02.01.2024
Телеканал NTD

В одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

В одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Тисячі людей вийшли на вулиці турецького міста Ван, щоб відсвяткувати рішення виборчої комісії. Вона поновила на..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

Тисячі людей вийшли на вулиці турецького міста Ван, щоб відсвяткувати рішення виборчої комісії. Вона поновила на посаді прокурдського мера Абдуллаха Зейдана, який під час недавніх виборів переміг кандидата від керівної партії та зберіг свою посаду.

Зейдана з Партії рівності та демократії було обрано в неділю на муніципальних виборах. Але в останню хвилину перед голосуванням суд ухвалив рішення, що кандидат не має законних підстав бути обраним.

ЦВК заявила, що місце дістане кандидат від керівної Партії справедливості та розвитку президента Тайїпа Ердогана, який посів друге місце. Зейдан здобув коло 55 % голосів, а кандидат від ПСР — 27 %.

Це рішення спричинило протести в кількох містах на південному сході Туреччини. У середу протестувальники у Вані цілий день вступали в сутички з поліцією. Правоохоронці використовували водомети та сльозогінний газ.

Пізніше ЦВК скасувала своє рішення, після того як Зейдан подав апеляцію. У результаті на вулиці вийшли тисячі людей, але вже щоб святкувати перемогу.

[Абдуллах Зейдан, обраний мер]:

«Наш народ захистив свою честь, честь своїх лідерів і службовців, свою волю, попри всі нападки».

Водночас президент Тайїп Ердоган розкритикував протести у Вані.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:

«Ми завжди будемо шанобливо ставитися до волі народу та його вподобань. Але ми, звичайно, не можемо дозволити терористичним баронам знову чинити тиск на громадян і під різними приводами порушувати мир та спокій у наших містах».

Слід зазначити, що керівна партія президента зазнала поразки на муніципальних виборах. Посади мерів багатьох великих міст дісталися кандидатам від лівоцентристської Республіканської народної партії.
Коротке посилання на цю сторінку:

В одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: