01.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 квітня по 5 травня)

Огляд світових подій (з 30 квітня по 5 травня)

1. Сховався під купою одягу: у США спіймали чоловіка, який застрелив п'ятьох сусідів Підозрюваного заарештували Техас,..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Сховався під купою одягу: у США спіймали чоловіка, який застрелив п’ятьох сусідів

Підозрюваного заарештували

Техас, США

Жителя Техасу, якого підозрюють у вбивстві п’ятьох його сусідів у Клівленді, арештували в сусідньому місті після чотирьох днів активних пошуків.

Як припускають, 38-річний Франсіско Оропеса відкрив вогонь із напівавтоматичної зброї по жінках і дітях після того, як ті пізно ввечері попросили його припинити стріляти на його ділянці.

Як наслідок, було вбито трьох молодих жінок, 18-річного юнака та 8-річного хлопчика. Ще двоє дітей вижили, бо жінки накрили їх своїми тілами. Усі вони — вихідці з Гондурасу.

Щодо нападника, то, за даними поліції, він громадянин Мексики. З 2009 року імміграційні служби депортували його зі США вже чотири рази.

Шериф округу Сан-Хасінто каже, що Оропеса перебуває під слідством, і зараз його допитують.

[Грег Кейперс, шериф округу Сан-Хасінто]:

«Його знайшли в шафі під купою одягу. Його арештували, і він не поранений. Скоро його переведуть до тюрми мого округу, що в Колдспрингу».

Знайти злочинця вдалося за наведенням. За інформацію про його місце перебування оголосили винагороду — 80 тисяч доларів.

[Джиммі Пол, працівник ФБР]:

«Інформація про місце перебування підозрюваного надійшла через інформаційну лінію ФБР. І ми хочемо подякувати людині, у якої вистачило мужності та відваги розповісти, де перебуває підозрюваний».

Оропесу заарештували в місті Кат-енд-Шут, яке розташоване приблизно за 30 кілометрів від Клівленда.

Водночас до його затримання залучили не лише поліцію штатів, а й правоохоронців із Мексики.

2. У Парижі 1-ше Травня відзначили «коктейлями Молотова»

Першотравневі заворушення

Франція

Першотравнева демонстрація в Парижі переросла в насильство. Протестувальники почали закидати правоохоронців «коктейлями Молотова». Пляшка із запалювальною сумішшю влучила в поліціянта, і того охопило полум’я. Вогонь швидко загасили, але людина серйозно постраждала.

Також паризькі протестувальники підпалили пункт прокату велосипедів. Заворушення охопили й інші міста Франції, зокрема Ліон та Нант. Там учасники протестів підпалювали автомобілі й будівельну техніку. У Нанті пожежа спалахнула поряд із будівлею міської адміністрації. Протестувальники також вступали в сутички з поліцією.

Демонстрації у Франції знову організували профспілки. Вони спонукають людей виступати проти пенсійної реформи. Попри масштабні протести в усій країні президент Емманюель Макрон у квітні все ж підписав указ.

Профспілки розраховували, що 1 травня на вулицю вийде мільйон протестувальників. Але їх було менш як 800 тисяч. За даними МВС, поліція затримала 200 осіб.

Пенсійна реформа передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. Вона набуде чинності восени цього року. Це була друга спроба Макрона затвердити законопроєкт. Уперше він її зробив на межі 2019–2020 років. Тоді вона провалилася через протести «жовтих жилетів». Потім почалася пандемія, і реформу відклали.

Пізніше процес поновився. Люди знову вийшли на протести. Вони почалися в січні цього року, а вже в березні сенат більшістю голосів ухвалив законопроєкт. У нижній палаті парламенту голосування проводити не стали. Уряд Елізабет Борн побоювався, що не матиме достатньої підтримки. Тож він застосував статтю 49 конституції Франції, узявши на себе відповідальність за ухвалення нового закону.

3. Військова влада М’янми випустила на волю понад 2000 в’язнів, зокрема політичних

Звільнення в’язнів

М’янма

Обійми та сльози радості. М’янмарці зустрічають у Янгоні автобус із помилуваними в’язнями. Військова хунта оголосила, що звільнить понад 2000 осіб, які відбувають покарання у тюрмах. Серед них журналіст і безліч політичних дисидентів.

Водночас Асоціація допомоги політичним в’язням повідомляє, що в більшості помилуваних тюремний термін добігав кінця. За даними організації, у місцях позбавлення волі залишаються ще тисячі політв’язнів.

М’янмарські військовики захопили владу в лютому 2021 року. Причиною стало невдоволення результатами парламентських виборів. Вони вважали, що зайняли надто мало депутатських місць через фальсифікації.

Проти держперевороту виступили десятки тисяч громадян М’янми. Військова влада почала придушувати мирні протести. Асоціація допомоги політичним в’язням підрахувала, що було вбито 3500 протестувальників, і щонайменше 17 тисяч потрапило до тюрми.

Військовики також арештували держрадника та голову МЗС М’янми Аун Сан Су Чжі. Її звинуватили в численних злочинах і засудили до 33 років в’язниці. Серед помилуваних її немає.

Утім, поки що невідомо, що чекає і звільнених. Їх попередили, що за повторні протести проти військової влади їх буде покарано. До того ж незакінчений нині термін додадуть до нового.

Помилування в’язнів у М’янмі — звичайна практика. Його проводять з нагоди важливих буддійських свят. Так, у липні 2021 року випустили на волю майже 2300 осіб.

4. Понад 100 осіб арештували в Європі під час облав на центри італійської мафії

Арешти мафіозі

Європа

Поліція в Німеччині й у всій Європі заарештувала понад 100 осіб під час масових облав на італійське мафіозне угруповання «Ндрангета». Затриманих підозрюють у торгівлі наркотиками та зброєю з організаціями в Латинській Америці.

За даними Європолу, операція охопила Італію, Німеччину, Бельгію, Португалію, Іспанію, Словенію, Румунію, Бразилію та Панаму. Злочинна мережа займалася здебільшого міжнародними постачаннями наркотиків з Південної Америки до Європи та Австралії.

Прибуток від продажу наркотиків вкладали у нерухомість, ресторани, готелі, автомийки, супермаркети й інші види комерційної діяльності.

У Німеччині слідчі націлилися на кафе-морозиво в північно-західному місті Зіген. Його використовували для відмивання грошей. Заклад уже закрили.

[Олівер Гут, представник поліції]:

«Ми змогли встановити, що ресторани й кафе-морозиво, керовані “Ндрангетою”, крім відмивання грошей, мають ще одну мету — бути стратегічною базою. Працівника кафе-морозива розшукували на підставі європейського ордера на арешт, виданого італійською владою, бо він був членом злочинної організації з Італії, яка спеціалізувалася на торгівлі наркотиками. Він використовував кафе-морозиво в Зігені і свою квартиру як укриття».

«Ндрангета», яка вперше з’явилася в південно-італійській області Калабрія, уже перевершила «Коза Ностру», ставши наймогутнішим мафіозним угрупуванням у країні. Вона також вважається однією з найбільших злочинних мереж у світі.

Водночас всередині угруповання не припиняються кланові чвари. Їхньою кульмінацією стали масові розстріли, зокрема вбивство шести людей у німецькому місті Дуйсбург у 2007 році.

5. Дедалі більше нелегальних китайських мігрантів намагається потрапити до США через Мексику

Китайців побільшало

Мексика ― США

Такі сцени на кордоні США з Мексикою стають дедалі частішими. Довгі черги з громадян Китаю, яких допитують агенти прикордонної служби США.

[китайський мігрант]:

«Люди, поліція тут дуже добрі. Ось що я називаю Америкою».

Дедалі більше китайців без віз пробираються до США з Мексики.

Для цього прямують нерегулярними сухопутними маршрутами через Латинську Америку.

Усі опитані кажуть, що наважилися на це завдяки інформації, яку розповсюджують у соцмережах. Туди викладають докладні інструкції, аж до того, у якому взутті йти й до яких гідів звертатися.

[китайський мігрант]:

«Спочатку я з провінції Хубей приїхав до Гонконгу. Потім полетів до Таїланду. Далі знову літаком дістався Туреччини. Звідти до Еквадору. А потім через Південну Америку добрався сюди».

Китайське посольство у Вашингтоні написало, що КНР виступає проти нелегальної міграції. Водночас воно заявило, що це «міжнародне питання, яке потребує кооперації між країнами».

Експерти з міграції вважають, що зростання потоку людей має дві причини. По-перше, через економічні наслідки кількох років найжорстокіших локдаунів у Китаї. По-друге, візу до США китайцям стало отримати складніше.

[Сяошен Хуан, юрист]:

«У Китаї діяла дуже строга політика нульової толерантності до COVID-19. Уся країна була закрита, зокрема житлові будинки та підприємства. Нині люди не можуть сидіти вдома й просто дивитися в стелю. Їм треба заробляти, щоб зводити кінці з кінцями, виплачувати іпотеку та купувати їжу».

За пів року з жовтня 2022 року на кордоні Мексики затримали понад 6500 китайських громадян. І хоча це лише мала частина серед сотень тисяч мігрантів, китайська етнічна група серед тих, хто намагається потрапити до США, зростає найшвидше.

6. ООН попереджає, що через бої в Судані біженцями може стати до 800 тис. осіб

Сотні тисяч можуть стати біженцями

Прогноз ООН щодо Судану

На відео — величезний стовп диму, що підіймається над Хартумом — столицею Судану. Як уважають, це наслідок авіаударів та артилерійського вогню.

ООН попереджає, що воєнний конфлікт у третій за населеністю країні Африки може призвести до масової втечі людей до сусідніх держав. За прогнозами організації, біженцями можуть стати до 800 тисяч осіб.

[Абду Дієнг, гуманітарний координатор ООН щодо Судану]:

«Як ви знаєте, руйнівні бої в Судані тривають понад два тижні. І цей конфлікт перетворює суданську гуманітарну кризу на повномасштабну катастрофу».

У середині квітня сотні людей було вбито й тисячі поранено в сутичках між суданською армією та воєнізованими загонами Сил швидкого реагування.

Минулого тижня іноземні уряди масово вивозили своїх громадян повітрям, морем і сушею.

Серед евакуйованих була й Нур Куллаб, яка вісім років тому приїхала до Судану вивчати медицину. Її вивезли додому в Сектор Гази перед тим, як вона мала отримати диплом про вищу освіту.

[Нур Куллаб, евакуйована із Судану]:

«Це був жах. Коли бачиш розкидані всюди тіла, людей без кінцівок, підпалені банки, то відчуваєш, що це вкрай небезпечно. І за один день уся моя восьмирічна важка праця зійшла нанівець».

Десятки тисяч суданців утікають до сусідніх країн. Зростає побоювання, що це може зашкодити всьому регіонові.

[Абду Дієнг, гуманітарний координатор ООН щодо Судану]:

«Мирні жителі й далі тікають від бойових дій. Багато хто з них ховається в районах країни, які не так постраждали від конфлікту. Побічний ефект кризи для цілого регіону дуже непокоїть».

Командувач армії Судану й голова Сил швидкого реагування розділили контроль над урядом після перевороту 2021 року. Однак не змогли подолати розбіжностей під час запланованого переходу до цивільного правління.

Сторони домовилися в неділю продовжити перемир’я на 72 години. ООН повідомляє, що в Саудівській Аравії, можливо, проведуть мирні переговори. Утім, звуки артилерійського обстрілу в Хартумі й зараз нагадують про те, що конфлікт ще далекий від звершення.

7. Екстремальна спека настала на узбережжі Середземного моря в Іспанії

Екстремальна спека

Іспанія

Нові рекорди б’є спека в Іспанії. У регіоні Коста-дель-Соль, що в Андалусії, температура перевищила 32 градуси Цельсія. Місцеві жителі й туристи вже засмагають на березі Середземного моря.

[туристка з Великої Британії]:

«Мене дивує така спека. Ми не очікували, що буде 30 градусів. Сподівалися, що хоча б 25. Тож я приємно здивована».

[жителька Іспанії]:

«Погода дивовижна. Можна сходити на пляж, і вода досить хороша. Можна радіти. В Андалусії почалося літо».

[житель Іспанії]:

«Погода пречудова. Іноді хмарно, а потім знову сонячно».

Метеорологічне агентство Іспанії повідомило, що минулого тижня в аеропорту Кордови зареєстрували 38,8 градуса Цельсія. Це абсолютний рекорд квітня в материковій частині країни. Попередній зафіксували у 2011 році в Ельче, що на сході Іспанії. Тоді температура була на 0,2 градуса нижчою.

А це водосховище Сан-Понс, що в каталонській провінції Льєйда. Воно заповнене лише на третину. Схожа ситуація і в інших регіонах Іспанії.

Піренейський півострів потерпає від тривалої посухи. З жовтня по травень опадів тут випало майже на чверть менше, ніж за той же період рік тому. Через це є побоювання, що це літо теж буде екстремально спекотним, що може зумовити масштабні лісові пожежі. Торік у країнах Євросоюзу вогонь випалив 8000 квадратних кілометрів.

8. Фермер на Харківщині самотужки розміновує свої поля

Розмінування полів

с. Гракове, Україна

Засіяні мінами поля — один із наслідків нинішньої російсько-української війни. І хоча чимало земель від загарбників уже звільнено, господарювати на них неможливо.

Проте директор однієї агрокомпанії, що на Харківщині, наперекір усьому однаково планує вести весняно-польові роботи. Він не став чекати допомоги від перевантажених саперів і придумав, як очистити свої землі самотужки.

Олександр Кривцов розробив трактор, який може витримувати вибухи. У розробці використав броню пошкодженої російської військової техніки. Також купив систему, яка дає змогу керувати трактором дистанційно — з ковша екскаватора, який перебуває поруч.

[Олександр Кривцов, директор агрокомпанії]:

«Ми взялися за це чисто через те, що підійшов час сівби. А ми нічого не можемо робити, бо працівники ДСНС дуже зайняті».

Начальник підрозділу розмінування ДСНС, який наглядає за роботою трактора-розмінувальника, Сергій Дудак зазначив, що через великий обсяг роботи очищувати поля просто ніколи.

[Сергій Дудак, начальник підрозділу розмінування ДСНС України]:

«Обсяги дуже великі. Наприклад, це поле не один рік треба вручну розміновувати, щоб дати гарантію, що тут нічого немає».

За словами Сергія Дудака такий трактор — дуже добра ідея, бо всередині немає водія й ризик для життя виключений. До того ж він дає змогу розчистити набагато більшу територію, якщо порівнювати з ручним розмінуванням.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, росіяни замінували приблизно 30 % території України.

9. Хорватія екстрено прибирає нафту невідомого походження зі свого узбережжя

Звідки взялася нафта?

Хорватія

Робітники за допомогою струменевих шлангів прибирають із каміння й піску невеликі згустки нафти. Торік їх винесло на берег Хорватії, і вони забруднили коло шести кілометрів північного узбережжя країни.

Походження нафти досі невідоме. Водночас скоро туристичний сезон, і до приїзду гостей тут поспішають очистити берег, зокрема пляжі.

[Сільвана Буттігноні, представниця природоохоронної організації]:

«Більшу частину берега очищено. Наближається туристичний сезон, і туристи зможуть приїхати, але роботи ще багато».

Нафта прилипла до скель і лежить на диких вапнякових пляжах. Ця картина абсолютно не влаштовує місцеву владу, адже туризм становить 20 % економіки Хорватії. І він щойно лише почав відновлюватися після пандемії.

Очищують уже кілька місяців. Залучено цивільну оборону, пожежників і волонтерів. Водночас нафта потрапила в мікротріщини вапняку. І вичистити її майже неможливо.

[Мірко Радолович, голова регіонального управління екології]:

«Приблизно п’ять-шість кілометрів берегової лінії, беручи до уваги, що все прийшло з моря, більшість берега (покрита нафтою). Але це переважно берег незаселений, дикий».

Водночас нафта з’являється на цій ділянці узбережжя не вперше. Тепер влада каже, що люди мають право знати, хто в цьому винен.

[місцевий житель]:

«Це проблема, бо бруд постійно з’являється, хоч і менше. Буде проблема з туризмом, коли гості приїдуть і, мабуть, у це вступлять. Забруднення поширюється всюди, його неможливо контролювати».

Хорватські медіа писали, що бруд міг потрапити з найближчої теплоелектростанції. Раніше торік у листопаді вона повідомляла про технічні збої. Але офіційно вона не взяла на себе відповідальності за екологічне лихо.

10. Повний місяць і самогубства: науковці США довели зв’язок

Повний місяць і самогубства

Науковці знайшли зв’язок

Коли місяць у повні, схильність до самогубств зростає. Нині це довели науково.

Уже давно побутує думка, що в певні дні місяця проблеми з психічним здоров’ям посилюються. Тепер це довели на практиці.

Науковці Медичної школи Університету Індіани перевірили статистику за попередні чотири роки.

Вони з’ясували, що того тижня, коли місяць у повні, кількість самогубств збільшується.

Якщо брати річний період, то пік припадає на вересень. А ось найпопулярніший час доби, коли самовільно йдуть із життя, — це 3-тя — 4-та година дня.

Утім, науковців цікавила не просто статистика, а ритми біологічного годинника, які її підтверджували б. Вони намагалися з’ясувати, як тривалість світлого дня регулює цей годинник і впливає на активність, а також на ритми сну та неспання.

Так, того тижня, коли місять у повні, нічна освітленість збільшується. Водночас восени відповідно до наближення зими день коротшає. Також у післяобідній час світла теж менше.

Усі ці зміни можуть вплинути на вразливих людей і підштовхнути до самогубства.

[Александер Нікулеску, професор психіатрії]:

«Ми виявили, що деякі закладені в наших біологічних годинниках гени, які лежать в основі світлового регулювання й ризику самогубств, також відіграють роль при депресії та алкоголізмі».

Дослідники кажуть, що таких людей вересневими днями, особливо коли місять у повні, та ближче до вечора не слід лишати на самоті. До того ж, щоб запобігти трагедії, їх ліпше поміщати під спостереження й навіть госпіталізувати.

11. «Ми граємо в рулетку з їжею»: жителі Малайзії та Індонезії стурбовані харчовим скандалом

Локшина з канцерогенами

Індонезія

Споживачі в Малайзії та Індонезії стурбовані повідомленнями про канцерогени в популярній їжі. Так, у локшині швидкого приготування Indomie зі смаком курки виявили окис етилену.

Indomie — популярний індонезійський бренд. У Малайзії вже почали перевіряти локшину цього виробника на всіх пунктах увезення. Також малазійська влада закликала компанію відкликати всю свою продукцію.

Водночас індонезійський харчовий регулятор сказав, що продукт безпечний для споживання, бо відповідає всім стандартам.

У Джакарті, столиці Індонезії, по різному реагують на це повідомлення.

[житель Індонезії]:

«Це жахливо. Надіюся, це неправда. Багато індонезійців люблять Indomie, тому маю надію, що це виявиться неправдою».

Дехто каже, що й далі їстиме цю локшину, попри повідомлення.

[жителька Індонезії]:

«Я даю дітям Indomie лише кілька разів на тиждень. Завжди так робила. Хоч є такі повідомлення, ми однаково їстимемо цю локшину».

Окис етилену спричинює гостре отруєння, яке може призводити до головного болю, блювання, спазмів і знепритомнення. Водночас речовина легко проникає через одяг та взуття й подразнює шкіру.

[жителька Малайзії]:

«Небезпечно, адже це популярна й доступна їжа, особливо для студентів. Дешева. Тож ми граємо в рулетку з їжею. Невідомо, у якій пачці опиняться канцерогени».

Компанія-виробник відмовилася від коментарів. Вона має в усьому світі понад 20 підприємств. Її локшина доступна більш ніж у 100 країнах.

12. Італійські фермери переходять на ощадне зрошення

Як заощадити воду?

Проблеми італійських фермерів

Італійські фермери готуються захистити свої посіви й дерева за допомогою розумних систем зрошення.

Рівень води в річці По, найбільшій в Італії, уже зараз такий самий, як був торік улітку. Експерти кажуть, що цього року снігу, який зазвичай наповнює річки, було на 75 % менше.

Якщо найближчим часом не підуть рясні дощі, регіони Італії можуть почати війни за воду, а місцевій владі доведеться ухвалювати рішення щодо нормування.

Водою з річок користуються ферми, гідроелектростанції і туристичні об’єкти. Водночас фермери не чекають кризи й уже зараз інвестують в ощадну іригацію.

[Франческо Кавацца, інженер]:

«Дрон пролетить над усім полем заздалегідь встановленою траєкторією, щоб зібрати деякі показники про рослини, зокрема про їхню потребу у воді».

Для визначення необхідного обсягу поливу використовують не лише дрони, які досліджують листя, а й датчики, що визначають кількість соку в стовбурах дерев. Крім того, потрібні підземні крапельні іригатори. Усе це дає змогу заощаджувати до 70 % води.

[Сальваторе Джентіле, агроном]:

«У цьому випадку ми розмістили всередині рослини датчики, які вимірюють швидкість протікання рідини. Завдяки цьому можна дізнатися, скільки води культура бере із ґрунту».

Методи крапельного зрошення допомагають менше тратити воду. Їх доповнюють програмним забезпеченням, яке аналізує дані про погоду, а також вологість ґрунту й рівень водоносних горизонтів.

[Сальваторе Джентіле, агроном]:

«Датчик вимірює, наскільки легко можна дістати воду з ґрунту, отже, він побічно визначає, скільки сил витратить на це рослина».

На цій фермі зараз намагаються застосувати всі методи ощадливого поливу. Торік улітку спека не спадала навіть уночі.

[Моніка Джиллі, робітниця ферми]:

«Рослини вже кілька років перебувають у великому стресі. Очевидно, торік вони постраждали від аномального місяця, коли постійно було 40 градусів Цельсія».

Утім, на всі ці пристрої також треба витратитися. Так, крапельна іригаційна система для 250 дерев коштує коло 1000 євро. І це без сплати за встановлення.

В Італії є коло семи мільйонів гектарів зрошуваних земель. І все ж попри всі зусилля, якщо найближчим часом не підуть дощі, фермерам буде скрутно.

13. 83-річна атлетка мріє взяти участь в олімпійському «Марафоні для всіх» 2024 року

83-річна атлетка

Обонн, Франція

Коли Барбара біжить через поля на околицях Парижа, вона завжди усміхається. Їй уже 83, але назвати бабусею її важко. Вона — марафонець. За тиждень пробігає 50 кілометрів.

[Барбара Юмбер, марафонець]:

«Це свобода, прекрасний стан душі, радість, єднання з природою, лісами й полями».

Торік Барбара побила світовий рекорд у своїй віковій категорії на чемпіонаті Франції з легкої атлетики. Вона пробігла 125 кілометрів за 24 години. А у квітні цього року стала найстаршою жінкою, яка пробігла «Паризький марафон». Планує цього року брати участь ще у двох марафонах — у Дубліні та Валенсії.

Але найпотаємніша мрія Барбари — виступити на літній Олімпіаді в Парижі 2024 року. У межах спортивного заходу відбудеться безплатний олімпійський «Марафон для всіх».

[Барбара Юмбер, марафонець]:

«”Марафон для всіх” — це як вінець досягнень. Це букет квітів. Після всіх марафонів, які я вже пробігла, це буде букетом — нагородою».

У «Марафоні для всіх» візьме участь 20 024 спортсмени. Але річ у тому, що відбирати їх будуть шляхом жеребкування. А Барбара хоче неодмінно опинитися серед щасливців. Тому вона та її чоловік Жак звернулися по допомогу до міністра спорту Франції Амелі Удеа-Кастери.

[Жак Юмбер, чоловік атлетки]:

«Ми запитали її, чи Барбара може отримати марафонський нагрудник на Олімпійських іграх. Міністр відповіла, що спробує допомогти».

Барбара народилася 9 липня 1939 року в німецькому містечку Ахерн, що коло французького кордону. Нині живе разом із чоловіком-французом біля Парижа в Обонні. Бігати почала в 43 роки. Запропонувала дочка. Біг Барбару захопив: вона вже брала участь у 57 марафонах і здобула десятки нагород. Спортсменка підрахувала, що пробігла 8000 кілометрів на офіційних змаганнях. Це відстань від Парижа до Пекіна.

14. Скелет гігантського мамонта зустрічає відвідувачів виставки в Мадриді

Скелет мамонта на виставці

Іспанія

Скелет величезного мамонта став центральним експонатом виставки «Мамонт. Гігант Льодовикового періоду». Вона відкрилася в Мадриді.

Останки завдовжки становлять шість метрів, а заввишки — три з половиною.

[Хав’єр Ідальго, голова відділу наукових виставок]:

«Виставка унікальна багато чим. Але найунікальніший тут мамонт. Він жив на Землі 40–50 тисяч років тому. Такі ходили тут, де ми зараз стоїмо. П’ять років тому палеонтологи знайшли його у віддаленій місцевості Сибіру, і ми змогли його придбати».

Скелет купили за 700 тисяч євро.

[Ван дер Маде, палеонтолог]:

«У період холодів мамонти відступили на північ. Їхній ареал зменшився, також стало менше особин. У цей час прийшли сучасні люди. Вони почали на них полювати».

Також на виставці демонструють зуби мамонтів. Науковці кажуть, що це невичерпне джерело інформації.

Перші хоботні харчувалися листям, корою та плодами, типовими для лісового середовища. Проте зміна клімату розширила пасовища, з’явилися луки.

Це означало, що зуби мамонта адаптувалися до того, щоб їсти більше трави.

[Хав’єр Ідальго, голова відділу наукових виставок]:

«5 мільйонів років тому його кутні зуби були більше схожі на наші, бо його раціон включав фрукти, шкірку. Проте, коли настали холоди, великі ділянки лісів зникли. З’явилися луки».

Мамонти — найвідоміші представники фауни Льодовикового періоду завдяки безлічі знайдених останків. Перші мамонти, як уважають науковці, з’явилися в Африці. Вони блукали територіями від Великої Британії та Іспанії на заході до Китаю і Японії на сході.

Потім по замерзлій Беринговій протоці дісталися Аляски й району Великих озер.

Виставка працюватиме до 20 серпня.

15. Перегони на верблюдах і музика: як проходить фестиваль кочівників у Марокко

Фестиваль кочівників

Мхамід-ель-Гізлане, Марокко

Коржі на вугіллі, хокей на піску й перегони на верблюдах. Традиції кочівників оживають на фестивалі в марокканському містечку Мхамід-ель-Гізлане. Захід повертається після дворічної перерви, спричиненої пандемією COVID.

Головну роль на фестивалі відведено верблюдам. Ці тварини для кочівників були всім. Вони давали молоко та м’ясо, а також служили незамінним транспортом.

[Ісса Діко, директор культурного центру «Тумаст» у Малі]:

«Верблюд допомагає зберегти культуру кочівників. Традиції, пов’язані з верблюдами, додали до списку Світової спадщини ЮНЕСКО».

Новинкою програми фестивалю стали виступи професійних оповідачів.

Набіла ель Фахмі вважає, що давня традиція народних оповідей має повернутися в життя людей.

[Набіла ель Фахмі, оповідачка]:

«У кочівників і марокканському суспільстві загалом освіта дітей ґрунтувалася на оповідях. Вечорами бабусі збирали сім’ю і розповідали історії, які почули від своїх матерів і бабусь. Ці історії несли в собі важливі послання».

На триденний фестиваль з’їхалися артисти, співаки й музиканти з усього Марокко й навіть із-за кордону. Вони демонстрували музичні традиції своїх народів.

[Ахмед Аг Каеді, співак]:

«Ті, хто хоче миру, ніколи не воюють. Тому ми невтомно закликаємо до миру й до того, щоб люди повернулися до тих часів, коли панувала згода й гармонія».

Ліванська співачка Джахіда Вехбі вперше відвідала фестиваль дев’ять років тому. Після цього написала на його честь пісню.

[Джахіда Вехбі, співачка]:

«Я назавжди запам’ятала гостинність цих людей, їхню життєлюбність і любов до простого».

Фестиваль у Мхамід-ель-Гізлане проходить із 2004 року.

16. Іграшка «Король, який танцює» стала хітом у британських сувенірних магазинах

«Король, який танцює»

Лондон, Велика Британія

Туристи й шанувальники британської королівської сім’ї заполонили лондонські сувенірні магазини. Вони купують пам’ятні речі, виготовлені на честь короля Чарльза III. Адже Велика Британія готується до коронації монарха.

Бестселер у сувенірних магазинах, що біля Букінгемського палацу, — іграшка «Король, який танцює». Вона працює на сонячній енергії.

[Шафік Афзле, працівник сувенірного магазину]:

«Найліпше зараз продається “Король Чарльз, який танцює”. Це через коронацію. Його запаси ми поповнюємо по три-чотири рази на день, бо він розлітається. Уже бракує місця, щоб зберігати ці запаси».

Коронація — значуща подія для британців, а також шанувальників монархії з інших країн. Проте деякі туристи вперше про неї чують.

[турист із Чехії]:

«Я не знав про коронацію. Ми планували відвідати Лондон, бо в цей час у Чехії теж вихідні. Просто так сталося. Ми дізналися про коронацію лише тоді, коли постали перед труднощами, бронюючи житло».

[туристка зі США]:

«Дуже захопливо бути тут. На жаль, у суботу мене тут не буде. Але ми прийшли подивитися на всі приготування. Ми також уранці пішли до палацу, щоб подивитися зміну кінної варти. Також хочемо придбати сувеніри. Гадаю, навряд у житті ще станеться щось подібне. Цікаво стати частиною історії».

Зараз товари в туристичних магазинах британської столиці рясніють зображеннями Чарльза III. Короля можна бачити на футболках, тарілках, великих сумках, ручках, чашках та підставках для яєць.

Утім, на ще більшій кількості предметів зображено його матір — Єлизавету II. Вона померла торік у вересні, пробувши на троні 70 років.

17. На червону доріжку Met Gala вийшов гігантський кіт Карла Лагерфельда

Гігантський кіт на Met Gala

Нью-Йорк, США

Величезний, пухнастий, білий, блакитноокий бірманський кіт у понеділок піднявся сходами Метрополітен-музею. Так один із гостей Met Gala, щорічної модної події, віддав шану домашньому улюбленцю Карла Лагерфельда. Як виявилося, у костюмі кота прийшов любитель епатажу Джаред Лето.

Загалом захід цього разу присвятили знаменитому німецькому модельєрові, який помер 2019-го у віці 85-ти років.

Потрапити на захід можна лише, маючи запрошення. Він присвячений моді й відомий екстравагантними вбраннями. Водночас Метрополітен-музей організовує його заради доброчинності. Він також збігається з відкриттям щорічної виставки моди в Інституті костюма.

Цього разу експозиція називається «Карл Лагерфельд: лінія краси». Вона присвячена роботі й життю видатного дизайнера, який був креативним директором кількох знаменитих домів моди, а також свого однойменного бренду.

Гостей попросили одягнутися «на честь Карла», і вони проявили неабияку фантазію.

[Джиммі Феллон, комік і телеведучий]:

«Тут, у Нью-Йорку, енергія просто вибухова. Ось чому проводять такі заходи: щоб показати себе й на інших подивитися. Подивіться на всіх цих гламурних і красивих людей. І я серед них. Не знаю, як мені вдалося опинитися тут, але мені подобається. Ходжу, з усіма вітаюся. Це чудове місто й чудовий вечір. Ходімо веселитися».

Співголовами Met Gala цього року стала іспанська акторка Пенелопа Крус та знаменитий швейцарський тенісист Роджер Федерер. Також серед організаторів — редакторка журналу Vogue Ганна Вінтур, яка головує на заході з 1995 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: