01.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 25 по 30 червня)

Огляд світових подій (з 25 по 30 червня)

1. Дим від лісових пожеж у Канаді перетнув Атлантику й досяг Іспанії Дим від пожеж у..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Дим від лісових пожеж у Канаді перетнув Атлантику й досяг Іспанії

Дим від пожеж у Канаді
Канада, США та Іспанія

Дим від лісових пожеж у Канаді перетнув Атлантику й досяг Європи. У небі над іспанською провінцією Понтеведра ледве проглядає сонце. Однак дим іде високо над землею і поки що не впливає на якість повітря внизу.

Канада переживає найгірший сезон лісових пожеж за всю історію спостережень. Горить схід та захід країни. Від вогню вже постраждали 76 тисяч квадратних кілометрів землі. Це більше, ніж загалом згоріло в 2016-му, 19-му, 20-му та 22-му роках. До атмосфери вже потрапило 160 мільйонів тонн вуглецю.

Дим від пожеж огорнув кілька великих міст у Північній Америці, зокрема Торонто в Канаді, а також Нью-Йорк та Чикаго у США. Цього тижня у вівторок якість повітря в Чикаго була найгіршою у світі. Така ж ситуація зберігається на більшій частині Середнього Заходу Сполучених Штатів.

Сезон лісових пожеж у Канаді зазвичай досягає піку наприкінці липня чи в серпні. Цього року він почався безпрецедентно рано. Причина – в теплій та посушливій погоді. За прогнозами, вона збережеться до кінця літа. Влада каже, що в серпні лісові пожежі можуть охопити більшу частину Канади.

Водночас південь США страждає від аномальної спеки та забрудненого повітря одночасно. Важкі погодні умови торкнулися понад 60 мільйонів американців у центральній Аризоні, Техасі та частково у Флориді. Екстремально високі температури протримаються щонайменше до 4 липня.

У Г’юстоні зараз 36 градусів у тіні. Найважче переживати спеку бездомним. Співробітники благодійних організацій почали роздавати більше холодної води.

[Рей Вокер, співробітник благодійної організації]:
«Тут, на вулиці, може бути дуже важко. Щороку хтось помирає від спеки».

[безпритульна]:
«Спека просто нестерпна. Зазвичай рано вранці під деревами досить прохолодно, але з третьої години дня й до світанку стоїть задуха».

У Техасі аномальна спека вже забрала життя 14-річного підлітка. Він помер, коли прогулювався парком Біг-Бенд. Того дня температура досягла 48 градусів за Цельсієм.

2. Макрон назвав розстріл підлітка поліцією непростимим

Поліціянт застрелив підлітка
Франція

Незрозумілим та непростимим назвав Емманюель Макрон убивство 17-річного водія в Нантері – передмісті Парижа. Поліція зупинила підлітка через порушення правил дорожнього руху. Той, попри наказ, вирішив їхати далі. Поліціянт вистрілив, унаслідок чого хлопець помер.

Відомо, що підлітка звали Наель. Імовірно, він із алжирської родини. Після його загибелі в Нантері та інших містах спалахнули заворушення й сутички з поліцією. Першої ж ночі радикально налаштовані люди спалили 40 автомобілів, мікроавтобусів та інших транспортних засобів. Вони також трощили зупинки. Понад 20 поліціянтів постраждало. Затримано понад 30 порушників порядку.

Сутички з поліцією тривали й другої ночі. Правоохоронців закидають феєрверками. Знову палають машини. Крім Нантера, заворушення охопили Тулузу, Лілль, Ам’єн, Діжон та департамент Ессон.

Убивство підлітка обурило багатьох людей. Найбільший гнів викликало те, що поліціянти, які брали участь в інциденті, збрехали. Вони заявили, що водій загрожував їх задавити. Але потім у соцмережах з’явилося відео, де видно, як поліціянт стріляє, а машина проїжджає кілька метрів та врізається у стовп.

Нині правоохоронець, який стріляв, перебуває під вартою. Його можуть звинуватити в ненавмисному вбивстві. Слідчі з’ясують, чи перевищив підозрюваний службові повноваження.

[Амаду Дагноко, житель Нантера]:
«Це трагедія, адже йдеться про людське життя. Я співчуваю цій сім’ї».

[Фатіма, жителька Нантера]:
«Думаю, обидві сторони припустилися помилок, і відповідальність несе держава. Влада має щось робити, бо ситуація виходить з-під контролю. Але, думаю, заворушення нічого не змінять».

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен закликає суспільство до спокою. Він повідомив, що Париж та передмістя патрулюватимуть тисячі поліціянтів для підтримання порядку.

3. На виборах у Греції перемогли консерватори

Вибори до парламенту
Афіни, Греція

Упевнену перемогу на виборах до парламенту Греції здобула права консервативна партія «Нова демократія». Її лідер Кіріакос Міцотакіс ще на чотири роки залишиться прем’єр-міністром країни.

Консерватори набрали понад 40% голосів та здобули 158 із 300 місць у парламенті. Це абсолютна більшість. Тепер Міцотакіс зможе сформувати однопартійний уряд.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«Сьогодні ми насолоджуємося перемогою, але завтра вранці знову засукаємо рукави й почнемо разом будувати сильну Грецію з процвітаючою нацією та справедливістю для всіх. Ще раз дякую вам за честь».

Головний суперник консерваторів – радикальна ліва партія СІРІЗА – набрала лише 18% голосів. Це на 2% менше, ніж на виборах у травні. Тривідсотковий бар’єр для проходження до парламенту подолали ще шість політичних сил.

Ці вибори стали другими за останні п’ять тижнів. У травні «Нова демократія» також перемогла опонентів. Проте дістала лише 146 місць у парламенті. Міцотакіс не схотів створювати коаліційний уряд, тому оголосив повторні вибори.

Першого разу вони проходили за простою пропорційною виборчою системою. Цього разу вони відбулись за посилено-пропорційною виборчою системою, тобто партія, що перемогла, дістала додаткові бонуси.

[прихильник партії «Нова демократія»]:
«Я очікував на цю перемогу, бо це цілком природно. Усі бачили роботу нашого уряду. Ми стали сильними. Ми йдемо вперед».

За Міцотакіса грецька економіка стала швидко відновлюватися. Він обіцяє проводити реформи, створити робочі місця, підвищити заробітну плату майже до середнього рівня в Європейському Союзі, а також розвивати туристичну галузь.

4. ООН закликає Ізраїль та Палестину зупинити насильство на Західному березі

Заклик до Ізраїлю та Палестини
У РБ ООН обговорили сплеск насильства

Рада Безпеки ООН закликає Ізраїль та Палестину зупинити насильство на Західному березі річки Йордан. Спеціальний координатор ООН із близькосхідного мирного процесу Тор Веннесланд зазначив, що з березня по червень на півночі та в центрі території проходили воєнні операції, зокрема авіаудари й зіткнення між ізраїльтянами та палестинцями. Усе це призвело до численних жертв.

Заступник представника США при ООН Роберт Вуд висловив занепокоєння щодо будівництва ізраїльських поселень на Західному березі.

[Роберт Вуд, заступник представника США при ООН]:
«Надалі життєво важливо, щоб Ізраїль та Палестинська адміністрація зробили додаткові кроки щодо деескалації напруженості. Ми закликаємо всі сторони утримуватися від однобічних дій, зокрема поселенської діяльності, знесення палестинських будинків, тероризму та підбурювання до насильства».

Представник Палестини при ООН Ріяд Мансур звинувачує Ізраїль у «створенні держави для поселенців замість палестинської держави». За його словами, єврейські поселенці мають військову, фінансову та політичну підтримку ізраїльської влади, а палестинці ніякої підтримки не мають.

Постійний представник Ізраїлю при ООН Гілад Ердан нагадав, що з початку року палестинці вчинили 3500 нападів на ізраїльтян. Останній теракт стався 21 червня поряд із поселенням Елі на Західному березі. Унаслідок атаки загинуло четверо людей та кілька постраждало.

[Гілад Ердан, постійний представник Ізраїлю при ООН]:
«Корінь проблеми постійно ігнорується. Як Рада Безпеки взагалі може прагнути запобігати насильству, якщо навіть неприйнятну практику винагороди терористів тут не засуджують? На кожній такій зустрічі акцент повністю зміщується, і ніхто не визнає правди про те, що підбурювання та ненависть палестинців підживлюють ескалацію насильства».

Водночас, Ердан засудив насильство проти палестинських мирних жителів. За його словами, Ізраїль докладає зусиль, щоб притягати до відповідальності винних. Так, останнім часом поліція арештувала 12 осіб, яких підозрюють у незаконному вторгненні до палестинських сіл.

5. Новий закон у Тайвані каратиме за примусове вирізання органів

Засудити злочинців
У Тайбеї – новий закон

Покласти край примусовому вирізанню органів у Китаї закликали законодавці з обох сторін парламенту Тайваню. Днями вони підписали відповідний законопроєкт.

[Шу Хунтін, законодавець Тайваню]:
«Жодна трансплантація органів не повинна проводитися без згоди, не кажучи вже про її комерціалізацію».

Новий закон спрямований на притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до примусового вирізання органів.

[Лі Ченьчан, законодавець Тайваню]:
«Ми повинні повідомити нашим співвітчизникам, що це звірство примусового вирізання органів відбувається під владою авторитарного режиму».

Крім Тайваню, примусове вирізання органів у Китаї привернуло увагу законодавців усього світу. Минулих вихідних губернатор Техасу підписав перший у США закон проти примусового вирізання органів, спрямований на припинення трансплантації в Китаї шляхом позбавлення коштів від медичних страхових компаній.

Велика Британія також вживає заходів. Британські законодавці наполягають на більш жорстких правилах, щоб гарантувати, що гроші платників податків не будуть спонсорувати це звірство. А міжнародний трибунал у Лондоні дійшов висновку, що в’язнів сумління масово вбивають у Китаї заради їхніх органів. І масштаби такої практики досить значні, щоб забезпечити ринок трансплантації, який приносить близько 1 мільярда доларів прибутку щорічно. Звіт припускає, що жертв убивають на замовлення. Враховуючи надзвичайно короткий час очікування для підбору органів.

Багато з тих, у кого вирізають органи, — це практикувальники Фалуньгун, духовної групи, яка десятиліттями зазнає переслідувань у Китаї за свою широку популярність. Завдяки цій практиці прибічники Фалуньгун здобули відмінне здоров’я, через що й стали основною мішенню примусової трансплантації органів у Китаї.

6. Суд Німеччини зобов’язав Volkswagen платити компенсації власникам дизельних авто

Автовиробникам загрожують позови
Берлін, Німеччина

Німецькі автогіганти можуть утратити мільйони євро. Федеральний суд Німеччини зобов’язав Volkswagen, Mercedes та інші компанії виплачувати компенсації власникам дизельних машин з незаконним програмним забезпеченням або пристроєм, що контролює рівень шкідливих викидів.

Ідеться про так звані «теплові вікна». Вони не дають працювати на повну силу системі контролю викидів за певних умов навколишнього середовища.

Автовиробники почали розширювати спектри такого «теплового вікна». Наприклад, ПЗ на дизельних машинах Volkswagen допускало вищі викиди за температури нижче ніж 15 і вище ніж 33 градуси Цельсія, а також під час руху автомобіля на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря.

Раніше суди відхиляли позови власників машин із таким ПЗ. Проте Верховний суд скасував їх рішення та відправив позови назад.

[Єва Менгес, суддя]:
«Якщо покупець розчарований тим, що куплений автомобіль не відповідає вимогам законодавства, то може вимагати компенсацію в автовиробника».

Покупець може отримати компенсацію розміром від п’яти до 15 відсотків вартості машини.

[Кай Гамдорф, суддя]:
«У межах цього діапазону суди можуть визначити точну вартість збитків, і їм не потрібний висновок експерта».

Водночас автовиробники стверджують, що програмне забезпечення, яке працює тільки за певних температур, цілком законне, і воно необхідне для захисту дизельного двигуна.

7. Чи потіснять водні електровелосипеди гідроцикли?

Водний електровелосипед
Севр, Франція

Чи зможе водний електровелосипед потіснити на ринку гідроцикл? Новозеландська компанія демонструє в передмісті Парижа нову модель свого винаходу – електричний велосипед на підводних крилах Manta 5 другого покоління.

Його перевага перед гідроциклами в невеликій вазі та габаритах, а також у тому, що його можна розібрати на п’ять частин. Це дає змогу завантажити велосипед у багажник кросовера, хоча у звичайному автомобілі доведеться опустити сидіння.

[Луїс Вілкс, співробітник компанії-виробника]:
«Нам кажуть, що це може стати альтернативою гідроциклам. Ключова відмінність у тому, що наш велосипед працює без викидів. До того ж не знадобиться причіп. На велосипеді дуже легко їздити. Він кращий у всьому».

Велосипед оснащено електродвигуном. Максимальна швидкість – 20 кілометрів за годину. Запас ходу – до чотирьох із половиною годин.

[Луїс Вілкс, співробітник компанії-виробника]:
«Я важу приблизно 115 кілограмів і можу кататися дві з половиною години, лише трохи крутячи педалі».

Велосипед тримається вертикально навіть у нерухомому стані. Байк оснащено дроселем, що дає змогу прискорюватися. Також є датчик нахилу: під час перекидання відключається живлення гвинта.

Навчитися керувати велосипедом можна за 40 хвилин.

[Лоран Флорес, маркетолог]:
«Це як килим-літак, на якому стаєш схожим на Аладдіна. Можна вийти з офісу, сісти на велосипед і поїхати не дорогою, а Сеною».

Виробники вважають, що електробайк виграє перед гідроциклами безшумним рухом. Така прогулянка перетворюється на безтурботне споглядання краси природи.

Щоправда, за новинку доведеться викласти десять тисяч євро. За ці гроші можна купити звичайні електровелосипеди для всієї родини. Але виробники обіцяють знизити ціну, якщо збільшаться продажі.

8. Британські вчені почали перетворювати газон на луку

Лука замість газону
Кембридж, Велика Британія

Нещодавно створена лука з польових квітів на території коледжу Кембриджського університету стала лабораторією просто неба. Її творці зазначають, що вона підтримує біорізноманіття й позитивно впливає на настрій студентів та співробітників.

Біомаса безхребетних на луці в 25 разів вища, ніж на трав’яному газоні. Також над нею утричі збільшилася активність кажанів.

[Мет Вілкінсон, співробітник кафедри зоології Кембриджського університету]:
«Це не просто типове дослідження безхребетних. Це спроба змінити наше ставлення до зелених насаджень, наших садів».

На невеликій луці з польовими квітами втричі більше видів рослин, павуків та жуків як порівняти з трав’яним газоном. Серед них 14 видів, що охороняються у Великій Британії.

Проєкт запустили 2019 року, але лука вперше зацвіла 2020-го. Як виявилось, навіть невеликі простори з дикими квітами можуть впливати на довкілля.

Головний садівник Стівен Когхілл зазвичай доглядає галявини коледжу. Він одразу приєднався до проєкту.

[Стівен Когхілл, головний садівник]:
«Спочатку ми підстригли траву, потім прибрали суху. Поверх ми посіяли насіння польових квітів. Приблизно 15 кілограмів насіння. І воно дало нам цей дивовижний результат. По суті ми створили первозданний луг за чотири роки».

Трав’яний газон – це монокультура, а на луці ростуть маргаритки, ромашки, дика морква, волошки та маки.

[Майкл Проктор, проректор Королівського коледжу]:
«Дуже приємно бачити польові квіти, більше біорізноманіття, більше бджіл та комах, спостерігати за ними. Це приносить величезне задоволення багатьом людям».

Експеримент проводитимуть п’ять років. У планах – трохи розширити луку наступного року. Водночас частину галявини збережуть для проведення конференцій та заходів Королівського коледжу.

Серед британців все більше зростає інтерес до галявин із польових квітів. Вони поступово забирають лідерство в одноманітних газонів.

9. Дослідження: лікувати рак у майбутньому будуть за допомогою вакцин

Вакцина проти раку
Сіетл, США

Лікувати рак у майбутньому, імовірно, зможуть за допомогою вакцини. Так уважають дослідники з Університету Вашингтона у Сіетлі. Вони розробляють препарат, який зможе зменшити пухлину та продовжити життя пацієнту.

У 56-річного Тодда Піпера рак легень. Пухлина поширилась у головний мозок. Він бере участь у випробуванні вакцини.

[Тодд Піпер, учасник дослідження]:
«Знаєте, мені нема чого втрачати. Якщо буде результат, то користь від цього дістану не я, а інші люди в майбутньому. Я не дуже багато знаю про те, як відбуваються дослідження. Але гадаю, це може бути лише благом».

Тодд Піпер уже отримав першу вакцину від раку. Це не традиційний препарат, який запобігає хворобі. Він зменшує пухлину, а також захищає від рецидиву.

Експериментальні методи спрямовані на лікування раку грудей, легенів, меланоми та раку підшлункової залози. Щоб вакцина подіяла, вона має навчити Т-клітини організму розпізнавати злоякісні пухлини, а потім їх знищити.

Традиційне лікування дуже індивідуальне, а вакцина навпаки – універсальна.

[Нора Дисіс, учасниця дослідження]:
«Я абсолютно впевнена, що в найближчі 5-8 років ми дістанемо дозвіл на застосування більш ніж однієї вакцини проти раку, щоб запобігати рецидивам захворювання».

Ранні дослідження вакцин проти раку були невдалими. Ракові клітини змогли перехитрити імунну систему пацієнтів. Але вчені кажуть, що ці невдачі багато чому їх навчили.

Важливу роль у дослідженнях відіграють пацієнти-добровольці. Однією з перших вакцину проти раку яєчників 11 років тому отримала Джеймі Крейс.

Тоді їй було 34 роки і в неї діагностували прогресивний рак. Вона думала, що помре молодою.

[Джеймі Крейс, учасниця дослідження]:
«Вакцину можна буде вводити жінкам до того, як вони захворіють на рак або відразу після встановлення діагнозу».

На думку вчених, дослідження перебувають на переломному етапі. Вони прогнозують бум вакцин проти раку приблизно за п’ять років.

10. Як борошно з горошку допоможе в боротьбі з ожирінням

Горошок проти ожиріння
Велика Британія

Це не дегустація їжі, а наукове дослідження. Катарина Петропулу та її учениця з Королівського коледжу Лондона пробують макарони з унікального борошна, яке допоможе боротись із зайвою вагою та діабетом другого типу. Його виробляють з мозкового горошку.

На відміну від гладенького сорту, цей – зморшкуватіший у сухому вигляді. Але головна відмінність ховається всередині. Він містить так званий резистентний крохмаль, який змушує систему травлення працювати активніше, щоб розщепити цукор.

Перші дослідження показують, що вживання борошна зі зморшкуватого гороху допомагає нормалізувати рівень глюкози в крові.

Дослідники зазначають, що за смаком та текстурою такі макарони майже нічим не відрізняються від приготовлених із цільнозернового борошна.

[Венань Чжан, учасниця досліджень]:
«На смак відчувається, що в таких макаронах багато клітковини. Загалом я дуже чутлива до інгредієнтів їжі. Відчуваю, що тут вони дуже гарні, органічні».

Експерти зазначають, що два сорти гороху – мозковий та гладенький – істотно відрізняються.

[Клер Домоні, біохімік]:
«Тип крохмалю в зморшкуватому горошку зовсім інший. Тобто під час вирощування використовуються два різні типи».

Учені кажуть, що борошно з горошку допомагає зменшити стрибки цукру, які сприяють розвитку ожиріння та діабету другого типу.

Вони пропонують почати масове виробництво такої їжі, як хліб та випічка, саме з нового борошна.

[Катаріна Петропулу, дослідник]:
«У нас є складні вуглеводи, які вивільняються та перетравлюються дуже повільно й викликають повільне вивільнення глюкози та реакції інсуліну. З іншого боку, у нас є легкозасвоювані вуглеводи, а це погані вуглеводи, які призводять до ожиріння й діабету».

Незабаром у Лондоні пройде щорічний науковий ярмарок. У ньому візьмуть участь і ці дослідники. Так, Катарина Петропулу вітатиме гостей разом із шеф-кухарем, який покаже, наскільки смачна їжа з мозкового горошку.

11. Південнокорейці стали молодшими через зміну методу підрахунку віку

Нація стала молодшою
Сеул, Південна Корея

Південна Корея з 28 червня переходить на міжнародний стандарт підрахунку віку громадян країни, відмовившись від традиційного методу. Набрав чинності новий закон. В офіційних документах це зменшить вік людей на один або два роки. Іншими словами, нація стане трохи молодшою.

Згідно з традиційним методом підрахунку, однорічною в Південній Кореї дитина вважається вже при народженні. Ще один рік додається 1 січня.

[Лі Ван Ке, міністр законодавства]:
«Ми очікуємо, що юридичні суперечки, скарги та плутанина, спричинені тим, як рахувати вік, значно зменшаться».

З початку 60-х років минулого століття міжнародний стандарт підрахунку віку діяв у країні під час оформлення медичних та юридичних документів. Однак багато південнокорейців і далі використовували традиційний метод.

Згідно з опитуванням, проведеним у 2022 році, 86% південнокорейців підтримали перехід на міжнародний стандарт у повсякденному житті.

[Хан Чхе Ен, студентка]:
«Я збираюся навчатися за кордоном у Великій Британії, тому не буде плутанини й не треба буде пояснювати корейський вік. Я просто можу сказати свій міжнародний вік в інших країнах, бо ми ухвалили міжнародну систему віку».

[Кім Хо Чун, студентка]:
«Ми звикли використовувати міжнародний вік в офіційних документах, тож я не відчуваю великої різниці. Але ми з подругами кажемо одна одній, що почуваємося чудово, ставши на два роки молодшими».

Примітно, що в Південній Кореї існує ще одна система підрахунку, яку використовують під час призову до армії, вступу до школи та визначення віку, з якого можна купувати алкоголь. Відповідно до неї, вік рахується з нуля при народженні, а 1 січня додається рік. Уряд каже, що поки що цю систему чіпати не будуть.

12. Навіщо індійський фермер ходить полями в костюмі ведмедя

Захиститися від мавп
Уттар-Прадеш, Індія

Фермер у північному індійському штаті Уттар-Прадеш вбирається в костюм ведмедя не для забави. Це спосіб захистити свої поля цукрової тростини від мавп.

[Гаджендер Сінгх, фермер]:
«Мавпи завдають непоправної шкоди. Вони знищують посіви цукрової тростини. Відривають середину, а потім з’їдають рослину. Саме тому ми принесли цей костюм ведмедя».

Спочатку фермери з різних сіл звернулися до місцевої влади по допомогу. Але, не дочекавшись реакції, вигадали своє рішення.

Вони зібрали гроші й купили костюм ведмедя. Тепер по черзі вбираються в нього та відлякують непроханих гостей.

В Індії мавпи все частіше забредають у села. Вони створюють безлад і навіть нападають на людей. Також деякі примати перебираються до міських районів через втрату природного середовища існування.

Варто зазначити, що трюк із костюмом ведмедя спрацював. Мавп стало набагато менше.

13. Іранський автомайстер повертає до життя культові «кадилаки»

Друге життя Cadillac Seville
Рудехен, Іран

Цей Cadillac Seville («Кадилак Севіль») ніби щойно зійшов з конвеєра. Але насправді, його збудували в 78-му. А зараз він дістав друге життя в майстерні іранця Хосро Дахагіна.

Seville дебютував 75-го. Тоді він став найменшим і найдорожчим «Кадилаком». Люксову модель випускали в Ірані. Вона так і називалася – Cadillac Iran. Тоді тут був єдиний завод за межами США, на якому збирали «кадилаки».

[Хосро Дахагін, власник майстерні]:
«Cadillac Iran – це найрозкішніший і найособливіший автомобіль, зібраний у нашій країні. <…> На той час жодна інша марка ні в чому не могла змагатися з цим автомобілем».

В Ірані випустили понад 2500 машин цієї моделі. До Ісламської революції 1979 Cadillac Seville уважався в Ірані вершиною розкоші. Він був оснащений двигуном V8, сидіннями з електроприводом, електричними склопідйомниками та автоматичними дверними замками.

Після державного перевороту Іран потрапив під санкції США. Автозапчастини стали майже недоступні.

[Хосро Дахагін, власник майстерні]:
«Минув час, і ці автомобілі зламалися. Належного обслуговування не було. Деякі з них повністю стали непридатними. Зараз, через багато років, ми відновлюємо ці автомобілі. Вони повертаються на дороги. На тлі інших машин вони дуже гарні й особливі».

В 75-му ціни на Seville починалися з 12 тисяч доларів. Нині відреставровану машину в Ірані можна продати за 40 тисяч. На відновлення іноді йде до півтора року.

[Хосро Дахагін, власник майстерні]:
«Мені подобається (бачити результати реставрації). Це незвичне відчуття. Коли бачу фотографії автомобіля до та після, це викликає незвичайні емоції».

Після реставрації зламані «кадилаки» перетворюються на надійні машини. Вони придатні навіть для далеких подорожей.

14. Від піци до морозива: як у світі рятують їжу від смітника

Їжа з відходів
США

«Піца з відходів» – страву з такою незвичною назвою пропонують у ресторані Сан-Франциско. Але не думайте, що кухарі шукали інгредієнти у сміттєвих баках. Насправді всі продукти хороші. Просто вони трохи деформовані, тому на них чекав смітник. У цьому ресторані таку їжу рятують.

[Кайла Ейб, співвласник ресторану]:
«У нас такий собі випробувальний полігон для людей, які вперше дізнаються про проблему харчових відходів, про те, що в нас викидають тонни продуктів».

У ресторані використовують усе, що покупці не хочуть брати в магазинах: прим’ятий перець, поламані гриби, бліді помідори, а також м’ясні субпродукти, наприклад, яловиче серце. З нього готують фрикадельки.

[Кайла Ейб, співвласник ресторану]:
«Люди замовляють це, а потім кажуть: “Кращих фрикадельок я в житті не куштував”. А ми у відповідь запитуємо: “То вам подобається яловиче серце?” І клієнти дивуються. Смішно спостерігати, як у людей відбувається переосмислення й відкриваються очі».

А в цьому магазині продають морозиво з переробленими інгредієнтами. У хід іде трохи черствий хліб та какаовела – оболонка лушпиння какао-бобів.

[Тайлер Малек, співзасновник компанії Salt & Straw Ice Cream]:
«Гарний приклад – це морозиво “хлібний пудинг” – наша страва дня. Я навчався у французькій кулінарній школі. Ми спеціально залишали хліб на добу, щоби потім приготувати хлібний пудинг».

Асоціація перероблених харчових продуктів повідомляє, що щорічно у США викидають понад 35 мільйонів тонн харчових відходів. Це майже 40 відсотків вироблених у країні харчів. Таке марнотратство коштує економіці США 200 мільярдів доларів.

У 2019 році в Сполучених Штатах з’явилося дев’ять стартапів, які почали брати участь у проєкті з перероблення харчових відходів. Нині до них приєдналося понад 250 компаній із 20 країн. Вони випускають 450 найменувань товарів. Усі товари сертифіковані та мають спеціальний знак.

15. Перший у Данії музей динозаврів дивує гостей унікальними скам’янілостями.

Музей динозаврів
Данія

Минуле та сьогодення по’єднались у сафарі-парку Кнутенборг на півдні Данії. У слонів, африканських левів та інших тварин з’явилися доісторичні сусіди. Тут нещодавно відкрився музей динозаврів.

На площі тисяча квадратних метрів розмістилися скелети древніх ящерів і тварин пермського періоду палеозойської ери.

Головна прикраса експозиції – скелет алозавра Великий Джо. Це найпопулярніший хижий динозавр поряд з тиранозавром. Він з’являється в безлічі фільмів.

[Стефані Кнут, співвласник сафарі-парку Кнутенборг]:
«Аллозавр – найбільший хижак свого часу та найнебезпечніший. Це такий величезний м’ясоїд. Це і вражає, і лякає. Наш експонат – один з екземплярів, що найкраще збереглися».

Тут також є скелет еремотерія – доісторичного гігантського лінивця. Еремотерії з’явилися два з половиною мільйони років тому й вимерли в льодовиковий період 11 000 років тому.

Ще один чудовий експонат – гігантський череп торозавра. Його довжина – близько трьох метрів. Це найбільший череп динозавра у світі з усіх, що знайшли люди. Торозаври харчувалися рослинністю. Вони виростали завдовжки до восьми метрів і могли важити понад чотири тонни. Жили ці ящери наприкінці крейдяного періоду 70 мільйонів років тому.

У колекції є скелет археоптерикса. Це хребетне було завбільшки як ворона. Жило наприкінці юрського періоду.

[гість музею]:
«Чудово подивитися на слонів, а потім прийти сюди. Так можна порівняти слонів з динозаврами і уявити, наскільки великими були доісторичні ящери».

Сафарі-парк Кнутенборг розташований на місці колишнього середньовічного маєтку. Його площа – 660 гектарів. Тут утримують 1000 тварин 40 видів, зокрема слонів, носорогів та тигрів. Це найбільший сафарі-парк у Північній Європі.

16. Майстру раннього Ренесансу Луці Сіньйореллі присвятили виставку в Тоскані

500 років від дня смерті Сіньйореллі
Кортон, Італія

Попередником Мікеланджело та Рафаеля називають майстра раннього Ренесансу Луку Сіньйореллі. Цього року виповнюється 500 років від дня його смерті. 30 робіт талановитого художника виставили в його рідній Кортоні в Італії. Картини надали музеї з різних країн та приватні колекціонери.

Лука з Кортони наділяв своїх персонажів живими емоціями, що передають жалість, біль, страждання та надію. Його новаторський підхід до написання оголеної постаті, фантазія та вміння створювати композиції проклали шлях майбутнім великим майстрам доби Відродження.

[Том Генрі, куратор виставки]:
«Творчість Сіньйореллі виділяється винятковою різноманітністю кольорів, чудовим розумінням анатомії фігури та її потенціалу».

Сіньйореллі брав участь у розписі Сікстинської капели, працював при дворах Лоренцо Медічі у Флоренції та Федеріко да Монтефельтро в Урбіно. Він також виконував замовлення для монастирів та храмів.

На виставці можна побачити сім частин розпису вівтаря, створеного в XVI ст. для церкви святого Августина в Марці. Він існував у такому вигляді до 1736 року. Згодом церкву відреставрували, а розпис продали місцевому жителю. У XVIII столітті твір мистецтва розділили на частини й розпродали. Поки що вдалося знайти лише сім фрагментів. Один купив колекціонер Освальдо Мацца.

[Освальдо Мацца, колекціонер]:
«Три роки тому на невеликому аукціоні в Бельгії я побачив цей твір, оцінив його якість і відніс до знайомого експерта – професора Андреа Де Марчі. Саме тоді, за збігом обставин, у Римі проходила виставка картин Сіньйореллі. Ми їх порівняли, переконались у справжності роботи та її цінності. Зрештою я купив фрагмент вівтаря. Мені пощастило».

Картини Сіньйореллі високо цінувались і за його життя, і після смерті – аж до XIX століття, коли увагу шанувальників мистецтва більше полонили роботи Леонардо да Вінчі. Наразі полотна Сіньйореллі зберігаються у 80 колекціях 12 країн світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: