненими, утримуватися від фізичної активності надворі та уникати місць з автомобільними заторами.

[Василіс Амірідіс, директор Афінської національної обсерваторії]:

«Це впливає на здоров’я, і слід бути обережними, не дихати таким повітрям. Ліпше сидіти вдома. Є рекомендації лікарів, яких слід дотримуватися, бо йдеться про концентрацію у 10–20 разів вищу за середню в регіоні».

Водночас учені зазначають, що такі пилові бурі мають і позитивний бік. Хмари пилу містять поживні речовини, корисні для морської флори та фауни.

7. Викинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життя

Друге життя одягу

Чилі

Дати нове життя викинутому одягу вирішило кілька організацій у Чилі. У пустелі Атакама накопичилися цілі гори суконь, блуз та інших речей. Учасники проєкту збирають те, що можна врятувати.

[Дієго Трінкадо, директор гуманітарної організації ADRA]:

«Ми разом із волонтерами побачили стільки одягу, що нас це вразило. Ми знаходили речі, які привезли з інших країн. На деяких були етикетки. І ми зрозуміли, що тут є, що робити».

До Чилі через порт Ікіке надходить непроданий і поношений одяг із Китаю, США та Європи. Однак продавці не можуть усе реалізувати. Щоб не платити за вивезення текстилю із зони безмитної торгівлі, вони просто викидають його в пустелі. В Атакамі вже зібралися десятки тисяч тонн одягу.

[Вероніка Корсун, працівниця гуманітарної організації ADRA]:

«Було дуже цікаве завдання — трохи покопатися в піску. Ми шукали сорочки та блузи, яким можна дати друге життя й перетворити на щось особливе».

Волонтери шиють сумки та мішечки. Прикрашати їх малюнками допомагають діти. Готові вироби йдуть на подарунки.

Рятують викинутий текстиль й інші організації. Так, в Ікіке об’єдналися дизайнери та ремісники. Творча команда з 22 осіб створила 110 нарядів. Їх продемонстрували на модному дефіле.

У 2022 році Чилі була на третьому місці у світі з імпорту уживаного та стокового одягу.

8. Боснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школі

Один у школі

Петровичі, Боснія і Герцеговина

Кожного буднього дня семирічний боснієць Махір іде до школи. І водночас він точно знає: на уроках запитуватимуть лише його. Махір — єдиний школяр у гірському селі Петровичі.

Колись тут жило 300 осіб, а тепер — лише кілька десятків. Окрім Махіра дітей немає. Тож школу відкрили тільки для нього. Хлопчик навчається другий рік.

Учителем працює Самір Копич. Зазвичай у його класі щонайменше 20 учнів. Пропозиція вчити лише одного хлопчика стала для Саміра випробуванням, але він погодився.

[Самір Копич, учитель]:

«Першого дня Махіра привела мама. Ми дивилися один на одного з побоюванням. Хлопчик, напевно, оцінював мене, гадаючи, яким буде вчитель — суворим чи ні. А мені лишалося тільки молитися, щоб він виявився товариським і щоб ми знайшли, про що поговорити. На щастя, так і сталося».

Махір спочатку боявся, що не витримає навчання без однолітків. Але тепер звик бути єдиним учнем у школі.

[Махір Бехлулович, школяр]:

«Мені одразу сподобався мій учитель, бо я зрозумів, як багато він знає, коли почав запитувати його про те, чого не знаю сам».

Учень та вчитель стали справжніми друзями. Мати хлопчика рада.

[Азема Бехлулович, мама хлопчика]:

«Спочатку було трохи сумно, але тепер бачу, що в сина з’явився друг. До того ж йому подобається вчитися».

У Боснії і Герцеговині базова освіта обов’язкова. Навчання триває дев’ять років. Перші п’ять років викладає лише один учитель, потім — кілька.

Махір ходитиме до сільської школи, доки не закінчить п’ять класів. Потім вчитиметься в найближчому місті, до якого 40 хвилин їзди гірською дорогою. Але хлопчик обіцяє не забувати свого першого вчителя та завжди його провідувати.

9. Знайомтесь із найщасливішим водієм автобуса в Аргентині

Щасливий водій автобуса

Буенос-Айрес, Аргентина

Це Рохеліо Лопес — найщасливіший водій автобуса в Аргентині. Називає себе «аміго Рохеліо», оскільки має щирі дружні почуття до кожного пасажира.

Водій серйозно ставиться до роботи, але виконує її з гумором: вітає пасажирів і навіть знайомить їх одне з одним, а назви зупинок наспівує. Така життєрадісність усіх надихає.

[Рохеліо Лопес, водій]:

«Коли сідаю тут, я ніби розчиняюся. Рохеліо Лопеса більше немає, є лише люди. Мій обов’язок — ставитися з повагою та добротою до кожного, хто сідає в автобус».

Аміго Рохеліо готовий підтримати в скрутну хвилину, щось порадити й підбадьорити. Б’янці це допомогло добре скласти іспит.

[Б’янка Яконо, пасажирка]:

«Я вже бачила його кілька разів до цього й розповіла йому про свою ситуацію. Водій надихнув мене. Сказав, що зусилля не марні, адже окупляться в майбутньому. І я відчула себе щасливою. Щоразу, коли його бачу, відчуваю приємні емоції та заряджаюся енергією».

[Рохеліо Лопес, водій]:

«Турботи й тривоги — усе це потрапляє до автобуса. Я везу їх разом із пасажирами. Тому я ставлю себе на місце кожної людини. Ніколи не думаю про себе, а думаю про потреби людей і про те, через що вони проходять. Тому ставлюся до них із повагою».

Рохеліо вже понад 30 років працює на маршруті 152. Він починається в районі Ла-Бока, де розташований стадіон одного з найсильніших аргентинських футбольних клубів «Бока Хуніорс», а закінчується в місті Олівос. Там розташована заміська резиденція президента країни.

Рохеліо зараз 56 років. Він приїхав до Буенос-Айреса в 90-му році й закохався у фах водія автобуса.

Чоловік є в соцмережах. Там він викладає фото та відео, зняті під час роботи. Пасажири постійно переглядають його публікації.

10. 25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в Китаї

25-річчя мирної акції

Нью-Йорк, Токіо та Лондон

Паради та медитація зі свічками. Так, у десятках країн світу відзначають 25-річчя від дня одного з наймасовіших мирних звернень до влади в історії сучасного Китаю.

25 квітня 1999 року десять тисяч людей вийшли до урядових будівель у Пекіні, щоби попросити владу зупинити гоніння на прихильників мирної практики вдосконалення Фалуньгун, які тоді почалися. Це було перше таке масштабне мирне звернення в умовах комуністичного панування. Воно вразило весь світ.

Це район Флашинг у Нью-Йорку. Тут живе найбільша китайська громада США. Зокрема, тут багато тих, хто мусив виїхати з Китаю через репресії.

Місцеві прихильники Фалуньгун проводять великий парад, нагадуючи людям про події 25-річної давності та про те, що переслідування в Китаї тривають і нині.

Сунь був серед тих, хто того дня вийшов зі зверненням до влади. Згадує, що там панував спокій та порядок.

[Сунь, учасник звернення 25 квітня 1999 року]:

«Практикувальники мирно сиділи та стояли. Коли ми розходилися, то все за собою прибрали, бо хотіли залишити по собі добре враження в жителів Пекіна».

Фалуньгун, також відомий як Фалунь Дафа, — це система самовдосконалення, яка заснована на принципах істини, доброти й терпіння, а також на виконанні медитативних вправ. У Китаї вона масово поширювалася з 1992 року. За сім років нею почало займатися понад 70 мільйонів осіб.

Цзян Цземінь, який тоді очолював китайську компартію, побачив у такій популярності загрозу, і ситуація навколо Фалуньгун стала напруженою — почалися арешти.

25 квітня 1999 року коло десяти тисяч практикувальників Фалуньгун з усього Китаю приїхали до будівлі Державного бюро з питань скарг і звернень у Пекіні, закликаючи відновити справедливість і знову створити умови для вільного практикування.

Колишній прем’єр КНР Чжу Жунцзі вислухав апелянтів і пообіцяв звільнити арештованих та все владнати. Однак через три місяці китайська влада розпочала проти Фалуньгун масштабні репресії, які тривають і нині. Це і незаконні затримання, і тортури, і навіть, як стверджують правозахисники, насильницьке вирізання органів у живих людей.

Парад на вулицях Нью-Йорка вразив багатьох перехожих.

[житель Нью-Йорка]:

«Я бачу, як сяють обличчя практикувальників Фалуньгун. Вони такі спокійні. Я підтримую цю мирну організацію».

[житель Нью-Йорка]:

«Надіюся колись побачити такий парад Фалуньгун у Китаї».

А це вже Лондон, Велика Британія.

Гу Сінчжень займається Фалуньгун багато років і недавно переїхала сюди з Китаю.

[житель Токіо]:

«Уперше бачу такий парад. Свобода віросповідання — це базове право людини, але практикувальники Фалуньгун у Китаї не можуть вільно ним користуватися, що дуже сумно».

А це Лондон. Тут теж проводять парад Фалуньгун.

Гу Сінчжень займається цією практикою багато років і недавно переїхала до Великої Британії з Китаю.

[Гу Сінчжень, учасниця параду в Лондоні]:

«За більш ніж 20 років я натерпілася стільки утисків, що вже втратила їм лік. Мені важко про це говорити. Скільки сімей зруйнували, розкидали та роздробили…»

[Розмарі Байфілд, учасниця параду]:

«Ми хочемо показати світові, що Фалуньгун — це дуже мирна й хороша практика. І зовсім несправедливо, що компартія Китаю 25 років переслідує Фалуньгун».

11. У Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставою

Цирк в аеропорту

Отопень, Румунія

Сюрприз чекав пасажирів міжнародного аеропорту, що в передмісті Бухареста. Термінал прибуття раптом перетворився на циркову арену. Перед глядачами виступили танцівниці, акробати та силачі.

[глядачка]:

«Я приїхала спеціально на цю циркову виставу, і нам не терпиться її побачити».

[глядачка]:

«Гарне видовище та дуже приємні виконавці. Думаю, чудово побачити щось таке в аеропорту».

[глядачка]:

«Я приїхала з Нью-Йорка й хочу показати своїм дітям, який приємний сюрприз влаштували в аеропорту. У Румунії варто побувати».

Виставу підготував Бухарестський цирк. В аеропорту виступило понад 80 артистів. Такий захід у Румунії відбувся вперше. Його присвятили Міжнародному дню цирку. Свято відзначають у третю суботу квітня. Уперше він пройшов у 2010 році.

12. Національний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і Герцеговини

Національний балет Грузії

Сараєво, Боснія і Герцеговина

Артисти Національного балету Грузії «Сухішвілі» кружляють і танцюють, демонструючи видатні атлетичні навички. Цей концерт у Сараєві — перший виступ трупи на сцені в Боснії і Герцеговині.

Шоу містить майже дві години народних танців. Чоловіки виконують захопливі стрибки та трюки, а також борються на мечах, а жінки буквально пливуть сценою під звуки музики.

Танцювальна трупа стала однією з візитівок Грузії. Вона відображає національний характер та історію країни.

Балет майже 80 років тому заснувало подружжя Іллі Сухішвілі та Ніно Рамішвілі. Трупою досі керують нащадки засновників.

[Ніно Сухішвілі, онука засновників та директор трупи]:

«Наша танцювальна трупа — державна. Але це також сімейний бізнес, бо три покоління моєї родини присвятили своє життя цій трупі. Вона для мене дуже важлива».

Директор трупи та онука засновників каже, що програма складається з більш ніж 12 танцювальних номерів. Усі з різними костюмами. Це як казка про Грузію.

Її брат і головний хореограф трупи Іліко Сухішвілі каже, що, хоча глядачі в різних країнах по-різному реагують на їхню програму, реакція завжди емоційна та позитивна.

[Іліко Сухішвілі, головний хореограф трупи]:

«Ми, артисти, дуже гостро відчуваємо ці емоції глядачів, ми можемо все це відчути. І цей контакт для нас дуже важливий».

Підтримання найвищої якості шоу, завдяки якому «Сухішвілі» відомий у всьому світі, — важка робота для учасників трупи.

Це щоденні п’ятигодинні репетиції протягом робочого тижня, виступи у вихідні в Грузії та безліч гастролей в усьому світі.

Проте реакція публіки того варта, каже танцівниця Ана Корідзе.

[Ана Корідзе, танцівниця]:

«Ми завжди жертвуємо своїм часом, енергією та всім, що маємо, але, зрештою, коли шоу закінчується і публіка аплодує та вигукує, це дуже приємно».

У цьому плані Боснія і Герцеговина не розчарувала. Після виступу артистів нагородили тривалими оваціями та захопленими вигуками.

13. Раніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціон

Гітара Леннона піде з молотка

Лондон, Велика Британія

Раніше втрачену 12-струнну акустичну гітару Джона Леннона виставлять на аукціон. Недавно її знайшли на горищі будинку у Великій Британії.

Аукціон пройде в травні й називатиметься «Музичні легенди». Вартість гітари, як очікують, може сягнути 800 тисяч доларів. Вона звучить в альбомі The Beatles 1965 року під назвою «Help!».

Про інструмент аукціоністам повідомив син нинішніх власників гітари. Він знайшов раритет на горищі під час переїзду.

Працівники американської аукціонної компанії вирушили до Великої Британії, щоб підтвердити справжність гітари. Вони знайшли її оригінальний футляр Maton австралійського виробництва.

За словами співзасновника аукціонної компанії, власники думали, що втратили інструмент.

Уважають, що гітара їм дісталася від британського музиканта Гордона Воллера — учасника попдуету 60-х «Пітер і Гордон».

[Мартін Нолан, співзасновник аукціонної компанії]:

«Гордону подарував її Джон Леннон. Потім Гордон подарував її турменеджеру. І всі ці роки гітара була в нього».

Аукціон відбудеться 29 травня в Нью-Йорку. А до кінця квітня вона стоятиме у вітрині кафе в Лондоні.

На травневому аукціоні також виставлять пам’ятні речі Емі Вайнхаус, Тіни Тернер та Майкла Джексона, а ще — рокерів Адама Клейтона з U2 та Фредді Мерк’юрі з Queen.

Зазначимо, що музичні інструменти гурту «Бітлз» раніше продавали на аукціонах за великі гроші. Так, 2015 року гітару, украдену в Леннона в 60-х роках, продали на аукціоні в Каліфорнії за 2 мільйони 410 тисяч доларів.

14. Вигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в Лондоні

Виставка кераміки

Лондон, Велика Британія

Керамічні туфлі на підборах і сумочка, що доповнює образ. Ці експонати стали частиною виставки творів мистецтва Ceramic Art London. Це найбільша експозиція кераміки класу люкс у Великій Британії.

Узяти участь запросили 116 художників із 20 країн, зокрема з Гватемали, Японії та Південної Кореї.

Річ Міллер — гончар і телеведучий популярного шоу Great Pottery. Він демонструє колекцію керамічних корон.

[Річ Міллер, гончар]:

«Монархія — це наша унікальність і те, чим ми всі маємо пишатися. Я часто використовую цю тему, бо ідея монархії та того, як вона панує в різних країнах, здається мені захопливою».

Ці роботи мають такий вигляд, наче їх викопав археолог. Грецьку художницю Меліну Ксенакі надихає давньогрецька, кіпрська та римська кераміка. Вона любить використовувати сучасну поливу та сміливі кольори, щоб надати своїм виробам унікальності.

Її роботи настільки переконливі, що якось в аеропорту працівник служби безпеки подумав, що вона вивозить із країни археологічні цінності.

А це дивовижні роботи валлійського гончаря Сари Додд. Створювати ці багатошарові візерунки вкрай складно: доводиться довго та ретельно розкачувати тонкі листи глини.

[Сара Додд, гончар]:

«Це кропіткий процес. Треба дуже ретельно й тонко розкатати, щоб глина перетворилася на стрічку, яка потім обернеться на витвір».

Ана Сільва прибула з Гватемали, щоб її роботи побачили в Лондоні. Вони натхнені краєвидами її рідної країни, а також стадами овець.

[Ана Сільва, гончар]:

«Тут є різні елементи: тварини, вівці, як ця, що з маленькими ніжками. А ще я зображую рослини та гори».

Щупальця та пащі незвичайних істот. Це колекція південнокорейського гончаря Шинх’є Ю. Усі її твори — жителі фантастичного світу, який вона вигадала.

Для виставки також підготували півтори тонни безплатної глини, щоб усі художники-початківці могли спробувати свої сили.

Захід відвідало понад 6000 осіб.

15. Собача терапія допомагає пацієнтам знайти сили в лікарні Барселони

Собаки-терапевти

Барселона, Іспанія

34-річний Жоель Буено каже, що плакав від радості, коли його вперше відвідали собаки-терапевти Віда та Лу. Це сталося другого дня його перебування у відділенні інтенсивної терапії барселонської лікарні.

[Жоель Буено, пацієнт]:

«Чудово, коли є хтось, хто любить тебе найбільше у світі. Вони віддають усе заради тебе, незалежно від того, хто ти».

Програму організувала лікарня та фонд Affinity, який спеціалізується на терапії за допомогою домашніх тварин. Її мета — покращити емоційний стан пацієнтів відділення інтенсивної терапії.

До людей, які перебувають у відділенні, собак приводять двічі на тиждень. Візит триває 15–20 хвилин.

[Люсія Пікасо, лікар відділення інтенсивної терапії]:

«Поки що це лише спостереження. Але ми вважаємо, що це пацієнтам корисно, тому й досліджуємо».

Це не просто соціальний, а ще й науковий проєкт. У його межах в учасників збиратимуть зразки слини до та після сеансів. Так перевірять, чи знижуються показники стресу, такі як кортизол, і чи підвищується вміст речовин, пов’язаних із гарним самопочуттям, таких як окситоцин та серотонін.

[Мірабель Віда, керівник проєкту]:

«Із суб’єктивного погляду ми бачимо реакцію пацієнта, бачимо повне сприйняття. Насправді приходять й інші люди. Багато працівників хоче погладити тварин. Деякі встигли потоваришувати. Коли з’являються собаки, атмосфера просто чудова».

Водночас Жоель не сумнівається в успіху програми.

[Жоель Буено, пацієнт]:

«Вони просто дарують любов, не чекаючи нічого натомість».

16. Фестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмари

Фестиваль повітряних зміїв

Вейфан, Китай

Немає нічого, що не могло б ширяти в небі Вейфана. Так кажуть жителі цього китайського міста про свій головний весняний фестиваль.

Від драконів і панд до сучасних автомобілів та міфічних істот. Щороку майстри та шанувальники повітряних зміїв збираються на цей міжнародний фестиваль. Цього разу тут є учасники з майже 50 країн.

Десятки тисяч відвідувачів заповнили фестивальний майданчик, спрямовуючи погляд у небо.

Виробники повітряних зміїв кажуть, що технологія виготовлення з роками розвивалася: з традиційних матеріалів, таких як папір та шовк, уже перейшли на нейлон. Але завдяки цьому тепер можна створювати більші конструкції. Наприклад, стоніжку завдовжки 70 метрів.

Лю Ліцзянь — досвідчений суддя змагань у Вейфані. Каже, що дедалі більше дизайнерів переходять на надувні конструкції, щоб справити більше враження.

[Лю Ліцзянь, суддя змагань]:

«Надувні повітряні змії — це найсучасніші моделі. Вони мають зручні характеристики, у них немає каркаса. Часто вони дуже великі, але їх можна носити в сумці».

Утім, на конкурсі намагаються зберегти й давні традиції. Тут є категорія для зміїв з головою дракона, за якою тягнеться довге тіло. Їх каркас роблять із бамбукових палиць.

[Лю Ліцзянь, суддя змагань]:

«Повітряний змій із головою дракона теж великий, але його треба розділити на частини й зібрати на місці. Його нелегко носити із собою».

Оскільки настав рік Дракона, багато дизайнерів постаралося зробити своїх драконів рекордно великими. Найдовший розтягнувся на 200 метрів.

Команда з Пекіна чекала слушного моменту, щоб відправити в небо свого зеленого кита. Його площа — близько 80 квадратних метрів.

[Гао Веймін, учасник фестивалю]:

«Зараз у небі надто багато повітряних зміїв, і запускати такого великого небезпечно. Троси можуть переплутатися. Але щойно кит опиниться в повітрі, це буде дивовижно».

Також у небо над Вейфаном злетів гігантський чернець-свиня Чжубацзе з китайського роману «Подорож на Захід» та морські істоти, наприклад величезний кальмар.

Загалом у Вейфані працює близько 600 компаній, які виробляють повітряних зміїв. І на них припадає 80 % світового експорту цього товару.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: